Παρακολουθήσεις: άνθρακες o θησαυρός - Η δικογραφία

 
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Ενημερώθηκε: 28/07/24 - 10:54

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση από τη Δικαιοσύνη όλων των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από την έρευνα για την πολυσυζητημένη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που αποτέλεσε κομβικής σημασίας θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Κρίσιμες καταθέσεις μαρτύρων για τις παράνομες παρακολουθήσεις, ευρήματα από έρευνες της Εισαγγελίας στην ΕΥΠ και υπομνήματα τεσσάρων προσώπων που κλήθηκαν για εξηγήσεις ως ύποπτοι περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία για τις υποκλοπές.

Από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει, όπως αποκαλύπτει η Ιωάννα Μάνδρου στην "Καθημερινή", ότι από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση που πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών στην ΕΥΠ βρέθηκαν ότι:

  • από τις 116 περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων στις 28 από αυτές υπήρξαν κατά διαστήματα και νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

Το ποσοστό αυτό κατά το πόρισμα των πραγματογνωμόνων ανέρχεται σε 24%, το οποίο είναι σημαντικό. Ομως σε σχέση με τις 15.304 νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποίησε η ΕΥΠ από το 2020 ως το 2023 το ποσοστό πέφτει στο 1%, κάτι που εκτιμάται από τους πραγματογνώμονες, ως εξαιρετικά χαμηλό για να στηρίξει όσα έχουν καταγγελθεί για παράλληλες παρακολουθήσεις με pretador και από την ΕΥΠ.

Από τις δεκάδες καταθέσεις, περί τις 40 που υπάρχουν στη δικογραφία, ανάμεσα τους του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, της αρμόδιας εισαγγελέως για την ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του τότε Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, προκύπτει ότι

-ουδέποτε η ΕΥΠ η άλλη κρατική υπηρεσία, όπως η Αντιτρομοκρατική, είχαν σχέση με το pretador, ούτε το χρησιμοποίησαν καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Επίσης από τις καταθέσεις, κυρίως του Παναγιώτη Κοντολέοντος, κατηγορηματικά προκύπτει ότι

  • ο πρωθυπουργός δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, παρά μόνον για θέματα εθνικής ασφαλείας μείζονος σπουδαιότητας. Μόνον για αυτά είτε ζητούσε ο ίδιος ενημέρωση είτε την παρείχε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ.

Οσο για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, από την κατάθεση Κοντολέοντος και άλλες στελεχών της ΕΥΠ προκύπτει ότι ουδέποτε είχε ενημέρωση για νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, πρόσωπα, λόγους που επέβαλαν την παρακολούθηση και λοιπά.

Ολα τα στοιχεία της δικογραφίας μελετώνται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση ο οποίος και αναμένεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους να προχωρήσει ενδεχομένως και σε άλλες ενέργειες η να συντάξει πόρισμα το οποίο και θα παραδώσει στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που θα έχει και τον τελευταίο λόγο για τον χειρισμό του όλου θέματος.

Πηγή: tomanifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ