«Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας» σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι «θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές όπως αυτές που είχαμε πέρυσι».
Νέοι χώροι φιλοξενίας στα νησιά, για ελάφρυνση των υπαρχόντων
Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παραδέχτηκε ότι με τη Συμφωνία «παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα στα νησιά, πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «θα δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για να ελαφρύνουν τους υπάρχοντες, όχι για να μεταφερθούν και άλλοι».
Για τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις δομές που θα δημιουργηθούν. «Η Ε.Ε. αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Εμείς θέλαμε να δοθεί στο κράτος» είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως».
Για τις 8.000 που υπολογίζεται ότι είναι εκτός δομών φιλοξενίας
Σχετικά με τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους» και εξήγησε:
«Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε λογικό αριθμό ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. «Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους».
Τι είπε για τις αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο
Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι «τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση».
«Ο αριθμός των επιστροφών στην Τουρκία θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος»
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 500 μετανάστες στη γειτονική χώρα και παραδέχτηκε ότι «θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός» αλλά «εφαρμόζουμε τις αρχές του δικαίου που σημαίνει ότι η αίτηση ασύλου για τον κάθε ένα εξετάζεται προσωπικά». Συμπλήρωσε επίσης ότι «αρχίζει να υπάρχει μια ομαλότητα στην επιστροφή προς την Τουρκία».
Ζώνες ασφαλείας μέσα στα camps για τα ασυνόδευτα παιδιά
Για τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας παρατήρησε ότι από τα 2.200 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, το 80% είναι 15-18 ετών και το 20% είναι κάτω των 15 ετών, ενώ ένα 2% είναι κάτω των 8 ετών. Όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση υπήρχαν δομές φιλοξενίας για 300 παιδιά και σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας ανέρχονται σε 800. Για να φιλοξενηθούν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 90 δομές. Κάθε δομή κοστίζει 440.000 ευρώ το χρόνο. «Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μέσα στα camps ζώνες ασφαλείας, όπου τα παιδιά αυτά δεν θα είναι μαζί με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό» πρόσθεσε.
«Προχωράμε παρακάτω» είπε για την παραίτηση Οδ. Βουδούρη
Ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα Οδυσσέα Βουδούρη. «Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο πού και άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω» απάντησε χαρακτηριστικά.
«Δεν σκοπεύω να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου στην πολιτική»
Σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τη θητεία του στην πολιτική, ο κ. Μουζάλας απάντησε αρνητικά. «Είμαι σε μια συγκεκριμένη θητεία, θέλω να βοηθήσω και οφείλω να ανταποκριθώ στην τιμή που μου έγινε. Αν η ερώτηση είναι αν την υπόλοιπη ζωή μου θα την περάσω στην πολιτική με την έννοια των πολιτικών θέσεων, η απάντηση είναι όχι» κατέληξε.
Σχετικά Θέματα:
Αύριο η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για το προσφυγικό