Π. Παυλόπουλος: Ο Αλ. Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου

 
Π. Παυλόπουλος: Χρέος της Πολιτείας ένα Μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη

Πηγή Φωτογραφίας: tharrosnews

Ενημερώθηκε: 03/09/16 - 13:51

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αποτελεί δείκτη πορείας στην άσκηση των καθηκόντων μου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αποκαλύπτοντας την προτομή του Μανιάτη και Μεσσήνιου πολιτικού, στην πλατεία Όθωνος στην Καλαμάτα.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του με το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων σημείωσε ότι,«ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία την γενέτειρά του τον Κάμπο. Πριν απ' όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την εθνεγερσία για την απελευθέρωση του γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός υπηρέτησε την Θέμιδα, ως δικηγόρος και αντιεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και πριν απ' όλα υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος στη Βουλή των Ελλήνων. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ επί δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 - 1882».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, «αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων και μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε πως, με την ανέγερση της προτομής του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, εκπληρώνεται η οφειλόμενη τιμή προς τον μανιάτη και μεσσήνιο πολιτικό, που πολλά ωφέλησε την πατρίδα μας. Προσθέτοντας ότι, στην Καλαμάτα θυμόμαστε αυτούς που ευεργέτησαν το έθνος και προσέφεραν υψηλές και σπουδαίες υπηρεσίες στην πατρίδα.

Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος άλλαξε την πορεία της χώρας«παρέλαβε μια διαλυμένη χώρα και παρέδωσε οργανωμένη χώρα».

Πρόσθεσε πως ήταν ο πολιτικός που καθιέρωσε την καθολική ψήφο, πίστευε στον διαχωρισμό των εξουσιών, εισήγαγε τη βάση της αρχής των ίσων ευκαιριών και ετοίμασε είπε, σε πρώιμο στάδιο την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, φέρνοντας την χώρα πιο κοντά στην Ευρώπη.

Επιπλέον τόνισε πως ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, «δεν χρημάτισε απλά πρωθυπουργός, αλλά υπήρξε ο πρωθυπουργός του οικουμενικού ελληνισμού. Οι αλύτρωτοι Έλληνες έβλεπαν στο πρόσωπό του τον ελευθερωτή τους. Ενεργούσε ως η Ελλάς να ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας και ο νόμιμος διεκδικητής της Οθωμανικής κληρονομιάς στα πλαίσια βέβαια του ανατολικού ζητήματος».

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρόντες ήταν, οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, οι στρατιωτικές και λοιπές αρχές της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας και πλήθος κόσμου που υποδέχτηκαν με υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την είσοδό του στην πλατεία.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Αρχαία Μεσσήνη και τον ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο και την ανασκαφή ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δήλωσή του σημείωσε πως είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη να οργανωθεί το ανάλογο μουσείο και ο ίδιος τόνισε θα καταβάλει τις προσπάθειες που εκ της θέσεώς του, του αναλογούν.

Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι, «εδώ και 30 χρόνια, ο κορυφαίος αρχαιολόγος μας κ. Πέτρος Θέμελης φέρνει στο φως, με τη μοναδική επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την υποδειγματική επιμονή του, την Αρχαία Μεσσήνη».

Πρόσθεσε πως, «έτσι αναδύεται η πορεία της Αρχαίας Μεσσήνης από την εποχή του 7ου αιώνα π.Χ -όταν διαμορφώθηκαν τα οχυρά των Μεσσηνίων στην Ιθώμη, το άντρο του Ιθωμάτα Δία- ως το 370 π.Χ., όταν ο Επαμεινώνδας, μετά τη μάχη των Λεύκτρων, ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη. Κάπως έτσι ο κ. Πέτρος Θέμελης αναδεικνύει την Αρχαία Μεσσήνη ως ένα από τα πιο εμβληματικά κέντρα της ελληνικής Αρχαιότητας».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, «είναι χρέος της Πολιτείας, απέναντι στην πολιτισμική μας κληρονομιά αλλά και ανταποδίδοντας στον κ. Πέτρο Θέμελη αυτό που πραγματικά του αναλογεί, να οργανωθεί το ανάλογο Μουσείο. Από την πλευρά μου, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί, για την εκπλήρωση αυτού του χρέους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παυλόπουλος: Η αποστολή των ΜΜΕ είναι η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών