Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στη Δημοκρατία ως την απόλυτη ελευθερία της έκφρασης, τονίζοντας ότι «αυτή την ημέρα της γιορτής για την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε θέλησα να βρεθώ στον χώρο που βεβήλωσε η Δικτατορία».
Όπως είπε «το πολίτευμά μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ» ενώ συμπλήρωσε πως «τα γενέθλια της Γ’ ελληνικής δημοκρατίας δεν είναι μια συγκυρία τιμής αλλά αναστοχασμού για αυτά που μένουν να γίνουν αύριο».
ΚλείσιμοΤόνισε, ότι το 2027, όταν θα στηθούν ξανά κάλπες στην χώρα μας, η Ελλάδα θα είναι καλύτερη από τη σημερινή. Η Ελλάδα, όπως είπε, δίνει τη μάχη των μεταρρυθμίσεωνγια να πετύχει τη σύγκλιση με τις χώρες της Ευρώπης σε μισθούς, θεσμούς και ατομικές συμπεριφορές.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σημείωσε ότι «τα τελευταία 50 χρόνια οικοδομήσαμε την πιο αξιομνημόνευτη Δημοκρατία παρ' όλα τα σκαμπανευάσματά της… και εμείς είμαστε λειτουργοί αυτής της Δημοκρατίας και αυτή τη σκυτάλη να πάμε παραπέρα». Μάλιστα, όπως είπε, ο Καραμανλής, κατά την επιστροφή του, ορκίστηκε στις 4:15 τα ξημερώματα μόνος του στο σημερινό Εντευκτήριο της Βουλής.
«Δεν ήταν εύκολα τα βήματα προς τη Δημοκρατία, καραδοκούσε η επαναφορά του δικτατορικού καθεστώτος… και τη σκυτάλη την πήραν από το χάος» σημείωσε ο κ. Τασούλας, ενώ πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα, γιατί πρέπει διαρκώς να το προστατεύεις. Τη σημερινή επέτειο το ελληνικό κοινοβούλιο την τιμά, ήθελα να τονίσω το ανεξάντλητο της Δημοκρατίας μας, αρκεί με τις ενστάσεις μας να συμβαδίζει και η υπευθυνότητα».
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην δική του τοποθέτηση είπε πως «σήμερα τιμούμε πρώτα απ' όλα όσους αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν… που φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν… δηλώνουμε ότι οι πράξεις τους θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και δεσμευόμαστε να το ακολουθούμε». «Ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δε σταματάει ποτέ», πρόσθεσε. Και κατέληξε λέγοντας: «Μπροστά στις νέες μεγάλες αβεβαιότητες, οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για προοδευτική διέξοδο της χώρας. Αυτό ήταν το μήνυμα της μεταπολίτευσης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τραγωδίες που γέννησαν την Γ' Ελληνική Δημοκρατία, οι νεκροί εκείνης της περιόδου είναι οι πραγματικοί μάρτυρες της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «σημασία έχει σήμερα να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, όταν αναθεωρητικοί ηγέτες, όπως ο Ερντογάν επιμένουν στη διχοτόμηση της Κύπρου. Να μη δεχτούμε καμία πρόκληση όπως του Ερντογάν που βάφτισε ειρηνική την επιχείρηση Αττίλας». Όπως είπε, το κόμμα του, έβαλε την σφραγίδα του στο κοινωνικό κεκτημένο της χώρας, την Υγεία που σήμερα, όπως υποστήριξε, υποβαθμίζεται.
Στην δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επέλεξε να εξαπολύσει επίθεση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Όπως ισχυρίστηκε, δεν υπάρχει σήμερα ισονομία και ισοδικία, ενώ διερωτήθηκε αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση.