Οι ευρωπαϊκοί εξοπλισμοί, η Τουρκία και το καλώδιο

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 15/04/25 - 08:10

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες εξέπεμψε χθες η Αθήνα με αφορμή τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί. 

Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η Αθήνα στις συζητήσεις που γίνονται για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει η Άγκυρα για συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα αποφασιστούν.

«Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε. Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η συνομιλία με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας ήταν η αφορμή για να διατυπώσει η Αθήνα το πλαίσιο που η ελληνική πλευρά αναμένει να γίνει σεβαστό από τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς το θέμα αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Και προφανώς η κυβέρνηση προσβλέπει στην στήριξη της Γαλλίας. Εξ ου και η αναφορά του πρωθυπουργού ότι από κοινού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχουν εργαστεί για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε..

Ακόμα πιο σαφής όσον αφορά τη συναντίληψη με τη Γαλλία ήταν ο Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα εκτιμά τη σημαντική συνεισφορά της Γαλλίας στις διαβουλεύσεις και επίσης στην ηγετική θέση που η Γαλλία μπορεί να έχει ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό περιβάλλον μια και συμφωνούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας από τρίτους.

Και επίσης πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς αυτούς τους τρίτους, και μάλιστα αναφέρομαι σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά στα στρατηγικά συμφέροντα της Πατρίδας μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «Έχουμε συμφωνήσει συντονισμό των προσπαθειών μας και των σκέψεών μας με τη Γαλλία για την ενθάρρυνση των επενδύσεων των κρατών-μελών». 

Και ο υπουργός Άμυνας από την πλευρά του έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου η Αθήνα θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις: «Ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα συμφέροντα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητος. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο. Δηλαδή, αφενός μεν ποιοτικά η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο τουλάχιστον όριο συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)» δήλωσε. 

Ο κ. Δένδιας έκανε και δύο αναφορές που αφορούν και το ζήτημα του καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης. «Στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, η Γαλλία αποτέλεσε προστάτιδα της Ελλάδας και εκτιμάμε βαθιά τη συνεχή στήριξή σας για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, καθώς και για την προώθηση της σταθερότητας της περιοχής. Μαζί, μπορούμε να συνεχίζουμε να χτίζουμε ένα μέλλον πιο δυνατό, πιο σίγουρο και πιο ευημερές» τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και λίγο αργότερα, από τη φρεγάτα «ALSACE» τόνισε με νόημα ότι «Η Γαλλία είναι μια δύναμη που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Σέβεται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχει προεξάρχοντα ρόλο, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας. Και η στήριξη της Γαλλίας σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι για μας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο». 

Το ΚΥΣΕΑ της Μ. Τετάρτης και το «βραχυκύκλωμα» του καλωδίου

«Υπάρχουν τα σενάρια για όλες τις δυνατές εκδοχές, είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι» απαντά η Αθήνα στις απειλές της Άγκυρας με αφορμή τον σχεδιασμό για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, την ώρα όμως που ο χρόνος πιέζει για την επανέναρξη των ερευνών καθώς κάθε 24ωρο που περνάει κοστίζει…

Η ανησυχία πως θα υπάρξει ένταση που θα θυμίζει το περιστατικό της Κάσου του καλοκαιριού του 2024 είναι έκδηλη με αρκετούς να εκτιμούν πως όταν το «NG Worker», το πλοίο με ιταλική σημαία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των ερευνών, ξαναβγεί για έρευνες, αυτό θα γίνει αυτή τη φορά με τη συνοδεία του Ελληνικού Στόλου.

Το NG Worker βρίσκεται ακόμη βόρεια της Σικελίας και θα πρέπει σύντομα να επιστρέψει για την ολοκλήρωση των υποθαλάσσιων μελετών σε διεθνή ύδατα, στο πλαίσιο της χάραξης του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει υποβάλλει αίτημα για έκδοση NAVTEX στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

«Προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες»

Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει πως το ζήτημα του καλωδίου θα είναι στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ της Μεγάλης Τετάρτης και παραπέμπει για το ζήτημα σε όσα έχει πει πρόσφατα ο Υπ. Εξωτερικών.

Επίσημα στο ΚΥΣΕΑ, βασικό θέμα θα είναι το ενδεχόμενο απόκτησης τέταρτης φρεγάτας FDI (Behlarra), μετά από εισήγηση του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια.

Η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στην υλοποίηση του έργου, ιδίως όσον αφορά τη διέλευση του καλωδίου από την ΑΟΖ της Κύπρου. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το έργο "προκλητικό" και "μονομερή ενέργεια", προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα "δεν θα μείνει αδρανής" εάν θιγούν τα "δικαιώματα και συμφέροντα" της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ή της Τουρκίας.

Αμυντικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα τονίζουν ότι τέτοιες δηλώσεις δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τον σχεδιασμό. "Η Ελλάδα και η Κύπρος ενεργούν με βάση το διεθνές δίκαιο και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εμείς προγραμματίζουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες τονίζουν από την Β. Σοφίας.

«Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα Υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο» σημείωσε προ 24ώρων ο Γ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό.

Σιγή για το καλώδιο υπήρξε δημοσίως και στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του Υπ. Άμυνας με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Η γεωστρατηγική σημασία της διασύνδεσης

Ο EuroAsia Interconnector φιλοδοξεί να ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης, μήκους άνω των 1.200 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο και το πρώτο που θα συνδέσει την Κύπρο — που παραμένει ενεργειακά απομονωμένη — με το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Η Ελλάδα βλέπει το έργο ως ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που η μετάβαση προς καθαρή ενέργεια αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Παράλληλα, η Κύπρος αποκτά δίοδο απεξάρτησης από το πετρέλαιο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ