Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη

 
Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη

Ενημερώθηκε: 20/12/16 - 23:39

Αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να δώσουν μια νέα ώθηση στην Κρήτη με έμφαση τον ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, τα οδικά έργα αλλά και τα έργα αγροτικής ανάπτυξης και αξιοποίησης όπως και το θέμα της κρητικής διατροφής ανέπτυξε απόψε στην ομιλία του στο «Ατλαντίς» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

O πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εξειδίκευσε τις δεσμεύσεις που έδωσε για τα μεγάλα έργα της Κρήτης κατά τις επισκέψεις του στον Περιφερειάρχη, τον δήμαρχο αλλά και κατά την περιοδεία του στη Μεσαρά. Για το θέμα της ανασυγκρότησης, είπε ότι καθοριστικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει ο πρωτογενής τομέας χαρακτηρίζοντας την Κρήτη πρωταθλήτρια.

Όπως είπε την φετινή χρονιά πάμε για ρεκόρ καταβολής ενισχύσεων στους αγρότες έχοντας πληρώσει ακόμα και εκκρεμότητες από το 2008. Σε όλη την ελληνική ύπαιθρο θα δοθούν συνολικά για το 2016, περισσότερα από 3.5 δισ. ευρώ ανέφερε και πρόσθεσε πως το 2016, καταβλήθηκαν στην Κρήτη άμεσες ενισχύσεις 250 εκατ.

Ακόμη είπε ότι πληρώθηκε «η εξισωτική αποζημίωση 35 εκατ., εξοφλήθηκαν αγροτοπεριβαλλοντικά προγράμματα 10 εκατ., ενώ δόθηκαν σε νέους γεωργούς και συνδεδεμένες ενισχύσεις 3,5 εκατ. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα καταβληθούν τουλάχιστον άλλα 245 εκατ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση".

Επίσης είπε ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, εκχωρούνται συνολικά 74,6 εκατ. ευρώ, ενώ από τα 135 έργα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13, προϋπολογισμού 270 εκατ. έχουν πληρωθεί τα 125 εκατ. Η πληρωμή των υπολοίπων συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκηρύξεις μέτρων συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εξ άλλου αναφέρθηκε στην πρόσκληση εγκατάστασης νέων αγροτών με το συνολικό ποσόν είναι 241 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 17.000 ευρώ μέχρι 22.000 ευρώ και το ποσόν που αναλογεί στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 23,5 εκατ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε στη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER, που περιλαμβάνει 49 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 307 εκατ. ευρώ και στην Περιφέρεια Κρήτης θα κατανεμηθούν 35 εκατ. Ακόμη μίλησε για μέτρα για τη βιολογική γεωργία, με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκατ. ευρώ, τη μεταποίηση και άλλα μέτρα που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κρήτη.

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε δεκάδες μελέτες και τεχνικά έργα που αφορούν την χρήση αρδευτικού νερού, με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα προωθούνται για χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην κρητική διατροφή. Τα πλεονεκτήματα, όπως είπε, κάνουν τα Κρητικά προϊόντα να διαφέρουν ποιοτικά και καθιστούν την κρητική διατροφή ένα πανίσχυρο συγκριτικό πλεονέκτημα.

«Το όραμα μας λοιπόν, είναι να ξεκόψουμε μια και καλή από την άναρχη κατάσταση και τις αντιφάσεις του παρελθόντος και να εδραιώσουμε έναν νέο παραγωγικό πρότυπο» ανέφερε και συνέχισε: «Προώθηση της Κρητικής διατροφής σημαίνει προώθηση των ντόπιων ποικιλιών και των παραδοσιακών καλλιεργειών, που είναι στενά δεμένες με τον Κρητικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση". Σημείωσε επίσης ότι κεντρικός μας στόχος είναι να ξαναστήσουμε την ελληνική ύπαιθρο στα πόδια της και να κρατήσουμε την Κρήτη σε πρωτοποριακή θέση στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα της χώρας". Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού τονίζοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό ως εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα".

Όπως είπε στην δική μας αντίληψη, ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μια κλειστή δραστηριότητα, ξεκομμένη από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ακολούθως ο πρωθυπουργός σταθηκε στις υποδομές σημειώνοντας ότι μιλώντας φυσικά για τοπική ανάπτυξη, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στις υποδομές. «Το ζητούμενο για έναν τόπο δεν είναι μόνο η παραγωγή. Είναι και όλες εκείνες οι συνθήκες που διασφαλίζουν την μεταφορά των ανθρώπων και των προϊόντων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κεντρικό αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη την Κρήτη είναι ο Βόρειος Οδικός 'Αξονας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφού υπενθύμισε τις περιπέτειες του έργου είπε ότι η κυβέρνηση αυτή δεσμεύτηκε ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί όπως πρέπει. Το έργο το χαρακτήρισε λειτουργικό, με σύγχρονες προδιαγραφές ευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου, με λυμένο το τεράστιο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Έργο, όπως υπογράμμισε ικανό να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταφορών ανθρώπων και προϊόντων από το ανατολικό έως το δυτικό άκρο του νησιού.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι για το θέμα αυτό υπήρξε ειδική συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ανακοινωθεί η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ, ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη».

Ακόμη τόνισε πως πολιτική δέσμευση αυτής της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αυτό το έργο, που αποτελεί ίσως την κορυφαία επένδυση υποδομής για την Κρήτη. Ταυτόχρονα όπως συμπλήρωσε προχωρούν μελέτες και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενοι οδικού δικτύου του νησιού. Παράλληλα επεσήμανε πως προχωράει ένα άλλο έργο υποδομής, ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

«Είναι το διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, η κατασκευή και λειτουργία του οποίου θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό αφίξεων και θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στο νησί» είπε ο κ. Τσίπρας . Αφού μίλησε για ένα έργο που έχει απασχολήσει για πολύ καιρό την τοπική κοινωνία, με αλλεπάλληλες αναβολές, καθυστερήσεις και μια συνεπαγόμενη δυσπιστία για το αν εντέλει θα γίνει διαβεβαίωσε πως η δημοπράτηση του έργου προχωρά κανονικά και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα γρήγορα βήματα.

Επίσης τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και αρμόδιους φορείς, εξετάζει τις δυνατότητες αναβάθμισης του υφιστάμενου αεροδρομίου, για το επόμενο διάστημα λειτουργίας του.
Εξ άλλου αναφέρθηκε στο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης λέγοντας πως είναι μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών του Ηρακλείου

Όπως είπε το έργο αυτό, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του υπερώριμο για υλοποίηση, αξιολογείται ήδη, έτσι ώστε να προχωρήσει η ένταξή του στα ΕΣΠΑ, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται το συνολικό χρηματοδοτικό σχήμα, που εκτός από το ΕΣΠΑ θα περιλαμβάνει πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον Δήμο, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ανάπλασή του και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Εξ άλλου αναφέρθηκε και στα θέματα της υγείας λέγοντας πως για τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Βενιζέλειο, έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο.

«Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην κατάστρωση του Χάρτη Υγείας, με στόχο την επιστημονική καταγραφή των δεδομένων υγείας στην Κρήτη, έτσι ώστε ο προγραμματισμός της κάθε φορά να γίνεται με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στην λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» είπε.

Επίσης ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, για είκοσι πέντε τοπικές μονάδες υγείας που θα λειτουργήσουν στην Κρήτη με σκοπό την άρτια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε όλο το νησί, αμβλύνοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Εξ άλλου μίλησε για τη μετάβαση από τις εργολαβίες στις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων λέγοντας ότι «τα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο, έχουν συνάψει από την 1/8/2016 ατομικές συμβάσεις έργου για την καθαριότητα και από την 1/9/2016, ατομικές συμβάσεις για τη διανομή των γευμάτων.

Επίσης είπε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η σύναψη ατομικών συμβάσεων για τη φύλαξη και πρόσθεσε πως οι συμβάσεις κατοχυρώνουν συνολικά 209 εργαζόμενους έως το τέλος του 2017. Εξ άλλου συμπλήρωσε πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εξοικονομεί 18% σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις με τους εργολάβους ενώ μίλησε και με συγκεκριμένα νούμερα για τις προσλήψεις στον τομέα της υγείας

Ιδιαίτερη επίσης αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον τομέα της Παιδείας τονίζοντας πως φέτος για πρώτη φορά, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, τα σχολεία και στην Κρήτη μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο, που είναι η Γαύδος, άνοιξαν κανονικά από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους. Και αυτό είναι κάτι που είχε να γίνει πάνω από 30 χρόνια όπως υπογράμμισε .

Ακόμη συμπλήρωσε ότι όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τετραθέσια και πάνω, λειτουργούν με το νέο τύπο ολοήμερου σχολείου με πλήρες πρόγραμμα και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, πράγμα που για πολλά σχολεία έχει να γίνει πολλά χρόνια.
«Θα είμαστε κοντά σας, αντιμετωπίζοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα και προωθώντας τον απαιτούμενο σχεδιασμό. Έτσι ώστε η Κρήτη, με τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, να κατακτήσει την θέση που της αξίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός .

Την ομιλία του πρωθυπουργού εκτός των υπουργών και των βουλευτών που συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου , δήμαρχοι από το νησί, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και πολλοί Ηρακλειώτες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του «Ατλαντίς».

Σχετικά Θέματα:

Τσίπρας: Όχι άλλα μέτρα μετά τα μέσα του 2018

Τσίπρας: Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να υποχωρήσουμε

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Έντονες αποδοκιμασίες εναντίον Τσίπρα στο Δημαρχείο Φαιστού (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Έδιωξε τους δημοσιογράφους από σύσκεψη με αγρότες ο Αλ. Τσίπρας - Ενταση και με αγρότες (Βίντεο - φωτό)