Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 26 Αυγούστου, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Μετά το τέλος της συνάντησης, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Δ. Αβραμόπουλος: «Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα σήμερα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και καλό μου φίλο Κυριάκο Μητσοτάκη και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, όπου βέβαια κυριάρχησαν τα θέματα της αρμοδιότητάς μου στην Ευρώπη, που είναι το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και τα θέματα ασφαλείας.
Ξεκίνησα δίνοντας τις ευχές μου στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για ένα καλό, καινούργιο ξεκίνημα μέσα από τις νέες εγκαταστάσεις του Κόμματος εδώ, στην περιοχή του Μοσχάτου. Εύχομαι να είναι ένας χώρος δημιουργίας, έμπνευσης και παραγωγής εθνικού και κοινωνικού έργου.
Γνωρίζει ο Κυριάκος και όλα τα χρόνια που είμαι κι εγώ στην πολιτική και παρά το γεγονός ότι αυτόν τον καιρό, εκ των πραγμάτων, έχω αναστείλει τις εδώ κομματικές και πολιτικές δραστηριότητες, αφού είμαι αφοσιωμένος στην Ευρώπη στα θέματα που μου έχει εμπιστευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Πρόεδρος Γιούνκερ, ότι δεν παύω από το να έχω το νου μου και την καρδιά μου στην Ελλάδα.
Και πρέπει να πω ότι σε αυτήν την καινούργια προσπάθεια, στο καινούργιο ξεκίνημα της παράταξης και του Προέδρου, θα είμαι κοντά του.
Είναι αλήθεια ότι αυτόν τον καιρό, η Ελλάδα είναι κάτω από μεγάλη πίεση. Το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας, που κυριαρχούν στον ευρύτερο γεωπολιτικό μας χώρο, καθιστούν την Ελλάδα ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημά της πρέπει η Ελλάδα να το αξιοποιήσει σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές στιγμές.
Οι καταστάσεις χρειάζονται σύνεση, σωφροσύνη και υπευθυνότητα. Και αυτό ακριβώς άρχισα να λέω πριν. Ότι όλα αυτά τα χρόνια, όλοι μας αφήνουμε μια παρακαταθήκη και υπηρετούμε αρχές και αξίες. Βασική αστική αξία και αρχή είναι η έννοια της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης για την αντιμετώπιση όλων αυτών των μεγάλων θεμάτων.
Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα αυτές τις ώρες.
Ο ελληνικός λαός είναι κάτω από μεγάλη πίεση, οι κοινωνικές αντοχές είναι πλέον πεπερασμένες. Και θέλω να πιστεύω ότι δε θα αργήσει η μέρα που θα ανοίξει ένας αισιόδοξος ορίζοντας για την πατρίδα μας.
Εδώ, λοιπόν, κι εγώ, κοντά της, στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή στη χώρα, βοηθώντας την Ελλάδα αυτές τις δύσκολες στιγμές ως εκ της θέσεώς μου στην Ευρώπη. Και βέβαια δε λησμονώ ποτέ, Κυριάκο, ότι αυτός είναι ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχομαι. Και βέβαια στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέρος της οποίας οικογένειας είναι και η Νέα Δημοκρατία, συμβάλλω κι εγώ από τη σκοπιά μου στη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, που να βοηθάει ολόκληρη την Ευρώπη, να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται και βεβαίως να στηρίζει και την Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει.
Με όλη μου την καρδιά, καλή επιτυχία, καλή συνέχεια και βέβαια θα έχουμε την ευκαιρία πολλές φορές, όπως συνέβη και στο παρελθόν, να τα λέμε, και είμαι πάντοτε στη διάθεσή σου, γιατί πραγματικά διαπιστώνω και μέσα από την κουβέντα που είχαμε ότι υπάρχει συγκροτημένη στρατηγική, που έχει να κάνει συνολικά με την πρόοδο της Ελλάδος.
Για τα θέματα για τα οποία είμαι αρμόδιος, θα ήθελα, για μια ακόμη φορά, να πω ότι χαίρομαι που στην Ελλάδα, παρά τις όποιες δημόσιες κατά καιρούς, δηλώσεις που γίνονται, υπάρχει μια βασική αρχή συναντίληψης για το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί και το προσφυγικό και τα ζητήματα ασφαλείας.
Και πάλι, καλή συνέχεια. Καλή επιτυχία».
Κ. Μητσοτάκης: «Αγαπητέ Δημήτρη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να σε καλωσορίσω στο καινούργιο σου σπίτι. Διότι είπα ότι είσαι Επίτροπος της Ελλάδας σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, παραμένεις, όμως, ένα στέλεχος της μεγάλης μας παράταξης και αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια για τη δράση την οποία αναπτύσσεις σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Είχαμε, πράγματι, τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως έχουμε κάνει επανειλημμένως και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και να διαπιστώσουμε από κοινού το γεγονός ότι πράγματι έχει συντελεστεί μια σημαντική πρόοδος από πλευράς Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θεωρώ καθοριστικής σημασίας την πρωτοβουλία την οποία έχεις αναλάβει για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, αλλά έχει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Διότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια επισκόπηση των εξελίξεων των τελευταίων μηνών και να συμφωνήσουμε ότι, παρά τις όποιες πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία, είναι πάρα πολύ σημαντικό η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να προστατευθεί. Και φυσικά να ενισχυθούν και οι σχετικές δομές, οι οποίες θα επιτρέψουν επιχειρησιακά στη συμφωνία αυτή να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Θέλω, όμως, με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω ότι, παρά την πολύ καλή διάθεση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους οκτώ μήνες, που είμαι Πρόεδρος του Κόμματος και που το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε έξαρση, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Λυπάμαι να διαπιστώσω ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την Κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου. Έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την σύσκεψη η οποία έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και πράγματα τα οποία συμφωνήθηκαν τότε, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρχουν προ-αναχωρησιακά κέντρα για την επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Αναφέρομαι στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένας κεντρικός σχεδιασμός οργανωμένης και συστηματικής κατανομής των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών σε όλη την εθνική επικράτεια. Εξακολουθούμε αυτό, δυστυχώς, να μην το βλέπουμε και να περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές κινήσεις. Και αναφέρομαι βέβαια και στην ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και ουσιαστική εκμετάλλευση των σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων, που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμοι, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Κι εσύ έχεις συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να τεθούν αυτοί οι πόροι στη διάθεση της Ελλάδας.
Δυστυχώς, κι εκεί βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση.
Έχουμε, λοιπόν, ζητήματα στα οποία πιστεύω ότι νομιμοποιούμαστε να ασκήσουμε πολύ εμπεριστατωμένη κριτική στην Κυβέρνηση, αλλά δεν θέλω σε καμία περίπτωση να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι παράγων γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή. Είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά. Αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Και τα προγράμματα μετεγκατάστασης, τα οποία κι εσύ, μέσα από το δικό σου δημόσιο λόγο, έχεις υποστηρίξει, πρέπει κι αυτά να υλοποιηθούν.
Θα προσβλέπουμε, λοιπόν, πάντα σε μια ενεργή και συστηματική επιχειρησιακή συνεργασία. Και ως προς τις πολιτικές σου παρατηρήσεις, θέλω να γνωρίζεις καλά ότι στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια θεσμικής και συστηματικής ανανέωσης. Ανοίγουμε το Κόμμα σε νέους ανθρώπους, σε νέες ιδέες και προτάσσουμε τη Νέα Δημοκρατία ως την πολιτική εκείνη δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μακριά από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Και πάλι, σε ευχαριστώ για την επίσκεψή σου, για τα καλά σου λόγια. Είναι πάντα μεγάλη χαρά να συναντιόμαστε και να συζητάμε αυτά τα πολύ κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα μας».