Η Ευρώπη έχει καθήκον να φιλοξενήσει παιδιά που έχουν πληγωθεί και τραυματιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα για όσο διάστημα διαρκεί η σύγκρουση, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναζητά εταίρους σε ένα σχέδιο που ελπίζει ότι θα φέρει προσωρινά παιδιά από τη Γάζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι συζήτησε την ιδέα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά αυτή την εβδομάδα.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία με μεγάλη σαφήνεια», δήλωσε ο Γεραπετρίτης. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ανοιχτή στους τραυματίες από (τη Γάζα) αλλά και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν άμεσα λιμό ή άλλου είδους κινδύνους». Η ΟΕΝΓΕ είναι σε κοινή γραμμή με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς έχει ζητήσει να νοσηλευτούν τραυματίες από την Γάζα με επιστολές στο υπουργείο Υγείας.
Η Ελλάδα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τoυ OHE για την περίοδο 2025-2026 νωρίτερα αυτό το μήνα και ο Γεραπετρίτης πιστεύει ότι οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας με τον αραβικό κόσμο της δίνουν αξιοπιστία για να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης.
Η Ελλάδα καταδίκασε την επίθεση των μαχητών της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ζήτησε να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων και έχει ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις.
Το ζήτημα συζητάται με τις αρχές της Παλαιστίνης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν είπε πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν από την Ελλάδα ή την ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι το θέμα συζητείται με τις παλαιστινιακές αρχές. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τακτική μετανάστευση, όπου στην Ευρώπη εμφανίζεται σθεναρή αντίδραση από μια αναγεννημένη δεξιά. «Πρόκειται για μια προφανή έκκληση ανθρωπιστικής βοήθειας. Δεν μιλάμε εδώ για οικονομικούς μετανάστες ή άλλους τύπους παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε, λίγες ημέρες μετά την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι πολλοί στη Γάζα αντιμετωπίζουν συνθήκες λιμού και περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Επιπλέον, «ο ψυχολογικός αντίκτυπος του πολέμου στα παιδιά είναι τεράστιος», δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι μίλησε με τους πρωθυπουργούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για τους τρόπους επισφράγισης της ειρήνης και της ανοικοδόμησης της Γάζας.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε να σταματήσει ο πόλεμος για να αρχίσουμε να συζητάμε», είπε. «Θα είναι ένα γιγαντιαίο έργο και πρέπει να το αναπτύξουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα», τόνισε. Μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα βοηθούσε επίσης στη μείωση των επιθέσεων σε πλοία από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν επηρεάσει τον ναυτιλιακό τομέα της Ελλάδας.
«Είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι παράλληλα με την κατάπαυση του πυρός που ελπίζουμε να επιτύχουμε στο πολύ κοντινό μέλλον, η κατάσταση και στην Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει πολύ καλύτερη», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Πηγή: reuters.com