Στις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν κατά τον πολύωρο πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Ορούτς Ρέις, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και στη στιχομυθία που είχε με τον πρωθυπουργό τις κρίσιμες ώρες, αναφέρθηκε την Κυριακή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που μίλησε για πρώτη φορά μετά το περιστατικό.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά την κοπή της καθιερωμένης πίτας της τοπικής ΝΟΔΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, είπε πως από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis:
«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.
-Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία (πρωινός διάλογος).
Μετά από λίγες ώρες:
- Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε;
- Αλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.
- Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ;
- Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε χαριτολογώντας.
Από το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν άμεση. «Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Ορούτς Ρέις, ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16, της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε ο υπουργός.
«Το παρακολουθούσαμε από την πρώτη ώρα. Και οι ασκήσεις ψυχραιμίας πρέπει να γίνονται γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις πρέπει να είναι πάρα πολύ σωστά ζυγισμένες» επισήμανε.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Αθήνα είχε λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ανέμενε την εκδήλωση προκλητικής ενέργειας από την Τουρκία. «Για να είναι η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς στην περιοχή αυτή, 200μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντες έτοιμοι να ανταποκριθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αν και εκτίμησε πως το «Ορούτς Ρέις» μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω της κακοκαιρίας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το τουρκικό πλοίο, να επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Αθήνας. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή απ' το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μην διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές, από την άλλη η ανταπόκριση μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας» σημείωσε.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η Αθήνα διαθέτει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα για να αντιδράσει σε ανάλογο περιστατικό εφόσον απαιτηθεί. «Ημασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην παρουσία των γαλλικών πολεμικών πλοίων στην ανατολική μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ελληνογαλλικής συνεργασίας.
Πηγή: skai.gr