Ο Άδωνις Γεωργιάδης, το όχι στον Βύρωνα Πολύδωρα και οι προϋποθέσεις για το ΕΣΡ

 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, το όχι στον Βύρωνα Πολύδωρα και οι προϋποθέσεις για το ΕΣΡ

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 30/10/16 - 10:04

Για «σύγκρουση θεσμών», που «την περασμένη φορά που είχαμε στην Ελλάδα, η κατάληξη δεν ήταν καλή» κάνει λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη του και προσθέτει ότι «οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουν τη Δημοκρατία τους».

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε αυτήν τη φάση σε συζήτηση των ονομάτων για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος στο γιατί το κόμμα του λέει «όχι» στην πρόταση να είναι πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής ο Βύρων Πολύδωρας.

Και Θέτει ως προϋποθέσεις για να συναινέσει η ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ να γίνει πρώτα γνωστό το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αποσυρθεί ο νόμος Παππά με επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Τέλος, δεν αποδέχεται τον όρο «mea culpa» σχετικά με όσα είπε για την Αριστερά, σημειώνοντας ότι δεν ήταν λάθος, αλλά ίσως έπρεπε να τα είχε διευκρινίσει πολύ καλύτερα.

Η συνέντευξη ΆδωνιΓεωργιάδη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κύριε Γεωργιάδη, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη δηλώσει ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, τη Δευτέρα, για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης δεν θα ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης να είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο Βύρων Πολύδωρας. Γιατί;

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε αυτήν τη φάση σε συζήτηση των ονομάτων. Δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης πριν πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με το πλήρες σκεπτικό της, ώστε να νομοθετήσουμε ανάλογα, και πριν καταργηθεί ο νόμος Παππά και αντικατασταθεί με νέο νόμο που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και θα του δίνει την εντολή να κάνει τον διαγωνισμό χωρίς περιορισμένο αριθμό αδειών. Όταν γίνουν αυτά τα δύο βήματα το τρίτο θα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση κατά τη γνώμη μας, για λόγους πολιτικάντικους σπεύδει να κάνει δήθεν προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ και μετά να καταθέσει τον νέο νόμο Παππά ο οποίος θα είναι εξίσου αντισυνταγματικός με τον προηγούμενο.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση «πατήσει» πάνω στο γεγονός ότι δεν συγκροτείται το ΕΣΡ και καταθέσει νέα ρύθμιση στη Βουλή, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Η κυβέρνηση το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε πριν από λίγες μέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχασε παταγωδώς από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Το επιχείρημα αυτό εκρίθη από το Δικαστήριο και απέτυχε. Δεν έχει νόημα ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας να κάνουν σαν μικρά παιδιά. Χάσανε! Τώρα καιρός είναι να συμμορφωθούν με την πραγματικότητα.

Είναι δυνατό να προκύψει ΕΣΡ με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων και τη στάση των κομμάτων όπως την έχουμε δει μέχρι τώρα; Πώς θα γίνει αυτό;

Θα γίνει, γιατί η ΝΔ θα ψηφίσει ΕΣΡ και θέλει να ψηφίσει ΕΣΡ, αφού, όμως, προηγουμένως έχουν επιστραφεί σε αυτό οι αρμοδιότητες που αφήρεσε ο κ. Παππάς.

Γιατί δεν συναίνεσε από την αρχή η ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ;

Από την αρχή είχαν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες. Θυμίζω τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων. Κίνηση πρώτη του κ. Παππά, κατήργησε το παλαιό ΕΣΡ. Θυμίζω ότι ΕΣΡ υπήρχε και λειτουργούσε νομίμως και μπορούσαν να κάνουν αδειοδοτική διαδικασία. Τι δεν είχε αυτό το ΕΣΡ; Δεν είχε ελεγχόμενο πρόεδρο από την κυβέρνηση. Πρόεδρος ήταν η κυρία Λίνα Αλεξίου, η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Για να απαλλαγούν από την κ. Κωνσταντοπούλου, λοιπόν, και τη μητέρα της, αντισυνταγματικά κατήργησαν όλο το προηγούμενο ΕΣΡ και ψήφισαν τον νόμο όπου πέρασαν τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στον κ. Παππά και μετά πήγαν στη Βουλή και ζήτησαν να κάνουμε ΕΣΡ. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι πρώτα θα επιστραφούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά θα ψηφίσουμε για ΕΣΡ. Εκεί ο κ. Παππάς επέμεινε με τη γνωστή εξέλιξη.

Τι σημαίνει η δημοκρατική εγρήγορση στην οποία καλεί τους πολίτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν του αιτήματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες;

Σημαίνει ότι όλοι μας, πλέον, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για το τι μας ξημερώνει. Από την Παρασκευή το βράδυ έχουμε ένα γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Έχουμε μια κυβέρνηση, δηλαδή την εκτελεστική εξουσία, η οποία επισήμως συγκρούεται με τη δικαστική εξουσία. Την κατηγορεί η κυβέρνηση για το ότι δεν θα έχουμε νοσηλευτές, δεν θα έχουμε γιατρούς, για το ότι τα παιδιά θα μείνουν χωρίς παιδικούς σταθμούς κ.ο.κ. Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει τη Δικαιοσύνη μέσα στην τρέχουσα πολιτική διαμάχη. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση. Αυτό ονομάζεται στην πολιτειολογία σύγκρουση θεσμών. Και σύγκρουση θεσμών, την περασμένη φορά που είχαμε στην Ελλάδα, η κατάληξη δεν ήταν καλή.

Και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των πολιτών;

Οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προστατέψουν τη Δημοκρατία τους. Εάν κάποιος επιβουλεύεται τη Δημοκρατία, υπενθυμίζω ότι το ίδιο το Σύνταγμα την τήρηση του Συντάγματος την επαφίει στους πολίτες και τον πατριωτισμό τους.

Ήταν «mea culpa» εκ μέρους σας όσα είπατε για την Αριστερά και προκάλεσαν αντιδράσεις και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας;

«Mea culpa»; Όχι, βέβαια. Ίσως έπρεπε να την έχω διευκρινίσει πολύ καλύτερα. Εγώ δεν είπα κάτι που δεν είναι πραγματικότητα. Καλώς- κακώς δεν ευθύνομαι εγώ για το ότι στις πρώην ανατολικές χώρες ο κομμουνισμός κατά κανόνα απαγορεύεται. Αυτό δεν είναι μια απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη. Ούτε εγώ πρότεινα αυτό να συμβεί στην Ελλάδα. Εγώ επισήμανα μια πραγματικότητα. Όπως, επίσης, είναι πραγματικότητα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού. Αυτή είναι μια πραγματικότητα στην οποία δεν συνέβαλε η ΝΔ η οποία καταψήφισε τη σχετική πρόταση. Όμως ότι αυτά έχουν συμβεί δεν σημαίνει ότι φταίει γι΄ αυτά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος, είπε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «Πρακτορείο 104,9FM», ότι αυτή σας η δήλωση ήταν «μια λάθος δήλωση».
Απ: Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ήταν λάθος δήλωση και ότι την ίδια εκείνη μέρα στη Βουλή την ανασκεύασα. Η αλήθεια είναι ότι δεν την ανασκεύασα, τη διευκρίνισα. Θα έπρεπε, πάντως, να έχω διευκρινίσει ότι αναφερόμουν στους οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και όχι στους κομμουνιστές του ΚΚΕ.

Δεν αναγνωρίζετε ότι ήταν λάθος;

Σας είπα: Εάν έπρεπε να την έχω διευκρινίσει από την αρχή καλύτερα, κακώς δεν το έκανα. Το διευκρίνισα αμέσως μετά. Δεν έχει σημασία, πάμε παρακάτω.