Την εκτίμηση ότι «αν χτυπηθεί ο ISIS που είναι η πηγή των προβλημάτων σε όλη την περιοχή, εξ αντικειμένου μπορεί να επέλθει μια ομαλοποίηση της κατάστασης (στο Προσφυγικό), οπότε αυτό μας συμφέρει» διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις τού νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για το Προσφυγικό.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», ο κ. Μαριάς είπε: «Ούτε η θέση των Δημοκρατικών ήταν συμφέρουσα προς την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι τον πόλεμο τον έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ συνολικά στην περιοχή, όπως και την αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στο Ιράκ και τη Συρία και στις άλλες περιοχές. Μην ξεχνάμε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα αληθώριζε προς τον ISIS και ενισχύει τους διάφορους συμμάχους του ISIS και έκανε τα στραβά μάτια και στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ και στην Τουρκία».
Για το θέμα της Συρίας σχολίασε: «Ο Τραμπ δεν φαίνεται να είναι τόσο κάθετος για την ανατροπή του Άσαντ. Αν έχει και μια προσέγγιση για τη Συρία, σημαίνει ενδεχομένως χτύπημα του ISIS και ειρηνική διευθέτηση στην περιοχή, άρα θα μειωθούν και οι προσφυγικές πιέσεις εξ αντικειμένου».
Ο κ. Μαριάς εκτίμησε ότι ο νέος πλανητάρχης «χάλασε τη διάθεση σε πάρα πολλούς στο ευρωπαϊκό κατεστημένο», γιατί προτιμά οι ΗΠΑ να έχουν σχέσεις με τα κράτη-έθνη της ΕΕ και όχι με την ίδια την Ένωση ως σύνολο. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Τραμπ είναι αντίθετος με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), σημείωσε ότι «όλες αυτές οι διεργασίες προφανώς θα αποδυναμωθούν, ενδεχόμενα δε να μην υπογραφούν και ποτέ» και πρόσθεσε: «Όσον αφορά εμένα τουλάχιστον είναι θετικό το γεγονός να μην προχωρήσει η TTIP, γιατί θα διαλύσει και την ελληνική οικονομία». Επίσης χαρακτήρισε θετική την πρόθεση του Τραμπ να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Για τη στάση της Τουρκίας και τη ρητορική Ερντογάν εξέφρασε την άποψη: «Έχει βαθύτερο υπόβαθρο, αλλά δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να εκδηλωθεί και πολύ πιο επιθετικά απέναντί μας». Τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζεται στο δόγμα των 2,5 πολέμων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανοίξει περισσότερα από 2,5 μέτωπα, δηλαδή εκτός από τα μέτωπα στη Συρία και το Ιράκ και τα προβλήματα με τη Ρωσία και το Κουρδικό, είναι απίθανο να ανοίξει και ένα θερμό μέτωπο με την Ελλάδα. «Όμως στο βάθος της σκέψης του Ερντογάν, πιστεύω, θα ήταν να αρπάξει ό,τι θέλει από τη Μέση Ανατολή και όταν ομαλοποιήσει εκεί τα πράγματα, μετά να αρχίσει μια πολύ πιο συγκεκριμένη επιθετική πολιτική κυρίως στη Θράκη ή ίσως και στο Αιγαίο» πρόσθεσε.
Σχετικά Θέματα: