Ν. Νικολόπουλος: «Βόμβα» για το εμπόριο και το κράτος τα προϊόντα «μαΐμού»

 
Ν. Νικολόπουλος: «Βόμβα» για το εμπόριο και το κράτος τα προϊόντα «μαΐμού»

Ενημερώθηκε: 04/09/17 - 19:32

Τους τεράστιους τζίρους του παραεμπορίου στην Ελλάδα, με ολέθρια αποτελέσματα για το ελληνικό εμπόριο αλλά και για τα έσοδα του ελληνικού κράτους, θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Επικαλούμενος και σχετικό αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για εντατικοποίηση των ελέγχων μετά από σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Νικολόπουλος υπογραμμίζει πως ακόμα και εάν είναι υπερβολικό ή εξωπραγματικό το ποσό των 200 δις που κατά τον ΟΟΣΑ είναι ο τζίρος των προϊόντων – μαϊμού που μέσω Ελλάδας φτάνουν στην Ευρώπη, ο κώδωνας του κινδύνου για το ελληνικό εμπόριο έχει ηχήσει προ πολλού.

Ο κ. Νικολόπουλος υπογραμμίζει πως με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία της από την παραβατικότητα αυτή, ενώ επίσης θεωρείται κόμβος για δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης γνησίων, που διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά για τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα ιατρικά μηχανήματα, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου, η Ελλάδα είναι στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων. Αντίστοιχα, για τα αθλητικά είδη και παιχνίδια, η Ελλάδα είναι στη δωδέκατη θέση των χωρών προέλευσης και στην όγδοη για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων, που αποτελούν στόχο της βιομηχανίας απομιμήσεων, είναι τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά-αρώματα, δερμάτινα είδη-τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη. Κατηγορίες, στις οποίες η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη λίστα των χωρών προέλευσης ή των ενδιάμεσων σταθμών διακίνησης.

Στις εννέα από τις δέκα κατηγορίες απομιμήσεων, η Κίνα είναι η κύρια χώρα παραγωγής και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάμ. Στον τομέα της διακίνησης, διεθνώς, οι σημαντικότεροι κόμβοι είναι το Χονγκ-Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά οι πύλες εισόδου, εκτός από την Ελλάδα είναι η Αλβανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό για τις ενέργειες που προωθεί ώστε να καταπολεμηθεί η διακίνηση των προϊόντων παρεμπορίου και λαθρεμπορίου, ενώ υπογραμμίζει ότι η διενέργεια ελέγχων πρέπει να γίνεται σε τρία επίπεδα, όπως έχει προτείνει και η Συνομοσπονδία Εμπόρων, στις πύλες εισόδους της χώρας, στις αποθήκες, αλλά και στα πεζοδρόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαιρετική η κατάσταση της υγείας του Νίκου Βούτση

Στο ΓΝΑ για προγραμματισμένες εξετάσεις εισήχθη ο πρόεδρος της Βουλής

Τσίπρας από Apivita: Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η φύση της