Παρότι η εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου του Κ. Ζαχαριάδη για το Δήμο Αθήνας συγκέντρωσε στελέχη όλων των «στρατοπέδων» εντός ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα βρεθεί κάτι άλλο που θα τους ενώσει, που θα τους κάνει να αφήσουν στην άκρη τα «μαχαίρια».
Με τον νέο πρόεδρο να προχωρά σε αλλαγές προσώπων σε κρίσμους τομείς της δράσης του κόμματος, κι ενώ το «καπάκι» έχει ανοίξει, εντείνονται οι διαφωνίες, που φτάνουν μέχρι και σε αποχωρήσεις.
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Ν. Φίλη στον ΑΝΤ1 που χαρακτήρισε τον Στ. Κασσελάκη ως κάτι μεταξύ Πέπε γκρίλο και Τραμπ και ότι η εκλογή του έγινε «από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στον Ν. Φίλη απάντησε η νέα εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας τον ότι «κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ».
Συνέχεια στην κόντρα με τον Νίκο Φίλη, έδωσε το πρωί της Τετάρτης η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, η οποία κατηγόρησε τον πρώην βουλευτή για κομματική ανωριμότητα.
«Το ζήτημα ήταν από σήμερα να καταστρώνουμε το σχέδιο της αντιπολίτευσης μας απέναντι στην Κυβέρνηση, αυτό που ζούμε ως απόνερα του επιτελικού κράτους. Αντ' αυτών καθόμαστε σύντροφοι να απαντούμε σε αυτά που έχουν πει σύντροφοι παλαιότεροι από εμάς που τους βρήκαμε στις κομματικές διαδικασίας που θα έπρεπε να δίNουν τον τόνο της κομματικής ωριμότητα. Αυτό προφανώς δεν συμβαίνEι και όχι με ευθύνη του Στέφανου Κασσελάκη» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η Δώρα Αυγέρη.
Η ίδια, χτες άφησε να εννοηθεί ότι η παρέμβαση Κατρούγκαλου, που στοίχισε προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εσκεμμένα υπονομευτική. Και σήμερα επέμενε λέγοντας ότι «ήταν ένα μεγάλο λάθος που κόστισε και περιμένω την απάντηση του αγαπητού Γιώργου Κατρούγκαλος. Δεν μας είχε συνηθίσει σε λάθη. Αν ήταν λάθος ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο, ο κ. Κατρούγκαλος πρέπει να το πει και ο ίδιος».
Ο Γ. Ραγκούσης επίσης κατηγόρησε τη νέα ηγεσία για «εκπαραθύρωση» του Θ. Θεοχαρόπουλου από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Στ. Καλπάκη από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, την οποία πληροφορήθηκαν, όπως καταγγέλλει, από τα ΜΜΕ. Την παραίτησή του από διευθυντής της «Αυγής» υπέβαλε χτες ο Σπ. Ραπανάκης, ενώ ζήτημα φαίνεται πως υπάρχει και στη Νεολαία του κόμματος καθώς ματαιώθηκε το Φεστιβάλ της.
Κατά τα άλλα, πολιτευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν γνωστή με δηλώσεις τους την αποστασιοποίηση ή και την αποχώρησή τους από το κόμμα. Ενας από αυτούς είναι ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρ. Γεροτζιάφας, συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα ως μέλος του think tank για την Υγεία, και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές.
Στη δήλωσή του επικρίνει τον Στ. Κασσελάκη για τη σιωπή του στα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας, εκφράζει φόβους ότι «εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα».
Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Ε. Στεφάνου, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέροντας ότι «η ξένη προς την Αριστερά ψηφοφορία από μια αλλοπρόσαλλη βάση μελών (πληρώνω 2 ευρώ, γίνομαι μέλος, ψηφίζω και καθορίζω τη φυσιογνωμία του κόμματος), ολοκληρώθηκε. Η διαδικασία επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα». Και ο Γ. Τσακνάκης, πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το κόμμα, λίγους μήνες αφότου είχε υποβάλει την παραίτησή του από μέλος της Νομαρχιακής. Αποχωρήσεις έχουν ανακοινώσει επίσης στελέχη από την Μαγνησία, τον Μαραθώνα και αλλού.
Ενδεικτική του κλίματος είναι και η επιστολή αποχώρησης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του Χρηματοπιστωτικού. Σ' αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ανάδειξη ενός επιχειρηματία εξ Αμερικής (…) στην προεδρία του κόμματος ήταν το αποτέλεσμα των τυχοδιωκτικών επιλογών της ηγεσίας (…) ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, συντελέστηκε νομοτελειακά (…) η διεύρυνση και τα μέλη ήταν πάντοτε για την ηγεσία ψηφαλάκια (…) οι τάσεις λειτούργησαν ως όργανα αναπαραγωγής της κομματικής επιρροής και διαμοιρασμού της καρέκλας (…) ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την οργανωτική και ιδεολογική του ανεπάρκεια, συνεχείς παλινδρομήσεις και διαπιστευτήρια στο σύστημα που τον πολεμούσε (…) κατάφερε να καταστήσει την Δεξιά, ηγεμονική δύναμη στην χώρα (…) ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πουλήσει πλέον ακίνδυνο φιλελεύθερο δικαιωματισμό, να παίξει τον βρώμικο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και να λειτουργήσει ως προκάλυμμα στην βαρβαρότητα που ζούμε (που δήθεν θα την βελτιώνει ενώ στην ουσία θα την ξεπλένει). Στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη της ηγεσίας του, επέλεξε την δεύτερη!».
Ένα από τα αγκάθια των επόμεων ωρών, η περίπτωση του νέου ρόλου του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος προορίζεται για «υπερσυντονιστής» του κοινοβουλευτικού έργου (δηλαδή όλων των ΕΠΕΚΕ του κόμματος στη Βουλή), θέση που με λιγότερο συγκεντρωτισμό κάλυπτε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Μια προοπτική που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και σε ανθρώπους που δεν αμφισβητούν τον νέο πρόεδρο,.
Συνάντηση με την Εφη Αχτσιόγλου είχε χτες στη Βουλή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, όπου της πρότεινε να αναλάβει όποια θέση επιθυμεί, με την ίδια ωστόσο να αρνείται επικαλούμενη «έλλειψη ενέργειας». Συνάντηση είχε και με τον Σωκ. Φάμελλο ενημερώνοντάς τον πως θα παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιώργος Τσίπρας ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή της.
Χτες επίσης έγινε γνωστό ότι στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας. Τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναπληρώνει η Ρένα Δούρου.