Κυβερνητικές πηγές με διαρροές το μεσημέρι της Πέμπτης, "άδειασαν"τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, σχετικά με τις δηλώσεις του για το κίνημα "Παραιτηθείτε".
«Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για την αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη αναφορικά με την κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», απόψεις που κατά τις ίδιες πηγές είναι προσωπικές.
Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν επίσης στη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.
ΝΔ: Παραιτήσου
Νωρίτερα η ΝΔ είχε ζητήσει την παραίτηση του Νίκου Φίλη.
«Ο κ. Φίλης ξεπέρασε κάθε όριο, ακόμη και για αυτήν την ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση στην οποία μετέχει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε ότι «η προκλητική του δήλωση περί ορίων συνταγματικής ανοχής για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του κινήματος "παραιτηθείτε", δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα Δημοκρατίας».
Και σημείωνε πως «ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να συμβολίζει τον πλουραλισμό και το σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Οφείλει να ζητήσει συγνώμη και να παραιτηθεί αμέσως».
ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του ανέφερε:
«Το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να διαδηλώνουν τις απόψεις τους, δεν τίθεται υπό έγκριση ούτε του κ. Φίλη, ούτε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο καθεστωτισμός δεν περνά στην Ελλάδα και η ανοησία φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα».
Το Ποτάμι
«Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Μεσόγειος FM» της Νάξου.
Γιατί τόση ένταση;
Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το κίνημα «παραιτηθείτε», προκαλούν, πάντως, ερωτηματικά.
Ο Νίκος Φίλης, έκανε λόγο αρχικά (την Τετάρτη) για προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης. «Θα υπάρχει υπονόμευση με "κινήματα κατσαρόλας". Το κίνημα "παραιτηθείτε" είναι κίνημα στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Είναι μία κίνηση χωρίς ονοματεπώνυμο. Να δούμε τί θέλουν ακριβώς», ανέφερε, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε μια Δημοκρατία.
Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Φίλης επέλεξε για μία ακόμη φορά να «οξύνει τα πνεύματα» απέναντι σε μία αντικυβερνητική διαδήλωση η δυναμική της οποίας είναι τουλάχιστον αμφίβολη και η απήχησή της στην κοινωνία μάλλον ενισχύεται από την όλη συζήτηση.
Πραγματικά η κυβέρνηση «αγχώνεται» από τους «παραιτηθείτε» ή είναι μία καλή ευκαιρία για πόλωση και αποπροσανατολισμό από τα νέα μέτρα και την κατάσταση της οικονομίας;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Την παραίτηση του Φίλη ζητάει η ΝΔ