Μαρινάκης για δυστύχημα Τεμπών: Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 05/03/25 - 13:44

«Είναι κάτι που ούτως ή άλλως, χωρίς να γνωρίζω κάτι παραπάνω, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Κάθε τόσο “προαναγγέλλεται” ανασχηματισμός. Οπότε εμείς το διαψεύδουμε χωρίς να έχουμε και καμία τέτοια πληροφορία ότι επίκειται κάτι τέτοιο.

Ούτε γνωρίζω, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω κάτι. Είναι δεδομένο ότι και οι δύο παραιτηθέντες, ο ένας, ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος και ο έτερος, ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγεωργίου θα αντικατασταθούν. Να τονίσω εδώ ότι οι παραιτήσεις αυτές είναι καθαρά για λόγους διευκόλυνσης της Δικαιοσύνης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην «Πρωινή ζώνη» του Action24.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Τριαντόπουλος άμα τη αποφάσει της Βουλής για την προανακριτική και ο κ. Παπαγεωργίου δεδομένου του γεγονότος ότι ο προϊστάμενός του πολιτικά- αυτή τη στιγμή, όχι τότε- παραιτήθηκε, δεν θα μπορούσε και εκείνος να μείνει στη θέση του. Δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι το οποίο ομολογεί κάτι. Το αντίθετο. Οι άνθρωποι έχουν δηλώσει τη θέση τους. Και μάλιστα, ειδικά, για τον κ. Τριαντόπουλο είδαμε χθες ότι δεν υπήρχε κάποιο επιχείρημα σοβαρό ή κάποια μαρτυρία. Όμως για να μη θεωρηθεί ότι κάποιος θέλει ενόψει των ερευνών που επίκεινται να προκαταλάβει, έφυγαν από τη θέση τους».

Επεσήμανε ότι με την πρόταση δυσπιστίας που έχει προαναγγελθεί, ο κ. Ανδρουλάκης και επίσημα «μπαίνει σε ένα κοινό μέτωπο με τον κ. Φάμελλο, την κ. Κωνσταντοπούλου, με τον κ. Χαρίτση, δεν ξέρω κι εγώ με ποιον άλλο, άρα πλέον μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο πολιτικά. Όπως αντιλαμβάνεστε το αίτημα της αντιπολίτευσης είναι οι εκλογές. Είναι να πέσει η κυβέρνηση. Δεν λέω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε μια συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία αντιλαμβάνεται το καθήκον για τη χώρα και την εντολή των πολιτών για σταθερότητα και μια πρόοδο που απορρέει από τη σταθερότητα σε βάθος τετραετίας. Αυτό είπαν οι πολίτες στις εκλογές, έχουμε Δημοκρατία. Όπως στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι η πρόταση δυσπιστίας».

Διευκρίνισε επίσης ότι θα συζητηθεί άμεσα τονίζοντας ότι «πρόθεση πάντως της κυβέρνησης- αυτό έχει να κάνει με την κυβέρνηση και όχι με τη Βουλή- δεν είναι να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης. Αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση με πρώτη την αξιωματική- έστω και από καραμπόλα αντιπολίτευση, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ- ζητάει ουσιαστικά εκλογές, ασκεί πρόταση δυσπιστίας για ένα σοβαρότατο ζήτημα που είναι ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, που είναι όμως δουλειά της Δικαιοσύνης να το διερευνήσει και δεν έχουμε καν κατάληξη της προδικαστικής έρευνας της Δικαιοσύνης. Δηλαδή δεν έχουμε απλά πρωτόδικη απόφαση, αυτή τη στιγμή δεν έχει καταλήξει η ανάκριση έστω σε ένα πρώτο πόρισμα, που είναι το κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα». Και υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε εδώ, να τα συζητήσουμε όλα και να δείξουμε και το πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα, τι έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια και τι θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα δύο».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση συναινέσει για οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο, αν υπάρξει αίτημα για παραπομπή σε προανακριτική, απάντησε «Ναι». Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, «Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη αλλά στη Δικαιοσύνη και όχι στα πολιτικά κόμματα, όχι στους πανελίστες, που κάνουν τους δικαστές. Στη Δικαιοσύνη και μόνο. Εμείς, γιατί βάζω και τους πολιτικούς μέσα, εσείς οι δημοσιογράφοι, έχουμε μια άλλη δουλειά. Η Δικαιοσύνη έχει μια άλλη δουλειά. Ό,τι πει η Δικαιοσύνη».

Συμπλήρωσε διευκρινιστικά ότι «Για να γίνει αίτημα για προανακριτική, πρέπει να έρθει κάποιο ή κάποια από τα κόμματα, να συγκεντρώσουν τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών και να συντάξουν ένα κατηγορητήριο, μια πρόταση για προκαταρκτική εξέταση. Αν η πρόταση αυτή βασίζεται στη φιλοσοφία – θεωρία των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου, χωρίς κάποιο έρεισμα, κάποιο στοιχείο, κάποια μαρτυρία από τη Δικαιοσύνη, προφανώς, εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Εάν, όμως, συντάξουν κάποια στιγμή ένα κατηγορητήριο με αιτιολόγηση η οποία προκύπτει από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή έστειλε ο ανακριτής κάτι, δεν μπορούμε εμείς να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μαρινάκης δε θέλησε να σχολιάσει σχετικά με το εξώδικο της κ. Καρυστιανού προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την πρόταση προανακριτικής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο, θεωρώ ότι είναι πολύ λάθος, να αντιδικεί ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, είτε ενός κόμματος, με έναν άνθρωπο, ο οποίος δίνει έναν αγώνα για να δικαιωθεί για τον χαμό του παιδιού του. Είναι μια εκ των συγγενών των θυμάτων, που προσπαθούν με τα αιτήματα που υποβάλλουν, τις αιτιάσεις που έχουν, μέσω των συνηγόρων τους, είτε απευθείας, να υπερασπιστούν τη θέση τους. Εμείς αντιδικούμε με την αντιπολίτευση και απαντάμε στην κοινωνία και συνολικά στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των συγγενών των θυμάτων, με τις θέσεις μας, που θεωρούμε ότι είναι οι θέσεις, οι οποίες αποκαλύπτουν τα ψέματα της αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, αν θέλει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης, για αυτό το οποίο υπάρχει ως αιτίαση, αυτό είναι δουλειά του κ. Ανδρουλάκη».

Αναφορικά με το «λουκέτο στον ΟΣΕ» και το αν είναι στο τραπέζι για την κυβέρνηση είπε ότι έχει ήδη απαντήσει και τόνισε: «Σε ένα από τα Υπουργικά Συμβούλια των προηγούμενων μηνών, ψηφίστηκε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την εξυγίανση και τον νέο ελληνικό σιδηρόδρομο με συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών. Εννοώ ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έγινε μια συγκεκριμένη ανάλυση από τον κ. Σταϊκούρα, αυτό έχει να κάνει ως προς το διοικητικό σκέλος». Ως προς το ουσιαστικό σκέλος της λειτουργίας, όπως είπε, «η συζήτηση είναι ο σιδηρόδρομος. Ο σιδηρόδρομος, τα τρένα. Αυτό το οποίο πρέπει να συζητάμε τα κόμματα με τους πολίτες, να απολογούμαστε για τις αστοχίες και τα λάθη και να λέμε τι έχουμε κάνει και τι θέλουμε να κάνουμε, είναι αυτό. Εδώ λοιπόν θέλω να πω δύο πράγματα. Το πρώτο που λέω είναι ότι το πιο αρνητικό σημείο του Πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, για το οποίο έχουμε ευθύνη άπαντες, ο καθένας με τα χρόνια που κυβέρνησε και το τι έκανε, περισσότερο ή λιγότερο, αλλά αυτό θα το αξιολογήσουν και οι πολίτες, είναι το ζήτημα των παθογενειών του κράτους, των μεγάλων παθογενειών και ελλείψεων που ήρθαν και συναντήθηκαν με τραγικά και πολλά, όχι ένα και δύο, ανθρώπινα λάθη. Την ποινική διάσταση των λαθών όμως θα την αξιολογήσει η Δικαιοσύνη».

Αναφορικά με το αν σχεδιάζεται κλείσιμο των σιδηροδρόμων για ένα διάστημα μέχρι να πιστοποιηθεί η ασφάλειά του ή όχι επεσήμανε πως: «με βάση τα συστήματα τα οποία έχουν εγκατασταθεί και με βάσει τις ενέργειες που έχουν γίνει, είναι πιο ασφαλή από ό,τι ήταν όταν παραλάβαμε το 2019 και σίγουρα από όταν συνέβη το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη, όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν προχώρησαν αυτά τα οποία έπρεπε να προχωρήσουν και θα είναι ακόμα πιο ασφαλή το 2027. Γιατί; Γιατί σημασία έχει όχι τι λέω εγώ, εγώ μεταφέρω αυτά τα οποία μου λέει το υπουργείο και αυτά τα οποία γίνονται».

Για το τι αναμένεται να διεκδικήσουμε από το πακέτο των 800 δισ. ευρώ που προανήγγειλε η κ. Φον Ντερ Λάιεν, κατά την αυριανή σύνοδο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι γίνεται αυτή η συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι άλλη μία επιτυχία της Ελλάδας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό είναι καλό να το λέμε, όχι για να πανηγυρίζουμε, αλλά για να καταλάβουμε ότι μία χώρα «μαύρο πρόβατο», παρίας της Ευρώπης μέχρι το 2019, είναι μία χώρα που βάζει ατζέντα στην Ευρώπη στην πιο δύσκολη παγκόσμια συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών. Τέτοια συγκυρία έχουμε να ζήσουμε πάρα-πάρα πολλά χρόνια παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, είχε επισημάνει την ανάγκη να γίνουν πολύ τολμηρές κινήσεις από την Ευρώπη για το ζήτημα της άμυνας, προτείνοντας δύο πράγματα: Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμάτων και ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα. Πλέον, λοιπόν, και με επίσημο τρόπο, αυτό συζητείται. Τι λέμε εμείς, το είπε χθες στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός: Αυτό να αφορά το σύνολο των κρατών και να κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο, γιατί έχουμε δύο οφέλη τα οποία θα προκύψουν. Το ένα είναι το προφανές, η περαιτέρω αμυντική θωράκιση της Ευρώπης – ειδικά σε αυτή την περίοδο είναι πολύ κρίσιμη. Και το δεύτερο είναι η εξοικονόμηση πόρων από τα κράτη που έχουν υπερβολικές αμυντικές δαπάνες, όπως είναι και η Ελλάδα, για άλλους πόρους που έχουν ανάγκη οι πολίτες, η υγεία, η παιδεία κλπ».

Και πρόσθεσε: «Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, πρέπει να δούμε τη συνολική απόφαση για τους όρους. Επειδή τα πράγματα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά και χρειάζεται μία μεθοδική δουλειά, πρέπει να δούμε την αυριανή συνεδρίαση. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα είναι μία συζήτηση η οποία θα έχει τεράστια αξία για την Ευρώπη συνολικά. Εμείς έχουμε επισημάνει και την ανάγκη αυτών των προτάσεων και προφανώς και για δικό μας όφελος, αλλά κυρίως και για ευρωπαϊκό συνολικό όφελος. Και βέβαια την ανάγκη να είναι εγγυητής όλων των μεγάλων Συμφωνιών που αφορούν, για παράδειγμα, την Ουκρανία, παρουσία της Ουκρανίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Όλες αυτές οι συζητήσεις, προφανώς, είναι συζητήσεις του αυριανού έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα, να θυμίσω, ότι, όπως πρωταγωνίστησε στο Ταμείο Ανάκαμψης και πήρε τα περισσότερα χρήματα, συναρτήσει του ΑΕΠ της, πρωταγωνίστησε στα 43 δισ. που πήραμε για την πανδημία και δεν έχασε ο κόσμος τις δουλειές του και δεν έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Έχει επιλέξει, λοιπόν, η Ελλάδα, διά του Έλληνα πρωθυπουργού, να είμαστε χρήσιμοι και να ισχυροποιούμε ουσιαστικά τη χώρα και όχι κατ’ επίφαση διεκδικητικοί, αλλά ουσιαστικά διεκδικητικοί».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης ότι «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει, έχει ψηφίσει και εφαρμόζει ήδη το πιο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ιστορίας της. Είναι πιο θωρακισμένη και θα είναι, όσο αυτό θα προχωράει, πιο θωρακισμένη αμυντικά από ποτέ. Και πιο θωρακισμένη και διπλωματικά και σε γενικότερο επίπεδο εξωτερικής πολιτικής». Διευκρινιστικά πρόσθεσε ότι «Ο στόχος ο μεγάλος είναι επειδή εμείς είμαστε ένα κράτος το οποίο ήδη δαπανά πολλά για την άμυνά του, είναι να μπορέσουμε να έχουμε μια εξοικονόμηση για άλλες δαπάνες πέραν της άμυνας. Η περαιτέρω αμυντική θωράκιση είναι σημαντική και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη περισσότερο, αλλά και το να μπορούν κράτη, όπως η Ελλάδα, που λόγω της γεωγραφίας έχουν καθήκον να δαπανούν περισσότερο από άλλα κράτη για την άμυνα, να μπορούν αυτά να τα διοχετεύσουν σε άλλους τομείς δραστηριότητας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ