Μανιφέστο Σαμαρά με αιχμές κατά Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και Σκοπιανό

 
Μανιφέστο Σαμαρά με αιχμές κατά Μητσοτάκη για μεταναστευτικό και Σκοπιανό

Ενημερώθηκε: 02/12/19 - 08:27

Σαφείς αιχμές κατά της πολιτική της ΝΔ, όπως την εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο του κόμματος. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που τόνιζαν μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, ότι η ομιλία Σαμαρά ήταν ουσιαστκά το μανιφέστο μιας σκληρής δεξιάς συνιστώσας, μιας νέας επικαιροποιημένης, πολιτικά, έκδοσης της «Πολιτικής Άνοιξής», που έρχεται σε αντίθεση με την ανοιχτή πλουραλιστικής ΝΔ, έτσι όπως την εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν ήταν επίσης τυχαίο το γεγονός ότι μια ημέρα πριν από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά είχε προγραμματιστεί, με τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά, ως επίδειξη εσωκομματικής δύναμης, εκδήλωση στελεχών προσκείμενων στον πρώην πρωθυπουργό.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την μετριοπαθή, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη ατζέντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς διαχώρησε τα μέτρα της κυβέρνησης, που κατά τη γνώμη του, ο λαός έχει εγκρίνει, με αυτά που δεν εγκρίνει.

Έτσι, αφού πέρασε en passant τα θετικά της κυβέρνησης (την κατάργηση του άσυλου ανομίας στα Πανεπιστήμια, την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, την αλλαγή του Συντάγματος, την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές, τη μείωση της φορολογίας και την μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων), έθεσε τις αρχές του δικού του μανιφέστου, που είχε πολλές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής όπως την εκφράζει ο πρωθυπουργός.

Το μεταναστευτικό στη λογική Σαλβίνι

«Καθαρά…», ξεκίνησε ο κ. Σαμαράς «...σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό» είπε προκαλώντας αίσθηση στους συνέδρους.

«Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι. Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια» πρόσθεσε.

«Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες…Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες», είπε ο κ.Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός, σε μία λογική Σαλβίνι, εξαπέλυσε επιθεση στην ΕΕ κάνοντας λογο για ευρώ-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», και η οποία «καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις» καθώς όπως είπε «μαθήματα από ανεύθυνους παρατηρητές, που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε».

Όπως ήταν λογικό υπερασπίστηκε την πολιτική της διακυβέρνησής του και επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η Τουρκία απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα όπλο πίεσης και εκβιασμού της Ελλάδας - που πριν δεν είχε. Όσο εμείς ελέγχαμε τι περνάει από τα σύνορά μας, τη στρόφιγγα την κρατούσαμε εμείς κλειστή… Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015, τη στρόφιγγα την κρατάει πια η Τουρκία! Και την ανοίγει όποτε θέλει, όσο θέλει, πιέζοντας την Ευρώπη - αλλά κυρίως εκβιάζοντας την Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, «αγκαλιάζοντας» πολιτικά όσους αντιδρούν, «επενδύοντας» έτσι στο μέλλον:

«Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι» είπε.

«Να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Στο μανιφέστο του ο κ. Σαμαράς δεν περιορίστηκε στο μεταναστευτικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Σκοπιανό» είχε την τιμητική του.

Και δεν ήταν λίγοι οι Σύνεδροι, που στο άκουσμα των θέσεων του πρώην πρωθυπουργού, γύρισαν πίσω πολλά χρόνια, στην εποχή της διάσπασης της ΝΔ, για το «Μακεδονικό», επί πρωθυπουργίας, του πατέρα του σημερινού προέδρου του κόμματος, Κώνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Και σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις από αυτή την ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής Μητσοτάκη -και κυρίως τις μνήμες που ξύπνησε- ο κ. Σαμαράς είπε ότι κατανοεί αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, ότι η όποια κίνηση δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά αφορά το μέλλον.

«Δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω…», πρόσθεσε για να κατεβάσει τους τόνους της αμφισβήτησης τεχνηέντως.

Πάντως ο κ. Σαμαράς φρόντισε να στείλει και ένα προσωπικό μήνυμα σε εκείνους, τους λίγους, που τον ακολουθούν από την περίοδο της «Πολιτικής Άνοιξης»: «Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της».

Πολιτικοί παρατηρητές επεσήμαναν ότι η φράση αυτή ήταν η σημαντικότερη στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, γιατί στέλνει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, για μια ακόμη φορά, για το ίδιο θέμα, το «Σκοπιανό», σε μια σαφή διαφοροποίηση από την ηγεσία του κόμματος άσχετα με το πόσοι θα τον ακολουθήσουν.

Πυρά κατά Παυλόπουλου και Μεϊμαράκη

Από τα πυρά του Αντώνη Σαμαρά δεν γλύτωσαν ο προεδρεύων του Συνεδρίου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Τάχθηκε κατά οποιασδήποτε συναίνεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας «καρφιά» για τη στάση της ΝΔ την περίοδο της προεδρίας της ΝΔ επί Βαγγέλη Μεϊμαράκη το 2015, αλλα και δείχνοντας τη διαφωνία του για συναίνεση για την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Όχι «συναίνεση» με όσους στηρίζουν τα «τάγματα εφόδου»! Είτε της Χρυσής Αυγής είτε της ακροαριστερής τρομοκρατίας… Όχι «συναίνεση» με όσους ανοίγουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες! Όχι «συναίνεση» με όσους κατασκεύασαν σκευωρίες, που σήμερα σαν βόμβες γυρνάνε πάνω στα κεφάλια τους. Όχι «συναίνεση» με όσους εχθρεύονται την ανταγωνιστικότητα και υπονομεύουν κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση. Όχι «συναίνεση» με όσους υπερφορολογούν τα πάντα και αναδιανέμουν τη φτώχεια. Όσο «λαϊκισμός» είναι τα απίστευτα ψέματα του Τσίπρα, άλλο τόσο λαϊκιστές θα είχαμε γίνει κι εμείς, αν ξαφνικά δίναμε συγχωροχάρτι και κάναμε "συναίνεση" με τέτοιες ακρότητες» είπε χαρακτηριστικά.