Κορυφώνεται σήμερα, Τετάρτη 5 Μαρτίου, η πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα Τέμπη, με τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ, ακολουθούν κατά σειρά οι δύο αρχηγοί που κατέθεσαν το αίτημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ακολούθως, αναμένεται να κατατεθεί η κοινή πρόταση δυσπιστίας από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πρόταση μομφής έχει τις υπογραφές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Δ. Κουτσούμπας: Τα δάκρυα στέρεψαν και έγιναν οργή – Ο λαός είναι αποφασισμένος να μιλήσει
Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή για το θέμα των Τεμπών στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.
“Περίπου μια ώρα μιλήσατε, αλλά για την ουσία. Μηδέν εις το πηλίκον. Είπατε πάρα πολλά σε μια προφανή προσπάθεια να διαχειριστείτε την δεινή θέση στην οποία βρίσκεστε. Αλλά το πρόβλημα σας δεν κρύβεται. Ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία σας έχουν στριμώξει για τα καλά. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι τα διάφορα κοινοβουλευτικά παιγνίδια άλλων κομμάτων που σας στριμώχνουν. Ο ίδιος ο αποφασισμένος οργανωμένος λαός σας στριμώχνει και αυτός είναι που θα φέρει στο τέλος και την πραγματική δικαίωση” τόνισε και πρόσθεσε:
“Ό,τι και αν δοκιμάσατε για να αποφύγετε την δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, έπεσε στο κενό. Κυριολεκτικά πέσανε στο κενό οι προσπάθειες κατασυκοφάντησης των απεργιακών συλλαλητηρίων της περασμένης Παρασκευής, που επιχειρήσατε επί πολλές εβδομάδες, ότι δήθεν αυτές θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα λες και είστε εσείς η χώρα. Όπως επίσης έπεσε και η επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού. Εσείς ο ίδιος τα ενορχηστρώσατε αυτά, κύριε Μητσοτάκη, όπως αποκαλύφθηκε και από τις δηλώσεις σας στο υπουργικό Συμβούλιο μόλις δυο μέρες πριν την απεργία και τα συλλαλητήρια. Και ας προσπαθείτε τώρα σαν βρεγμένη γάτα να τις φέρετε και στα μέτρα σας, λέγοντας πως ήταν λέει νίκη της Δημοκρατίας. Τέτοιο θράσος κουβαλάτε“.
“Στο κενό έπεσαν και όλες οι απειλές μεγάλων εργοδοτών απέναντι σε όποιον σκόπευε, απλό εργαζόμενο, οικογενειάρχη να απεργήσει. Η υπονόμευση επίσης από διάφορες ξεπουλημένες ηγεσίες, συνδικαλιστικές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επιδίωξη διαφόρων να απονευρώσει τα συλλαλητήρια καλώντας σε κάποιες απολιτίκ, λέει μαζώξεις με θολό μήνυμα για να τη βγάλουν ξανά λάδι όλοι οι ένοχοι και το ένοχο σύστημα. Το μήνυμα των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν μπορεί να το θολώσει απολύτως τίποτα. Ούτε φυσικά και το όργιο καταστολής για το οποίο η κυβέρνησή σας έχει την απόλυτη ευθύνη. Καθώς με πρόσχημα τη δράση ομάδων κουκουλοφόρων, τελικά εστράφη και κατά των διαδηλωτών. Γνωστά αυτά τα παιγνίδια, γνωστός και ο ρόλος του καθενός εδώ μέσα“.
Ο λαός μίλησε και το μήνυμά του δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί
“Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως όταν ο λαός είναι αποφασισμένος να μιλήσει. Τίποτα δεν τον σταματά. Αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή, αυτές οι πρωτοφανείς απεργιακές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Σαν αυτές που προσπαθήσατε και σήμερα με περισσό θράσος να κάνετε. Ναι, ο λαός μίλησε και το μήνυμά του δεν μπορείτε να το πλαστογραφήσετε κατά πως σας βολεύει. Δεν έχετε και κανένα τέτοιο δικαίωμα. Γιατί οι συγκεντρώσεις στις Παρασκευής δεν ήταν βουβές, δεν ήταν απλά μνημόσυνα χωρίς συνθήματα, χωρίς αιτήματα όπως ελπίζατε. Ούτε τα έβαλαν γενικά και αόριστα με κάποιες παθογένειες του κράτους. Το σύνθημα που σας ενοχλεί περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι αυτό που γεννήθηκε στα πρώτα μεγάλα συλλαλητήρια. Αμέσως μετά από αυτό το έγκλημα στα Τέμπη και που λέει καθαρά ότι το δίλημμα είναι ή τα κέρδη τους οι ζωές μας ακούστηκε πιο δυνατά από όσο ποτέ“.
“Βλέπετε, δύο χρόνια μετά, τα δάκρυα στέρεψαν πια και έγιναν οργή. Οργή για την διαχρονική πολιτική της υποχρηματοδότησης του σιδηρόδρομου, της έλλειψης προσωπικού, της κατάτμησης των λειτουργιών του που διαχώρισε τις ράγες από τα τρένα της απελευθέρωσης με βάση και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά της ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου κομματιού του σε μια ιταλική εταιρεία για 45 εκατομμύρια ευρώ, την οποία επιδοτείτε και από πάνω. Μια ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ολοκληρώσατε εσείς της Νέας Δημοκρατίας. Συνεταιράκια στην πολιτική. Οργή για το γεγονός ότι αφού σε συμβάσεις για συστήματα ασφαλείας είχαν υπογραφεί, καμία, ποτέ και με καμία κυβέρνηση δεν ολοκληρώθηκε, αφού ήταν και αυτές κομμένες και ραμμένες για να ταΐζονται τα διάφορα κοράκια ή μεγαλοεργολάβοι που φάγανε τόσα χρόνια τον αγλέουρα και παρέδωσαν αέρα κοπανιστό. Αυτή είναι με δυο λόγια η πολιτική που οδήγησε τον τόπο σε τέτοιο χάλι ώστε να μπορούν δύο τρένα να πηγαίνουν για τόση ώρα. Το ένα πάνω στο άλλο για να μην υπάρχει κανένα σύστημα ασφαλείας για να αποτρέψει τη σύγκρουση. Έτσι κόπηκε τόσο άδικα το νήμα της ζωής 57 συνανθρώπων μας. Κυρίως νέων ανθρώπων. Αυτό, ό,τι και να πείτε, όσο και αν προσπαθήσετε να μετατοπίσετε τη συζήτηση από το κεντρικό ζήτημα της σύγκρουσης και να τη μετατρέψετε σε κάτι που θυμίζει περισσότερο αστυνομικό δελτίο. Δεν το χωράει ανθρώπου νους. Εν έτει 2020. Και δεν θα σταματήσει να εξοργίζει τους πάντες. Ναι, τα δάκρυα στέρεψαν και έγιναν οργή. Οργή και για το γεγονός ότι τώρα δεσμεύεστε πως το 2027 η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα είναι μάλλον άρτια και ασφαλής.”
“Δηλαδή ομολογείτε πως ούτε σήμερα ούτε πριν δυο χρόνια ήταν ασφαλής. Αφού τα κάνατε μπάχαλο, τώρα τρέχετε όλα αυτά που έπρεπε να έχετε κάνει τόσα χρόνια τώρα, και που λόγω αυτών, αν είχαν γίνει, θα είχαν γλυτώσει οι 57 αθώες ψυχές. Οργή για τα απροκάλυπτα αήθη ψέματα που έχετε πει σχετικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και τις πραγματικές αιτίες της έκρηξης και της πυρκαγιάς. Πραγματικά είναι να αναρωτιέται κανείς με αυτά που κάνετε. Τι συγκαλύπτεται; Τέλος πάντων όλα αυτά για έναν λαθρέμπορο μόνο. Ή μήπως υπάρχει και κάτι μεγαλύτερο από πίσω; Και χθες και σήμερα σας έχουμε βάλει συγκεκριμένα τέτοια ερωτήματα και μένουν αναπάντητα. Ποιον καλύπτετε; Οργή για την απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης με τις παρεμβάσεις που κάνατε και στο χώρο του εγκλήματος και που οδήγησαν στην απώλεια πολύτιμων στοιχείων. Και αυτό, ξέρετε, είναι έγκλημα από μόνο του. Οπότε αφήστε τις διάφορες κουτοπονηριές για το αν έγινε με δόλο ή χωρίς δόλο. Οργή για την συγκάλυψη που επιχειρήσατε με την αντιμετώπισή σας στην εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε μετά από πρόταση του ΚΚΕ στην οποία αρνηθήκατε να κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες και την κλείσατε άρον άρον την ώρα που έρχονταν νέα στοιχεία συνεχώς σε γνώση της. Οργή για το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά το έγκλημα όχι απλά δεν έχει τιμωρηθεί κανένας υπεύθυνος, αλλά δεν έχει καν ξεκινήσει η δίκη”.
“Θα αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα από την οποία μπορεί να περάσει φως στην υπόθεση”
“Πολλά από τα παραπάνω πλέον υπάρχουν καταγεγραμμένα, αν και όχι όλα. Γιατί δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένο αυτό το πόρισμα έτσι όπως το παρουσιάσατε. Αναφέρομαι στο πόρισμα που παρουσίασε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ , το οποίο σε πολλά σημεία συμφωνεί βέβαια με στοιχεία του πορίσματος που είχε καταθέσει τότε το ΚΚΕ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και συμφωνούν και δικηγόροι των θυμάτων και όλη η ελληνική κοινωνία που ήρθε σε γνώση αυτού του πορίσματος. Βεβαίως εσείς, η κυβέρνηση, οι υπουργοί, φιλικά σας μέσα ενημέρωσης, διαβάζετε όπως θέλετε και αυτό ακόμα το πόρισμα και μιλάτε γενικώς για παθογένειες του κράτους. Είσαστε μανούλες στη συγκάλυψη της πραγματικότητας. Και για να το πετύχετε εφευρίσκεται συνεχώς και νέους όρους. Τις πολιτικές, κυβερνητικές επιλογές τις βαφτίζετε παθογένειες, όπως για παράδειγμα κάνετε τόσα χρόνια με την ακρίβεια που τις αιτίες της τις βαφτίζετε εξωγενείς, λέει παράγοντες. Τι είδους παθογένεια είναι για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ δούλευαν μέχρι και 29 μέρες σερί χωρίς ρεπό, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ζήτημα της ασφάλειας και γι αυτό που βολικά εσείς ονομάζετε ανθρώπινα λάθη. Το παρουσιάζετε, λες και προέκυψε από μόνο του. Λες και υπάρχει κάποια μεταφυσική δύναμη που το προκάλεσε. Λες και δεν είναι αποτελέσματα των πολιτικών και κυβερνητικών αποφάσεων και επιλογών που έχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που έχουν προτεραιότητες δικές σας και στόχους δικούς σας.
Το πόρισμα λέει όμως και κάτι άλλο. Μιλάει και για τις διαχρονικές ευθύνες του κράτους, δηλαδή των κυβερνήσεων τουλάχιστον από το 2010. Θέλω να θυμίσω, όχι σε εσάς, γιατί τις ξέρετε, αλλά στον ελληνικό λαό που μας ακούει με προσοχή αυτή τη στιγμή. Ότι τέτοιες κυβερνήσεις που είχαμε από το 2010 έως σήμερα ήταν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση μετά ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας, ΛΑΟΣ που συγκυβέρνησαν με τον κύριο Ανδρουλάκη, τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Βελόπουλο, να το στηρίζει ως βουλευτή τότε του ΛΑΟΣ. Είχαμε μετά κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ με τον κύριο Μητσοτάκη υπουργό. Μετά είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη Νέα Αριστερά. Τότε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυρία Κωνσταντοπούλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο της Βουλής για ένα οκτάμηνο. Και βέβαια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας από το 2019 μέχρι σήμερα, με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.
Με δυο λόγια. Όλα τα κόμματα πλην του KKE μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό το πόρισμα. Καταλάβατε τώρα γιατί ο κόσμος στους δρόμους φωνάζει από την πρώτη μέρα ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία; Το έγκλημα των Τεμπών φωτίζει το χαρακτήρα του σημερινού κράτους ως θεματοφύλακα, εγγυητή και συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής, με όποια κυβέρνηση και όχι βέβαια ως εγγυητή και θεματοφύλακα των δικαιωμάτων του λαού και της ανθρώπινης ζωής. Να γιατί το ΠΑΣΟΚ, ειδικά έκανε αγωνιώδη προσπάθεια να πολεμήσει την Εξεταστική Επιτροπή που προτείναμε, λέγοντας ότι αναζητάμε ευθύνες στην εποχή του Τρικούπη. Όχι κύριε Ανδρουλάκη, δεν συζητάμε ούτε αναζητάμε ευθύνες στην εποχή του Τρικούπη, στην εποχή της Νέας Δημοκρατίας συζητάμε, αλλά και στην εποχή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, της αναζητάμε. Και καθώς φαίνεται εκεί τις βρίσκουμε. Όσο πιο βαθιά πάει η έρευνα, τόσο και περισσότερα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Τις ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, πολιτικών προσώπων της περιγράψαμε πολύ τεκμηριωμένα στο πόρισμά μας. Αφορούσαν σε πρώτη φάση τους υπουργούς Μεταφορών, Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, και ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που εφάρμοσαν συνολικά στον τομέα του σιδηροδρόμου και κυρίως για την ανυπαρξία των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας. Στο πόρισμα αυτό αφήναμε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευθύνες και άλλων τέτοιων προσώπων με βάση την πορεία της έρευνας. Ειδικά σε ό, τι αφορά την έκρηξη και την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, που είναι 100% ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη. Με αυτό το σκεπτικό υπερψηφίσαμε εχθές και την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Τριαντόπουλο σχετικά με το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος και σας λέμε ότι θα υπερψηφίσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση και μάλιστα χθες τονίσαμε ότι γι αυτό το σοβαρό ζήτημα συγκάλυψης δεν μπορούμε να σταθούμε μόνο στο συγκεκριμένο πρόσωπο και μόνο στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος“.
“Να προτείνετε την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών”
“Γιατί από την ίδια τη δικογραφία έχει γίνει φανερό ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις και για το αδίκημα της υπόθαλψης παρεμπόδισης της δικαιοσύνης με βάση το άρθρο 239 του Ποινικού Κώδικα, που μάλιστα προβλέπει πολύ αυστηρότερη ποινή. Είπαμε ακόμα ότι πρέπει να συζητηθούν και όσα στοιχεία προέκυψαν και για άλλα κυβερνητικά στελέχη, αφού στην πραγματικότητα η συγκάλυψη αποτελεί συνολική ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό είναι πολύ σοβαρές οι ευθύνες. Εκτός από πολιτικές και ποινικές, που πρέπει να διερευνηθούν, πρέπει να διερευνηθούν και για εσάς κύριε Μητσοτάκη. Για αυτά τα αδικήματα τουλάχιστον δηλαδή της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης παρεμπόδισης της δικαιοσύνης. Θα αξιοποιήσουμε κάθε χαραμάδα από την οποία μπορεί να περάσει φως και να χυθεί σε αυτή την υπόθεση.
Ωστόσο, δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι οι υπουργοί που έχουν ποινικές ευθύνες θα οδηγηθούν τελικά στον φυσικό τους δικαστή για να δικαστούν, όπως θα δικάζονταν και τα μη πολιτικά πρόσωπα σε αντίστοιχη περίπτωση. Και αυτό γιατί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίσει την άσκηση ποινικής δίωξης και αντί να προτείνετε όλα αυτά περί αξιολόγησης στο Δημόσιο για τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, όπως κάνατε πριν από λίγο, καλύτερα να προτείνετε την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Γιατί προέχει η αξιολόγηση και τον υπουργών σας και της κυβέρνησης και των βουλευτών και όχι και να αφήσετε τα υπόλοιπα περί του Δημοσίου μόνο. Γιατί πετάτε πάλι την μπάλα στην εξέδρα. Πάλι θα βρείτε κανέναν εργαζόμενο, κανένα σταθμάρχη που κοιμήθηκε, κανέναν άλλο που έκανε το προσωπικό λάθος και πάει λέγοντας. Όχι να μην κάτσουν και στο σκαμνί και αυτοί να κάτσουν όλκοι όσοι ευθύνονται αλλά όχι να βλέπουμε το δεντράκι και να μας φεύγει το δάσος.
Έχετε μεγάλη ευθύνη ως προς αυτό κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αρνηθήκατε την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Και ας κάνετε τώρα ότι δεν το θυμάστε ορισμένοι. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνει ο λαϊκός παράγοντας ο πραγματικός καταλύτης των εξελίξεων.
Το έγκλημα των Τεμπών και η συγκάλυψη του ήταν σίγουρα η σπίθα για να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους, την Παρασκευή, όπως άλλωστε και πολλές φορές πιο πριν. Δεν ήταν όμως η μοναδική αιτία. Γιατί στο έγκλημα των Τεμπών ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε άνθρωπος του μόχθου, κάθε νέος και νέα, έβλεπε και βλέπει τη δική του ζωή. Βλέπει την πιο κραυγαλέα και απάνθρωπη έκφραση μιας πολιτικής που σωρεύει παντού προβλήματα, σωρεύει ανασφάλεια που δημιουργεί παντού απέραντες κοιλάδες των Τεμπών. Ο κόσμος που κινητοποιείται, που θα διαδηλώσει ξανά μαζικά απόψε, μετά από κάλεσμα σωματείων, εργατικών κέντρων, Ομοσπονδιών, συλλόγων, μαζικών φορέων, εκφράζει την αγανάκτηση για όλα όσα τον πνίγουν, με πρώτο φυσικά το έγκλημα των Τεμπών και την απαίτηση για δικαίωση των αθώων θυμάτων.
Εκφράζει όμως την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι οι μισθοί για παράδειγμα, δε φτάνουν ούτε για δεκαπέντε μέρες, αφού είναι παγωμένοι στα επίπεδα του 2011. Με την ακρίβεια να θερίζει. Και αυτό γιατί είναι ελάχιστες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφονται και αυτό συμβαίνει μετά μόνο από σκληρή μάχη των εργαζομένων, όπως έκαναν και το πέτυχαν τις προηγούμενες ημέρες οι οικοδόμοι. Όμως οι χαμηλοί μισθοί, η φοροληστεία, η ακρίβεια είναι η άλλη όψη των ρεκόρ στα κέρδη μεγάλων ομίλων, των ματωμένων κρατικών πλεονασμάτων για τα οποία εσείς πανηγυρίζετε. Οι εργαζόμενοι νέκρωσαν τις επιχειρήσεις και κινητοποιήθηκαν και για τους 300 νεκρούς στους χώρους δουλειάς τα τελευταία δύο χρόνια στα εργοδοτικά εγκλήματα που όπως και στα Τέμπη συμβαίνουν γιατί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας λογίζονται ως κόστος και θα ήταν ακόμα περισσότερα τα εγκλήματα αυτά αν δεν παρενέβαιναν τα συνδικάτα με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή“.
“Ο λαός δίνει αγωνιστικό παρόν για τον φόβο για τα “νέα Τέμπη” που καραδοκούν”
“Ο λαός διαδηλώνει γιατί ξέρει ότι αν χρειαστεί να νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, τον περιμένει η απάνθρωπη εικόνα με τα ράντζα στους διαδρόμους και η ατέλειωτες αναμονές λόγω ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές. Ο λαός κινητοποιείται για τα εμπόδια που μπαίνουν στην προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους να μορφωθούν. Πότε με τους σοβάδες που πέφτουν εκεί που κάνουν μάθημα και πότε με νομοσχέδια που προωθούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, με σχολεία για καλούς και κακούς μαθητές. Ο λαός διαδηλώνει για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, καταστημάτων. Οι εξώσεις που γίνονται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η σημερινή και προηγούμενες κυβερνήσεις για την άθλια κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε είναι ο σιδηρόδρομος είτε το μετρό, είτε τα λεωφορεία, η οποία όχι μόνο δε βελτιώθηκε μετά τα Τέμπη, αλλά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Ο λαός δίνει το αγωνιστικό του παρόν για τον φόβο για τα “νέα Τέμπη” που καραδοκούν παντού. Είτε στο ενδεχόμενο ακόμα ενός μεγάλου σεισμού. Είτε στις πυρκαγιές στο καλοκαίρι, είτε λόγω των ελλείψεων αντιπλημμυρικών έργων. Πίσω από κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα και πίσω από πάρα πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, κρύβεται ο ίδιος ένοχος. Το σύστημα του αδηφάγου κέρδους, που σε αυτόν τον βωμό θυσιάζει κάθε ανθρώπινη, κάθε κοινωνική ανάγκη. Και βέβαια κρύβεται η κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν αυτό το σύστημα.
Ο κόσμος ωθήθηκε να βγει στους δρόμους την Παρασκευή από όλη την εξαπάτηση που έχει δεχθεί αυτά τα χρόνια για όλα τα μεγάλα ζητήματα των δύο τελευταίων χρόνων. Ανάμεσά τους, για αυτά που του λέγατε, για τη δήθεν σωστή πλευρά της ιστορίας με την οποία επιχειρήσατε να δικαιολογήσετε την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία σε ρόλο ΝΑΤΟϊκού πρωτοπαλίκαρου. Μια εμπλοκή που εκτός των άλλων είχε και τεράστιες συνέπειες στο εισόδημα, στην τσέπη του λαού μας. Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ακρίβεια. Και βεβαίως αυτή έχει να κάνει με την πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Και τι δεν ακούμε αυτά τα δύο χρόνια. Για τη δήθεν μάχη της δημοκρατίας απέναντι στον ολοκληρωτισμό που εσείς τάχα κάνετε για το διεθνές δίκαιο, για την εδαφική ακεραιότητα που οι ΝΑΤΟϊκοί δήθεν φυλάνε, μας φυλάνε ως κόρη οφθαλμού. Ή για το ότι θεωρείται αυτονόητη την εμπλοκή στα ευρωατλαντικό σχέδια και μάλιστα από θέση αρχών. Λέτε και τώρα τη απέμεινε από όλα αυτά; Ούτε εσείς δεν τολμάτε να το ομολογήσετε. Μια χυδαία πλειοδοσία προσφορών και αντί προσφορών για το ποιος από τους ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και τους υπόλοιπους κολαούζους αυτών μες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έχει τον πρώτο λόγο στη μοιρασιά της λείας στην Ουκρανία. Τόσο για το φυσικό της πλούτο όσο και για το γενικότερο στάτους κβο που θα διαμορφωθεί μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία ιμπεριαλιστικής ειρήνης που θα είναι και αυτή εύθραυστη, προετοιμάζοντας το νέο γύρο ιμπεριαλιστικού πολέμου, τα παζάρια που είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και τα ευτράπελα βέβαια που παρακολουθούμε όλοι αυτές τις μέρες σε απευθείας μάλιστα μετάδοση από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.
Αποκαλύπτουν πανηγυρικά όσα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε το ΚΚΕ ότι ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος ληστών. Και εσείς απλώς είστε ένα πιόνι μέσα στο ένα στρατόπεδο των ληστών απέναντι στο άλλο. Μπορεί τώρα με τον Τραμπ να έχετε μπλέξει λίγο τα μπούτια σας. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Γιατί; Αυτές είναι οι αξίες σας και τίποτα περισσότερο. Τι απέγιναν τα μεγάλα λόγια για τους ισχυρούς συμμάχους που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας και εγγυώνται και την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με τις περιβόητες αμυντικές συμφωνίες; Σας έμειναν μόνο τα παρακάλια που κάνετε στον Μακρόν για να μην πουλήσουν πυραύλους μετέωρους τον Ερντογάν, ενώ ταυτόχρονα μάλλον καρδιοχτύπι πάτε, μην τυχόν και αποσυρθούν οι Αμερικανοί από την Αλεξανδρούπολη και δεν θα ξέρετε τι θα κάνετε μετά και με τα χιλιάδες αυγά. Έτσι έχετε εξαγριώσει τον κόσμο με την προπαγάνδα σας που αναμειγνύεται με την εγκληματική ανευθυνότητα αλλά και την μπόλικη πολιτική ανοησία. Και τώρα που οι μάσκες πέφτουν, παριστάνετε τους έκπληκτους για την ωμότητα και τις εναλλακτικότητα για παράδειγμα, στις διεθνείς σχέσεις, για τη χαμένη τιμή της Δύσης και των αξιών της.
Όλοι μαζί εδώ μέσα παπαγαλίζουν τις ξύλινες φράσεις περί ανάγκης γεωπολιτικής ενηλικίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λες και μέχρι τώρα η ΕΕ που είχε ρίξει 140 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδρώτα των λαών της στο μακελειό στην Ουκρανία, ήταν κάποιο μικρό παιδάκι και αποφασίσατε τώρα ότι εσείς πρέπει να το ενηλικιώνεται. Πώς ετοιμάζεστε να ρίξετε περισσότερα δισεκατομμύρια που θα λείψουν από την παιδεία, από την υγεία; Από τις υποδομές, από το εισόδημα, από τις επενδύσεις σε συστήματα ασφαλείας, από τις συντάξεις για να δοθούν σε πολεμικούς νατοϊκούς εξοπλισμούς για την κοινή άμυνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως την λέτε; Για την στροφή στην πολεμική οικονομία που μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των εγγυήσεων και βάλε.
Ελπίζουμε να σας αρκούν τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε χθες η κυρία Ούρσουλα ότι θα δοθούν από τις τσέπες των λαών της Ευρώπης για τα πολεμοκάπηλα σχέδια της σάπιας Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζουμε να μην ζητήσετε και περισσότερα, Κύριε Μητσοτάκη, και οι υπόλοιποι εδώ μέσα. Είστε ικανοί και γι αυτό. Λεφτά για προσωπικό και υποδομές για το σιδηρόδρομο, γενικά, για τις μεταφορές, για άλλες λαϊκές ανάγκες δεν έχετε. Γι’ αλλού βρίσκετε. Όλα αυτά είναι και τα μεγάλα Τέμπη του πολέμου στα οποία μας έχετε μπλέξει με την πολιτική σας και με την ουσιαστική στήριξη όλων των κομμάτων αυτού του ιμπεριαλιστικού τόξου.
Όποιος δεν βλέπει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να σταθεί για πολύ ακόμα απέναντι σε αυτό το ογκούμενο λαϊκό ρεύμα, εθελοτυφλεί. Δεν μπορεί να σταθεί και για τη στάση της στο έγκλημα των Τεμπών, αλλά και για το σύνολο της πολιτικής της. Για το ΚΚΕ αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική. Σε όσους την υλοποιούν αυτή την πολιτική. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το κίνημα του ελληνικού λαού και της νεολαίας του. Όσο για την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, εμείς είναι αυτονόητο ότι θα την στηρίξουμε με τον δικό μας φυσικά σκεπτικό. Άλλωστε εμείς τη δυσπιστία μας στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη δείχνουμε κάθε μέρα. Πρώτα από όλα μέσα στους δρόμους, μέσα στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, στους οποίους πρωτοστατούμε. Ταυτόχρονα βέβαια δυσπιστούμε και δεν ξεπλένουμε από τις ευθύνες τους τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για όσα ζει σήμερα ο λαός μας. Και βέβαια για την πολιτική που οδήγησε στα Τέμπη, την οποία μαζί με τη Νέα Δημοκρατία στην πραγματικότητα την συγκαλύπτουν. Γι αυτό είναι και βολικοί αντίπαλοί σας, κύριε Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα. Λύση σήμερα δεν είναι να λειτουργήσουν οι πολιτικές εξελίξεις ως μια βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής οργής απλά για μια κυβερνητική εναλλαγή ή μόνο για μια αλλαγή προσώπου του πρωθυπουργού για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ίδια εγκληματική πολιτική. Γιατί και αυτό συζητιέται μέσα στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Μας τα λένε και εμάς. Γι αυτό τα λέμε. Δεν μας ενδιαφέρει βέβαια πρωταρχικά αυτό. Δικό σας ζήτημα είναι να το αντιμετωπίσετε. Δικά σας τα γένια, δικά σας και τα χτένια στο συγκεκριμένο μόνο.
Αυτές λοιπόν είναι πολύ δοκιμασμένες συνταγές. Όλες με γνωστά αποτελέσματα. Λύση δεν είναι η προσπάθεια αναπαλαίωσης του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού σκηνικού που επιχειρεί όλο το σύστημα πάνω σε διάφορα ψεύτικα κάλπικα διλήμματα, προκειμένου να το αναβαπτίσει στη λαϊκή συνείδηση. Προκειμένου να επιτευχθεί δηλαδή η περιβόητη σταθερότητα, η περιβόητη ομαλότητα, η κοινωνική ειρήνη, όπως τα λέτε, για την οποία μιλάτε όλοι σας, νυν και πρώην πρωθυπουργοί, εννοώντας βέβαια το σιωπητήριο στις λαϊκές διεκδικήσεις και το να είναι ο κόσμος στους δρόμους, να διεκδικεί, να αποζητά το δίκιο του. Γνωρίζει άλλωστε πάρα πολύ καλά αυτό το σύστημα ότι για να παιχτεί αυτό το παιγνίδι της δήθεν πολιτικής σταθερότητας και της κυβερνητικής εναλλαγής χρειάζονται πολλά δεκανίκια. Διαφορετικά χάνει την ισορροπία του και τα κάλπικα δίπολα έτσι δεν λειτουργούν. Χρειάζονται και η φιλελεύθερη εκδοχή και η σοσιαλδημοκρατική εκδοχή που σήμερα χωλαίνει και η δήθεν αντισυστημική εντός εισαγωγικών και το δήθεν. Γιατί μόνο αντισυστημικός δεν μπορεί να ονομαστεί όποιος τρέχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του λαού στους θεσμούς του συστήματος, όταν αυτοί κλονίζεται”.
“Οξυγόνο μπορούμε να κερδίσουμε μόνο αν ξεμπερδέψουμε με το σάπιο σύστημα”
“Λύση είναι να εδραιωθεί η δυσπιστία αυτή του λαού. Τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι σε όλη την πολιτική που αυτή υλοποιεί. Στις στρατηγικές της, δηλαδή επιλογές που κάνει για λογαριασμό της άρχουσας τάξης. Η δυσπιστία του συνολικά απέναντι σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης. Αυτή η δυσπιστία να γίνει απόφαση οργανωμένου, ανυποχώρητου αγώνα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. για μια πραγματική, για μια ριζική ανατροπή. Να γίνει πράξη το μόνο που φοβούνται τα επιτελεία του συστήματος. Η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα να μην ενσωματωθεί, να μη γίνει παθητική στάση αναμονής, να μην οδηγήσει σε μια ακόμα απογοήτευση, σε μια διάψευση ελπίδων, αλλά να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Να συναντηθεί αυτή με τη συνολική πολιτική πρόταση διεξόδου από αυτή την κατάσταση που έχει η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Εκεί βρίσκεται και η ελπίδα.
Οξυγόνο μπορούμε να κερδίσουμε μόνο αν ξεμπερδέψουμε με αυτό το διεφθαρμένο, σάπιο σύστημα που μας φέρνει ασφυξία. Να μην του δώσουμε ανάσες τώρα που καίει τα χαρτιά του φτιάχνοντας ή προσπαθώντας να προετοιμάσει τα επόμενα. Μπορεί αυτός ο αντίπαλος να μοιάζει σήμερα ακόμα πολύ ισχυρός, όμως μόνο άτρωτος δεν είναι. Αντίθετα, τα αδιέξοδά του γίνονται όλο και πιο εμφανή και μαζί με τα τεράστια δεινά που προκαλούν στους λαούς, δημιουργούν και τις προϋποθέσεις όμως για να βγουν αυτοί ορμητικά στο προσκήνιο, σε κάθε χώρα και στην Ελλάδα.
Σε αυτή την υπόθεση δίνει όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ. Δίνουμε το χέρι σε όποιον και όποια σηκώνεται απέναντι σε αυτό το σύστημα της φτώχειας και της αδικίας ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων. Εμπιστοσύνη δείχνουμε στη δύναμη του οργανωμένου συλλογικού αγώνα του λαϊκού κινήματος να καθορίσει αυτό τις εξελίξεις προς όφελός του. Μέχρι τέλους. Εμπιστοσύνη δείχνουμε στο δίκιο μας, στην πάλη για μια νέα κοινωνική οργάνωση, μια νέα οργάνωση της οικονομίας, της κοινωνίας, όπου οι ζωές, οι δικές μας, οι ζωές των συνανθρώπων μας, των παιδιών μας δεν θα κοστίζουν, όπου η ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της κοινωνίας θα είναι το μοναδικό κίνητρο της ανάπτυξης της οικονομίας, όπου θα καταργηθεί και το καπιταλιστικό κέρδος και ο λαός θα έχει στα χέρια του τη δική του εξουσία. Στην κοινωνία δηλαδή που τα μεγάλα εργοστάσια, οι μεγάλες υποδομές θα είναι ιδιοκτησία αυτής της κοινωνίας και με ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας θα αναπτύσσονται όλες οι υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, με στόχο μόνο τη λαϊκή ευημερία και όχι την κερδοφορία μιας χούφτας παρασίτων. Κοιτώντας μπροστά λοιπόν, δίνουμε με αποφασιστικότητα όλες τις μάχες που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη και ο λαός θα πει την τελευταία λέξη και σε αυτό το τεράστιο έγκλημα που κάνατε με την τραγωδία των Τεμπών, με τις 57 αθώες ψυχές που ζητάνε και θα ζητάνε μέχρι τελικής δικαίωσης να δικαιωθούν από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, από όλους εμάς”.
Σ. Φάμελλος: Εμφανιστήκατε αμετανόητος – Θα έρθετε κ. Μητσοτάκη στην προκαταρκτική για το μπάζωμα;
«Ήρθατε με περισσή αλαζονεία και θράσος. Εμφανιστήκατε αμετανόητος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή ερωτώντας εάν ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στην προανακριτική επιτροπή να μιλήσει για το ζήτημα του μπαζώματος.
Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για έλλειψη εν συναίσθησης στο θέμα των Τεμπών και επιμένοντας στα περί συγκάλυψης ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη εάν θα «έρθει στην προκαταρκτική» προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα.
Εν μέσω έντασης ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι πρόκειται για σοβαρό θεσμικό ατόπημα το να μην απαντά. «Θα κόψετε μάρτυρες από την προκαταρκτική όπως κόψατε και στην προανακριτική», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Από τώρα επιβεβαιώνουν το σχέδιό τους που είναι η συγκάλυψη της αλήθειας», είπε προσθέτοντας « κύριε Μητσοτάκη, δεν μπορεί να κοροϊδεύεις πολλούς για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ελληνική κοινωνία δεν σας έχει εμπιστοσύνη».
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απεχθάνεται την αλήθεια λέγοντας ότι έχει προσωπικά την ευθύνη για την συγκάλυψη των ευθυνών.
Aναφερόμενος στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως είναι προκλητικό όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν την δέχεται για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. «Πόσο υποκριτικό ένας πρωθυπουργός που δεν θέλει να αξιολογηθεί, να μιλά σήμερα για αξιολόγηση. Προχωρά σε ένα σχέδιο διχασμού και εκβιασμού. Προχωρά σε ένα σχέδιο διχασμού και εκβιασμού», συμπλήρωσε.
«Θέλουμε Δημοκρατία και το δικαίωμα στην πρόοδο τα οποία δεν εξασφαλίζει», είπε. Όσον αφορά την αιτιώδη σχέση για την συγκάλυψη ανέφερε ότι ήθελε να μην έχει πολιτικό κόστος πριν από τις εκλογές.
«Είστε η κυβέρνηση των Τεμπών και των υποκλοπών», κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο κ. Φάμελλος. «Μιλάτε για θεσμούς και κανόνες αλλά για να αποφύγετε την λογοδοσία παραβιάσατε και τον κανονισμό της Βουλής», δήλωσε προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει απαξιώσει το κράτος Δικαίου.
«Τα ερωτήματα παραμένουν ακόμη. Γιατί δεν έχει έρθει ο φάκελος για τον κ. Καραμανλή; Ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν την καθυστέρηση. Φαίνεται ότι είναι σε αδιέξοδο. Ο λαός έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί» σημειώνοντας ότι «ενώ μπαζώνατε την αλήθεια, εμείς ζητούσαμε δικαιοσύνη».
Ταυτόχρονα απηύθυνε ερωτήματα όπως «γιατί τέσσερα χρόνια δεν κάνατε κάτι για να υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, γι’ αυτό είστε μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση; Γιατί κινούνταν στην ίδια γραμμή δυο τρένα ενώ υπήρχε λειτουργική διπλή γραμμή; Γιατί δεν λειτουργούσε το κέντρο ελέγχου στη Λάρισα, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί το 2019; Γιατί δεν λειτουργούσε το δευτεροβάθμιο κέντρο στην Αθήνα, στην Καρόλου, που σταμάτησε και αυτό επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας; Ποιος ευθύνεται για τη ρουσφετολογική μετάταξη του σταθμάρχη, αλλά και την κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη; Ποιος ευθύνεται για την τραγική καθυστέρηση των έργων σηματοδότησης και τηλεχειρισμού; Ποιος φταίει για την απαλλαγή των έργων επενδύσεων που υποχρεούνταν να κάνει η Hellenic train που μειώθηκαν από 645 εκατομμύρια σε 62,5 το 2022 αλλά και των έργων ασφάλειας που έπρεπε να κάνει το ελληνικό δημόσιο;».
Συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
«Γιατί δεν λειτουργούσε το κέντρο ελέγχου; Γιατί υπήρξε η ρουσφετολογική μετάθεση του σταθμάρχη; Με δικές μας παρεμβάσεις είχε δρομολογηθεί η σημαοδότηση. Ποιος ευθύνεται για την μείωση των εργαζομένων στον ΟΣΕ από το 2018 έως το 2022; Ποιος μείωσε το προσωπικό; Ποιος αγνόησε τις γραπτές επισημάνσεις, ποιος αγνόησε την παραίτηση του προέδρου του ΟΣΕ, του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ» τόνισε συμπληρώνοντας ότι για όλα αυτά δεν έχει δώσει ακόμη μια απάντηση.
«Ποιο κέντρο τηλεδιοίκησης θα εγκαινιάζετε την επομένη του δυστυχήματος; Δεν δώσατε απάντηση» συμπλήρωσε. Κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ένα εκτεταμένο και διαρκές σχέδιο για συγκάλυψη ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο θέμα της μονταζιέρας αναρωτώμενος ποιος έδωσε την εντολή να διαρρεύσουν συνομιλίες μηχανοδηγών και να διαρρεύσουν βίντεο.
«Πότε θα έχουμε τον φάκελο στη Βουλή; Δύο χρόνια πέρασαν. Τα ερωτήματα τα θέσαμε. Περιμένουμε απαντήσεις», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στον κ. Μαρινάκης και στο πώς πληρώθηκαν οι εργολάβοι που έκαναν τη διαδικασία για την απομάκρυνση των χωμάτων από το σημείο της τραγωδίας τον κατηγόρησε για ψεύδη.
Τι είπε για το πόρισμα τουΕΟΔΑΣΑΑΜ
Μιλώντας στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και στην αναφορά σε άγνωστο καύσιμο τόνισε: «Αυτό δεν είναι το πιθανό εύφλεκτο φορτίο για το οποίο δεν είπατε τίποτα. Δεν έχετε ζητήσει καν συγνώμη. Μιλήσατε μόνο για θεωρίες συνωμοσίας».
«Ακόμη και το πόρισμα έχει απορρίψει της θεωρίες συνωμοσίας για το ζήτημα. Δεν έχετε ζητήσει συγγνώμη για την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για ανθρώπινο λάθος, απορρίπτοντας κάθε συζήτηση περί ελλειμμάτων της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής είχαν αποδομήσει κάθε σύστημα ασφάλειας», σημείωσε
«Επιτρέψατε ένας λάθος χειρισμός να στοιχίσει ζωές» τόνισε αναφορικά στη μη ύπαρξη δικλείδων ασφαλείας στον σιδηρόδρομο. Σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη για λάθος από καλό σκοπό διερωτήθηκε αν είναι παράνομη πράξη εν τούτης.
«Είχατε μια τελευταία ευκαιρία να λογοδοτήσετε και δεν απαντάτε» δήλωσε ο κ. Φάμελλος ο οποίος ρώτησε εάν έπρεπε να συμπεριλάβει τον κ. Καραμανλή στα ψηφοδέλτια.
«Για πιο λόγο κόψατε μάρτυρες από την εξεταστική;» διερωτήθηκε λέγοντας για διαδικασίες fast track ώστε να υπάρξει συγκάλυψη.
«Με ποιο δικαίωμα στερήσατε από τους πολίτες την αλήθεια; Γιατί οι ευρωβουλευτές σας απέρριψαν το αίτημα να έρθει ο κ. Τζιτζικώστας να ενημερώσει για την κατάσταση των σιδηροδρόμων; Θα στερήσουν τους κανόνες δικαίου και από το ευρωκοινοβούλιο. Ζητάτε από εμάς ευθύνη γιατί λέμε η Δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις», τόνισε ενώ απαντώντας σε σχόλια από τα έδρανα της ΝΔ είπε: «Η κα Βούλτεψη θέλει να στερήσουν τους κανόνες δικαίου και από το Ευρωκοινοβούλιο».
«Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί γιατί δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Η αλήθεια δεν κρύβεται» είπε επιρρίπτοντας ευθύνες και στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
«Το μήνυμα των συγκεντρώσεων έμεινε στο διαβάστηκε και όχι στο απαντήθηκε» ανέφερε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός σήμερα ομολόγησε την ανεπάρκειά του».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πρακτικά το σχέδιο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο που είχε καταθέσει ως υπουργός ο κ. Σπίρτζης και ρώτησε τον υπουργό Μεταφορών αν το γνωρίζει.
Ανδρουλάκης: Θα καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας για να ανασάνει το πολιτικό σύστημα
Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για τα Τέμπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας ότι το κόμμα του «θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να ανασάνει το πολιτικό σύστημα».
«Από εκεί που παρουσιάζετε την κυβέρνηση αρίστων τώρα λέτε «Καλύτερα ένοχοι παρά άχρηστοι», υπογράμμισε.
«Ε λοιπόν είστε και ένοχοι και άχρηστοι», τόνισε ακόμη.
«Αυτό που είπε ο κ. Φλωρίδης ότι υπάρχει κομματικοποίηση της τραγωδίας και ότι είμαστε εκτός κοινωνίας. Είδατε τις συγκεντρώσεις και λέτε ότι είμαστε αναντίστοιχοι με την ελληνική κοινωνία;», διερωτήθηκε στην συνέχεια.
«Ένα Μαξίμου που έχει κάνει το κράτος παραμάγαζο», σημείωσε ακόμη.
«Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή του κοινοβουλίου η εξεταστική επιτροπή είπατε. Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή; Τα χειροκροτήματα στον Κώστα Καραμανλή;», σημείωσε ακόμη.
Αναφερόμενος στον ΕΟΔΑΣΣΑΜ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή και όχι να λειτουργεί υπό τον εκάστοτε υπουργό.
«Αν χάσουμε τους σιδηροδρόμους θα ξεχάσουμε πως να ζούμε συλλογικά. Ένα μέσο που αφορά τους πιο φτωχούς ανθρώπους», υπογράμμισε.
Περίμενα συγγνώμη και ενσυναίσθηση από τον πρωθυπουργό
Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι «περίμενα μία συγγνώμη από τον Πρωθυπουργό». Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι η ομιλία του ήταν μνημείο αλαζονείας.
«Περίμενα έναν πρωθυπουργό την ώρα που χιλιάδες Έλληνες ζητούν δικαιοσύνη να έχει στοιχειώδη ενσυναίσθηση», είπε.
Περίμενα ένα πρωθυπουργό που θα ζητούσε συγγνώμη για τα ψέματα και την προπαγάνδα», τόνισε ακόμη.
«Συγγνώμη που πρόλαβε και έβγαλε πόρισμα, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι fake news Μας ρωτά συνεχώς: Ποιους πάμε να καλύψουμε; Τις ευθύνες» πρόσθεσε.
«Η ομιλία σας ήταν μνημείο υποκρισίας και αλαζονείας», σημείωσε στην συνέχεια.
«Περίμενα ένα συγγνώμη για την αγωνία των πολιτών για ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη», υπογράμμισε στη συνέχεια για τονίσει: «Αποτύχατε να προσφέρετε ένα τέτοιο κράτος στον ελληνικό λαό».
«Το αντικυβερνητικό πρόσημο στις συγκεντρώσεις το έδωσαν οι δικοί σας υπουργοί», υπογράμμισε.
Τι είπε για την αξιολόγηση στο Δημόσιο
Σχολιάζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα φέρει συνταγματική μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση στο Δημόσιο ανέφερε: «Τον νόμο του ΑΣΕΠ τον ψήφισε η Νέα Δημοκρατία; Όχι βέβαια. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν νόμοι, είναι ότι δεν εφαρμόζονται».
«Ποιο στέλεχος της ΝΔ βρίσκεται πίσω από το ρουσφέτι με τον διορισμό του σταθμάρχη;», διερωτήθηκε.
«Δικό σας ρουσφέτι ήταν ο συγκεκριμένος σταθμάρχης», ανέφερε.
«Ποια αξιοκρατία; Εδώ όταν μιλάτε για αξιοκρατία πρέπει να την έχω και στο κόμμα σας. Εσείς αξιολογήσατε τον κύριο Καραμανλή για να τον έχετε στα ψηφοδέλτια», σημείωσε.
«Για αυτό το δίλημμα ότι είστε ο Ρομπέν των Δασών και εμείς είμαστε το πελατειακό κράτος. Εγώ προσωπικά δεν έχω διορίσει» τόνισε.