Με ένα νέο μήνυμα με αιχμή την ένταση στα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε την εισήγησή του στη διά ζώσης συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε ότι η σημερινή, πρώτη μετά τον Φεβρουάριο του 2020 συνεδρίαση σε πλήρη σύνθεση και διά ζώσης, γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό. Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα δίπλα όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.
«Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Για την ακρίβεια
Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια λέγοντας ότι «εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη». «Η κυβέρνηση θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μίλησε επίσης για αμηχανία κάποιων όταν ανακοινώθηκε πως θα φορολογηθούν με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών και μάλιστα πρόσθεσε ότι στο Νταβός η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε να υιοθετηθεί το σχέδιο αυτό και σε άλλες χώρες.
Αναφέρθηκε και στα επεισόδια στο ΑΠΘ λέγοντας: «αν κάποιοι με βαριοπούλες θέλουν να τα κάνουν γυαλιά καρφιά η πολιτεία δεν θα τους επιτρέψει – επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». «Δική μας απάντηση είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας τολμηρό και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο – σας ζητώ να το στηρίξετε», τόνισε.
Όσον αφορά στα άλλα νομοσχέδια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για να αποφύγουν την πτώχευση τα ναυπηγεία, στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και αποκάλυψε ότι στο Νταβός συζητήθηκε πως η Ελλάδα θα καταστεί όχι μόνο ενεργειακός, αλλά και ψηφιακός κόμβος αναπτύσσοντας υποθαλάσσια οπτικές ίνες.