Για οριακή βελτίωση της κατάστασης και ενδείξεις πως αρχίζει σταδιακά να μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα με στόχο να φθάσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες υγιείς στο εμβόλιο.
Επεσήμανε πως δεν πρέπει «να έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς» είναι βέβαιο πως «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».
«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα.
Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα ο ιός της πανδημίας έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας, όπως διαβεβαιώνουν καθημερινά οι επιστήμονες που ο ένας μετά τον άλλον τονίζουν την ανάγκη για νέα παράταση του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου κι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για άρση ακόμα και στις 21.
Βάνα Παπαευαγγέλου: Σε δύο ταχύτητες η άρση των μέτρων- Να ανοίξουν τα δημοτικά
Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος. «Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η ίδια σημείωσε ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.
Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η Επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού».
Πάντως, πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».
Σχετικά με τα εμβόλια, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση,δηλαδή με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό,στις αρχές του έτους. Συμπλήρωσε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια,τα οποία είναι έτοιμα. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε».
Κατά της επαναλειτουργίας του εμπορίου αλλά και των σχολείων ο Νίκος Σύψας
Κατά της επαναλειτουργίας του εμπορίου αλλά και των σχολείων ο Νίκος Σύψας, επίσης μέλος της επιτροπής. «Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε το πρωί (ΑΝΤ1).
Αναφορικά με την εικόνα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθηγητής έκανε λόγο για σημαντική μείωση, η οποία ωστόσο δεν παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνομένων που παραμένει υψηλός.
«Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», εξήγησε.
Και σημείωσε πως όσο πιο αργά ανοίξει το λιανεμπόριο για τις γιορτές, τόσο το καλύτερο θα είναι, γιατί «θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα.
Όταν ρωτήθηκε για την εστίαση απάντησε πως «τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση. Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Ματίνα Παγώνη: Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές,
Στο ίδιο πλαίσιο η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, απέρριψε κατηγορηματικά την άρση του lockdown σε μία εβδομάδα τονίζοντςα πως ο αριθμός κρουσμάτων και νοσηλευομένων παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά» και «σίγουρα 10 ημέρες» για να προσθέσει πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές, αφού το διάστημα που θα διαμεσολαβήσει αν ανοίξουν σε μία ή δύο εβδομάδες θα είναι μικρό
Η κ. Παγώνη επανέλαβε πως το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.