Μήνυμα προς τρην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας» διαμύνησε στην Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν. Ταυτόχρονο ο κ. Μητσοτάκης έστελιλε μήνυμα σε όλη την Ευρώπη με αφορμή το δημοψήφισμα του 2015, «Η Ελλάδα γύρισε σελίδα» .
«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέτοιες μέρες, το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου από το ευρώ. Υπενθύμισε ότι, την ελληνική κοινωνία τότε χτυπούσαν αλλεπάλληλα τμήματα τυφλού και διχαστικού λαϊκισμού και ότι σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 2015, διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή, και μόνο μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω.
«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε.
«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.
«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τίποτα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο ύστερα από τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα
«Τίποτα στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο ύστερα από τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα », δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς την Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτόγνωρες αλλαγές που συντελούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη, με πυροδότη την «απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι «ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρο μας». Αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναταραχή και τις πληθωριστικές ανατιμήσεις που πολιορκούν όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ για πολλές χώρες στον κόσμο ξυπνά ξανά ο εφιάλτης της έλλειψης τροφίμων. «Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια».
Τόνισε, επίσης, ότι «ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα όπως και η Ευρώπη είναι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. «Στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα που παραβίασε τη νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα. Είμαστε με τη δημοκρατία και το δυτικό πολιτισμό γι' αυτό και αρνούμαστε τον αυταρχικό δεοδεσποτισμό. Είμαστε με τη δικαιοσύνη γι' αυτό και δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μάχη της Ουκρανίας είναι μια καμπή στη διαδρομή της Ευρώπης και η Ευρώπη οφείλει σήμερα να τη βοηθήσει να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο νέοι επίδοξοι ταραχοποιοί.
«Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Στους έωλους ισχυρισμούς της Τουρκίας απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο
«Στους έωλους ισχυρισμούς της Τουρκίας απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή ομιλία του , στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει σήμερα να βοηθήσει την Ουκρανία, ώστε να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένων, τα οποία θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο επίδοξοι ταραχοποιοί. «Αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόνισε ότι απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο. Στη δική της επιθετικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα», υπογράμισε ο πρωθυπουργός.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση του πολέμου στην Ουκρανία, ένα είναι σίγουρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης: "Δε χρειαζόμαστε νέους αναθεωριστισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων". Και πρόσθεσε ότι ένα είναι βέβαιο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. "Είμαι σίγουρος ότι σε αυτό το διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές, κρατάμε ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές συνομιλίες. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όχι με νταϊλίκια", τόνισε ο πρωθυπουργός.