Στην τελική ευθεία για την κάλπη εν μέσω κόντρας για μια… κυβέρνηση ειδικού σκοπού, στην οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου
Το έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας προανακριτική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν θα εξέταζε τον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα.
Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
“Κυβέρνηση απελπισμένων” χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση ειδικού σκοπού που έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη επανέλαβε πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα «για το καθεστώς Μητσοτάκη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε χθες λόγο για… μετεξέλιξη της «κυβέρνησης ηττημένων» σε «κυβέρνηση απελπισμένων», μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ διερωτήθηκε, αν μια τέτοια κυβέρνηση θα παρεμβαίνει και στη δικαιοσύνη προκειμένου να φέρει τις εξελίξεις στα μέτρα της. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπάνω και «έδωσε περιεχόμενο» στο σενάριο, λέγοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση για την οικονομία και τις συντάξεις, ενώ δεν θα μπορεί να στέκεται με αυτοπεποίθηση και απέναντι σε μια Τουρκία που επίσης θα έχει βγει με καθαρό ορίζοντα από μια εκλογική διαδικασία.
Από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας διέγνωσε «συμπτώματα πανικού» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρεώνοντάς του φόβο ενόψει της πολιτικής αλλαγής, απέφυγε, όμως, να ανατροφοδοτήσει το σενάριο. Ομοίως και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου που αναφέρθηκε στη συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 με μόνη αναφορά στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη στάση μερίδας συγγενών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη που κατέθεσαν μηνύσεις και εις βάρος πολιτικών προσώπων.
Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να ζητεί άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θα ήταν μια βραχύβια πλειοψηφία 2-3 μηνών απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος.
Πηγές της Κουμουνδούρου μιλούν για ένα υποθετικό σενάριο και ξεκαθαρίζουν πως επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσβολή για τους πολίτες που θα έχουν επιλέξει στις κάλπες πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Αρνητικός στον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον Alpha: «Ο κ. Τσίπρας έχει πει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά λέει κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούργιο. Εμένα η θέση μου είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση σταθερή, κανονική».
«Υπάρχει ελπίδα που δυναμώνει όσο δυναμώνει το ΚΚΕ» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Αν δεν αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο, τελειώσαμε», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πόσο πιθανός είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού; Με βάση τους δημοσκοπικούς συσχετισμούς χρειάζονται είτε τρία κόμματα και η ανοχή ενός είτε τέσσερα κόμματα που να μοιράζονται τη στήριξη και την ανοχή στη Βουλή.
Και για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όμως, με την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, απαιτούνται 120 βουλευτές, ενώ για προανακριτική πλειοψηφία 151, άρα και ο κ. Βελόπουλος.
Μπορεί να γίνει αντιστοίχιση με την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» που σχηματίστηκε το καλοκαίρι του 1989 υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη; Πριν από 34 χρόνια υπήρχε θέμα παραγραφής του σκανδάλου Κοσκωτά, ενώ τώρα με την αλλαγή του Συντάγματος δεν υφίσταται. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός είχαν τότε πλειοψηφία 173 βουλευτών.