“Η ζωντανή εκτέλεση «εμβατηρίου» με ευθεία αναπαραγωγή της τουρκικής προπαγάνδας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο εκδήλωσης που προοριζόταν να στείλει μηνύματα «ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας των ανθρώπων και της κοινωνίας», είναι απολύτως καταδικαστέα.
Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθύνου ΚΤΕ Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής, για την εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, την περασμένη Κυριακή.
Επιπλέον ο κ. Μάντζος πρόσθεσε πως “Δεν είναι αποδεκτή η ανασκευή της ιστορικής πραγματικότητας εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”.
Σημειώνουμε ότι αναστάτωση προκλήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όταν Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης» στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Νεολαίας (GAT) του τουρκοπροξενικού συλλόγου ΣΕΜ (“Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας”).
Συγκεκριμένα, το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 4 Αυγούστου, στο ετήσιο φεστιβάλ της τουρκικής νεολαίας Θράκης, με την συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην εκδήλωση τραγούδησε η Τουρκοκυπριακής καταγωγής Βρετανίδα τραγουδίστρια Işın Karaca, προκαλώντας σάλο με την επιλογή της να τραγουδήσει το «Εμβατήριο της Σμύρνης», όπου εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη το 1922.
Το περιστατικό έφερε στη δημοσιότητα ο Νίκος Αρβανίτης στο Komotinipress.gr, περιγράφοντας επίσης και το κοινό να φωνάζει συνθήματα υπέρ του ιδρυτή του τουρκικού κράτους.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της τουρκικής νεολαίας, Εμρέ Κιαμήλ, είπε «Να δείξουμε πόσο δυνατή κι αποφασιστική είναι η Τουρκική Νεολαία της Δυτικής Θράκης».
Υπενθυμίζεται ότι η Μουσουλμανική μειονότητα Δυτικής Θράκης (όπως την ονομάζει το Ελληνικό κράτος) αποτελείται από τους μουσουλμάνους κάτοικους στα ελληνικά εδάφη, μετά την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, και την ανταλλαγή πλυθησμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Σε ανακοίνωση του κινήματος ΝΙΚΗ, στηλιτεύεται , «η φιέστα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «που έγινε στη Θράκη προ ημερών με αφορμή το καθιερωμένο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, στις 4 Αυγούστου 2024.
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ:
«Ο “Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας”, στην καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια καλοκαιρινή συναυλία στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, απευθύνθηκε από μικροφώνου στην “τουρκική νεολαία” της περιοχής, ενώ μια Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια τραγούδησε το “εμβατήριο της Σμύρνης”, έναν ύμνο στη νίκη του Μουσταφά Κεμάλ εναντίον των “εχθρών”, δηλαδή των προγόνων μας!”
“Δεν ξέρουμε πως αξιολογούν τις παραπάνω ενέργειες στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για τους Έλληνες της Θράκης είναι μία προσβολή που δεν μπορεί να περνά ατιμώρητη. Η ΝΙΚΗ απαιτεί από την Κυβέρνηση, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κομοτηνή (που στήριζε μέχρι και φέτος την εκδήλωση) να σταματήσουν να ανέχονται τις προξενικές προκλήσεις», αναφέρει καταλήγοντας η ανακοίνωση του κινήματος ΝΙΚΗ.
Σύμφωνα με ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το Komotini Press, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (και πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης) χρηματοδότησε τη συναυλία με το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Κομοτηνής παραχώρησε την κεντρική πλατεία για την τέλεση της εκδήλωσης.
Στο χαιρετισμό του, ο Εμρέ Κιαμήλ, αφού πρώτα ευχαρίστησε θερμά τον Αϊκούτ Ουνάλ, την πρόεδρο του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, Τσιντέμ Ασάφογλου, και τον… περιφερειάρχη, Χριστόδουλο Τοψίδη, έκανε λόγο για «Τούρκους» της «Δυτικής» Θράκης, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί «παράδειγμα ενότητας και αλληλεγγύης». Αραγε, για ποιους;
Η Işın Karaca φωτογραφήθηκε με το προξενικό ζεύγος και ανέβηκε στη σκηνή ερμηνεύοντας διάφορα τουρκικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το «Εμβατήριο της Σμύρνης», χωρίς όμως να ξεσηκώσει τη νεολαία, τα μέλη της οποίας ασχολούνταν περισσότερο με τα κινητά τηλέφωνά τους παρά με τα υποτιθέμενα «επιτεύγματα» του Κεμάλ.
Οπως ήταν φυσικό, η εμφάνισή της στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και η ερμηνεία του «εμβατηρίου» προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Στο προφίλ της στο Instagram, πολλοί Ελληνες σχολίασαν αρνητικά την εμφάνισή της.
Σε απαντήσεις της, εμφανίστηκε εριστική, ειρωνική και προκλητική. Συγκεκριμένα, ένας από τους χρήστες σχολίασε: «Δεν θέλουμε τους ύμνους του γενοκτονικού δολοφόνου δικτάτορα Μουσταφά Κεμάλ στη χώρα μας. Τραγουδήστε όποιον ύμνο θέλετε στη δική σας φασιστική χώρα», με την Τουρκοκύπρια να απαντά με απειλητικό και ειρωνικό ύφος: «Θα ξανάρθω»!
Πάντως, πίσω από την προκλητική εμφάνιση της Işın Karaca βρίσκεται ο 45χρονος Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος φέρεται να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ. Είναι πρόεδρος της σχολικής εφορείας του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας.
Ο Χουσεΐν Μπαλτατζή διακρίνεται για την υπέρμετρη φιλοδοξία του να ασχοληθεί με την πολιτική. Με τις «πλάτες» του προξενείου αναζητεί το κόμμα που θα του εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ: Δεν θα ξαναπάρει χρήματα ο συγκεκριμένος σύλλογος
Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, υπογράμμισε ότι «το συμβάν έχει καταγραφεί και δεν θα δοθούν ξανά χρήματα στον συγκεκριμένο σύλλογο».
«Είμαι επτά μήνες στη συγκεκριμένη θέση. Διαχρονικά, η περιφέρεια στήριζε με ένα μικρό ποσό την εκδήλωση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας. Γνώριζα για τα χρήματα που δόθηκαν, αλλά κανείς στην περιφέρεια δεν ήξερε ποιος ή ποια θα τραγουδήσει, και κυρίως τι τραγούδια θα πει ή τι δηλώσεις θα κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε ότι δεν πήγε στην εκδήλωση, ενώ ερωτηθείς για το συμβολισμό να τραγουδήσει Τουρκοκύπρια ερμηνεύτρια 50 χρόνια μετά την εισβολή στη Μεγαλόνησο και να εμφανίζεται το λογότυπο της περιφέρειας στην αφίσα της εκδήλωσης, ο κ. Τοψίδης επανέλαβε ότι δεν γνώριζε ποιος καλλιτέχνης θα εμφανιζόταν όταν ενέκρινε τα χρήματα.
«Και αν η ερμηνεύτρια παρανόμησε, πού ήταν η Αστυνομία και η Πολιτεία να τη μαζέψουν;», αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υποκαταστήσει το κράτος.
Πηγή: Hellasjournal.com