Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στο Μαξίμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς αν πετύχουν να συγκεντρώσουν 200 ψήφους και ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θεωρούν ότι θα έχουν πετύχει ένα σημαντικό πλήγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι αν προχωρήσει η απλή αναλογική με ευρεία αποδοχή τότε λένε πως θα φανεί ξεκάθαρα ότι η ΝΔ είναι απομονωμένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Thepressroom.gr η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο «σπασμένο» σε διάφορα άρθρα με στόχο να διευκολύνει κόμματα που έχουν ορισμένες ενστάσεις όπως το ΚΚΕ που διαφωνεί με το πλαφόν του 3% να υπερψηφίσει τις αλλαγές επί της αρχής και να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.
Μέχρι στιγμής τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν 153 βουλευτές, έχουν μαζί τους την Ένωση Κεντρώων δηλαδή ακόμα 9 βουλευτές. Το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται θετικό καθώς το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά σημεία από την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015.
Αν ισχύσει κάτι τέτοιο τότε η Φώφη Γεννηματά δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να το υπερψηφίσει όπως και οι 16 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην περίπτωση που δώσουν θετική ψήφο επί της αρχής και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, τότε η κυβέρνηση θα βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της καθώς θα έχουν συγκεντρωθεί 193 βουλευτές.
Οι 7 βουλευτές που θα απομένουν μέχρι τους 200 μπορούν να προέλθουν είτε από το Ποτάμι που μέχρι στιγμής εμφανίζεται αρνητικό και έχει συνολικά 10 βουλευτές είτε από την Χρυσή Αυγή που έχει 18 βουλευτές. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα 4 ανεξάρτητα κοινοβουλευτικά στελέχη τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Λεωνίδας Γρηγοράκος) , το Ποτάμι (Χάρης Θεοχάρης), τους ΑΝΕΛ (Ν. Νικολόπουλος) και τον ΣΥΡΙΖΑ (Αλέκο Παναγούλη).
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα κατατεθεί πιθανότατα την Παρασκευή και στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Ιουλίου.