Έντονη ανησυχία για τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή.
«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Από τις πρώτες έξι εβδομάδες της Προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, είναι σαφές ότι κάτι αλλάζει στην Ουάσινγκτον, στις Η.Π.Α. αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο» είπε με έμφαση ο Κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Παρατηρώντας, σήμερα, την Αμερική έχουμε δίκιο να ανησυχούμε για δηλώσεις που προωθούν ένα νέο Αμερικάνικο νεο-απομονωτισμό. Όπως έχουμε επίσης δίκιο να μας απασχολούν θέματα όπως ο οικονομικός εθνικισμός».
Καλωσορίζοντας τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Niall Ferguson, καθηγητή του Στάνφορντ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιον ιδανικότερο για να μας ερμηνεύσει τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησης Τραμπ και τις επιπτώσεις της στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του Τραμπ μέχρι σήμερα.
«Την Τρίτη το βράδυ, ο Πρόεδρος Τραμπ, στην πρώτη του ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, σκιαγράφησε έναν πολύ συγκεκριμένο συστηματικό οδικό χάρτη των πολιτικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Δήλωσε εμφατικά ότι οι Η.Π.Α. στηρίζουν ισχυρά το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά στη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας ήρθε όταν ανέφερε ότι «θα σεβαστούμε ιστορικούς θεσμούς, αλλά θα σεβαστούμε επίσης τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών», προτρέποντας απευθείας όλους τους συμμάχους των Η.Π.Α. να αναλάβουν έναν πιο άμεσο και ουσιαστικό ρόλο τόσο στη χάραξη στρατηγικής όσο και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε το πραγματικό ερώτημα που όπως είπε παραμένει:
«Τίθενται υπό αμφισβήτηση οι πυλώνες της μεταπολεμικής συμφωνίας ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης από την νέα αναθεωρητική πολιτική που βάζει την Αμερική μπροστά; Ή θα προχωρήσει ο νέος Πρόεδρος στην απαραίτητη προσαρμογή στο πολιτικό ρεαλισμό, υπό την επήρεια του παραδοσιακού ρεπουμπλικανικού κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής;».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο σημείωσε ότι «πέρα από τις ανησυχίες μας, πιστεύω ότι είναι σίγουρα πρώιμο να λέμε ότι η μεταπολεμική συμφωνία για οικονομία και ασφάλεια αμφισβητείται στον πυρήνα της». Ενώ επέστησε την προσοχή «σε όσους έχουν ξεκινήσει να αμφισβητούν την ισχύ του συστήματος των «θεσμικών αντιβάρων» του Αμερικανικού Δημοκρατικού συστήματος έτσι ώστε να μην φτάνουν σε πρώιμα συμπεράσματα».
Η κυβέρνηση αντί να έχει σχέδιο διαπραγματεύεται υφεσιακά μέτρα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται με τους πιστωτές μας περαιτέρω υφεσιακά μέτρα» και πως «απλά, πετάνε το τενεκεδάκι παρακάτω».
Οπως είπε: «Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, ότι δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν τον Ιανουάριο του 2015». Και εγκάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί μέσω πακέτων διάσωσης για αυτή τη χώρα και την πληθώρα λαθών», δεν έχει «την ιδιοκτησία ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δημιουργεί δουλειές και θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια Κυβέρνηση που θα έχει την απόλυτη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την καθιέρωση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και μιας λειτουργικής διοίκησης» και πρόσθεσε: «Η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί μόνο αν μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Τα γεγονότα και τα λογικά επιχειρήματα είναι η μόνη απάντηση στον κόσμο της πολιτικής της μετα-αλήθειας».
Κριτική και στην στάση της ΕΕ έναντι της Ελλάδος
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «πρέπει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη. Πρέπει όμως να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας θα είναι επιβλαβής, όχι μόνο για εμάς αλλά και γι’ αυτούς» και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που παρασύρθηκε από τις ψευδαισθήσεις και τις υποσχέσεις του πιο ακραίου λαϊκισμού. Εμείς θα μπορούσαμε να γίνουμε επίσης η πρώτη χώρα όπου ο λαϊκισμός θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε επίσης δριμεία κριτική και στην στάση της ΕΕ: «Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη δεν έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο» είπε για να συμπληρώσει: «Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε κρίση».
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο