Την κατάθεση του εκλογικού νόμου αναμένει το ΚΚΕ για να διαπιστώσει εάν πρόκειται για απλή αναλογική. «Να δούμε αν πράγματι είναι απλή αναλογική, έτσι όπως την παρουσιάζει κυρίως η κυβερνητική προπαγάνδα ή αν θα είναι ένα προς το αναλογικότερο σύστημα ή αν θα είναι τελικά κάτι άλλο, που δεν θα μπαίνει καν στο τραπέζι της συζήτησης», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Για εμάς, απλή αναλογική σημαίνει κανένα μπόνους, κανένα πλαφόν και αυτό είναι πασίγνωστο, έχει περάσει στη λαϊκή συνείδηση δεκαετίες τώρα αυτή η πρόταση, που δεν είναι μόνο του ΚΚΕ. Αυτά τα ζητήματα τα προέβλεπε και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε καταθέσει ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής και μία σειρά άλλα κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Φυσικά, αυτά γίνονταν πριν αρχίσει τις σταδιακές, μέχρι τις συνολικές, κυβιστήσεις ή κοινώς κωλοτούμπες».
«Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπαίνουμε σε τέτοιο αλισβερίσι για το πώς θα βρεθούν οι ψήφοι στη Βουλή, τι θα γίνει μετά, τι θα γίνει πριν κ.λπ. Εάν είναι πραγματικά απλή αναλογική θα πούμε ανεπιφύλακτα "ναι". Αυτό είναι καθαρό... Απλή αναλογική, ξαναλέω, είναι χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. Αυτά είναι τα δύο βασικά στοιχεία της απλής αναλογικής», τόνισε.
Ο γγ του ΚΚΕ χαρακτήρισε εθνικά επικίνδυνες τις απόψεις που ακούγονται για τον καθορισμό του πλαφόν και πρόσθεσε: «Άρα, ας περιοριστεί η συζήτηση σε ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα τα ζητήματα της δημοκρατίας στο αστικό πολιτικό σύστημα. Τον Μάιο του 2012, το 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε διαφορετικά κόμματα, δεν εκπροσωπήθηκε, καν, στη Βουλή. Τόσο ήταν το ποσοστό των κομμάτων που ήταν κάτω από το 3%. Μία σειρά άλλα κόμματα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ παλιότερα με την κ. Δαμανάκη με ποσοστό 2,97% δεν είχε εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Τώρα, η Λαϊκή Ενότητα, πιθανότητα αύριο η «Πλεύση Ελευθερίας» της κ. Κωνσταντοπούλου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ - που δεν έχω δει να έχει βγάλει και ανακοίνωση - ή άλλα κόμματα κ.λπ.».
Ο κ. Κουτσούμπας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει άλλα άρθρα εάν δεν ικανοποιούνται οι δύο όροι λέγοντας: «Αν είναι κάποιο άρθρο με το οποίο συμφωνούμε, βεβαίως, θα το ψηφίσουμε. Αλλά επί της αρχής, εφόσον δεν θα είναι απλή αναλογική, δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε».
Επίσης, επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για τη θέση που πήρε αναφορικά με την ψήφο στα 17 έτη και σημείωσε: «Να την χαρακτηρίσω το λιγότερο υπερβολική ή ότι έχει άγνοια του ζητήματος. Αν και θεωρώ ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, όπως και άλλα κόμματα, στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στην πολιτικοποίηση και τη συμμετοχή της νεολαίας στις πολιτικές διεργασίες... Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, έτσι κι αλλιώς πολλά παιδιά στη Γ' Λυκείου είναι 18 χρονών και ψηφίζουν. Τώρα λοιπόν απλά θα ψηφίζει και η μισή Β' Λυκείου. Και δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό, εμείς έχουμε συμφωνήσει, το είπα και στον κ. Τσίπρα, είναι παλιά μας τοποθέτηση αυτή. Δεν έχω υπόψη μου κάποια επιστημονική μελέτη σχετικά για το πότε μπορεί ή πρέπει ή αν υπάρχουν άλλα σοβαρά επιχειρήματα γιατί δεν πρέπει ή πρέπει να ψηφίσει ο 17χρονος ή ο 16χρονος».
Ο γγ του ΚΚΕ επέμεινε ότι ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή τους ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος θα είναι μία παρακαταθήκη της Αριστεράς, έναντι άλλων θεμάτων που δεν κατάφερε να υλοποιήσει, υπογραμμίζοντας: «Βέβαια, δεν μιλάμε για τα λόγια του, δεν κρατούνται πρακτικά, δεν είναι ο λέξεις οι συγκεκριμένες, για να ξεκαθαρίζουμε τα ζητήματα. Όμως, η ουσία απόλυτα είναι αυτή. Μην το επαναλάβω, ισχύει απόλυτα αυτό που είπα». Ωστόσο, συμπλήρωσε πως δεν συνηθίζει να αποκαλύπτει το περιεχόμενο των συνομιλιών του.
Πάντως, στο ερώτημα εάν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Εγώ σάς είπα ότι διαφωνώ σε αυτήν τη διαδικασία του παζαριού για να πιαστούν οι ψήφοι και οι συγκεκριμένες έδρες. Έλεος, δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε αυτήν τη διαδικασία».