Κ.Χατζηδάκης: "Κλείδι" για την έξοδο από την κρίση οι ιδιωτικές επενδύσεις

 
Κ.Χατζηδάκης: Η έξοδος από την κρίση θα κριθεί από την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις

Ενημερώθηκε: 27/03/17 - 22:09

Την ανεργία και το ασφαλιστικό περιέγραψε ως τα δύο βασικότερα προβλήματα του τόπου ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η απάντηση και στα δύο ζητήματα, είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη», σημείωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις που υπολογίζονται, από διάφορες μελέτες, περίπου στα 100 δισ. για την επόμενη πενταετία.

«Αυτά τα χρήματα, το δημόσιο, πολύ απλά, δεν τα έχει ούτε κατά προσέγγιση! Ολόκληρο το ΕΣΠΑ, άλλωστε, ανέρχεται στα 20 δις., ενώ οι απευθείας επιχορηγήσεις από τον επενδυτικό νόμο φτάνουν μόλις τα 500 εκατομμύρια. Η ουσία, λοιπόν, δεν είναι αν προτιμάμε ή όχι να βγούμε από την κρίση βασισμένοι σε πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης. Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να στηριχθεί η ανάκαμψη σε τέτοιου είδους πολιτικές», εξήγησε.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη «θα κριθεί από την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις», προσθέτοντας ότι σήμερα οι επενδύσεις έχουν πέσει σε χαμηλό 20ετίας.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία. Επίσης, επέμεινε πως πρέπει να ακολουθήσει ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ πρόσθεσε πως σημαντικό να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, συμβάλλοντας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων».

Περιγράφοντας ενδεικτικές προτάσεις της Ν.Δ., ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

Την καθιέρωση της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια για τον ανταγωνισμό, πλήττοντας καταναλωτές και υγιείς επιχειρήσεις.

Ένα άνοιγμα στη silver economy, προσφέροντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας.

Την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο.

Σχετικά Θέματα:

Παυλόπουλος: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η υπέρβαση της κρίσης είναι ουτοπία

Δραματική έκκληση Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση

Λιαργκόβας: Οι πέντε λόγοι που παραμένουμε σε μνημόνια

Δραγασάκης: Δεν τίθεται καν συζήτηση για 4ο μνημόνιο