Την ομόφωνη έγκριση της Ολομέλειας έλαβε η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για την παράδοση του υλικού που αφορά στον «Φάκελο της Κύπρου» και το οποίο είχε γίνει αντικείμενο μελέτης και αξιολόγησης από την εξεταστική επιτροπή στο διάστημα, από το 1986 έως τον Οκτώβριο του 1988, οπότε και είχαν κατατεθεί τα σχετικά πορίσματα.
Η απόφαση που έλαβε σήμερα η Ολομέλεια έγινε σε υλοποίηση όσων διαλαμβάνονται σε Πρωτόκολλο Συνεργασίας, καθώς και σε παράρτημα που ακολούθησε και είχαν υπογράψει οι δύο πρόεδροι: ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2016 και το 2017.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή απόφαση, ιστορικό χρέος την παράδοση του υλικού του Φακέλου της Κύπρου.
Το υλικό θα παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας την προσεχή Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στην Κύπρο, όπου θα μεταβεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Με σκοπό τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την ετεροχρονισμένη εκπλήρωση, στο ελάχιστο, της ηθικής, ουσιαστικής και ιστορικής υποχρέωσης στο κυπριακό κράτος, δημιουργήθηκε ακριβές αντίγραφο του «Φακέλου της Κύπρου» ώστε να αποσταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρξει ειδική διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, με στόχο να δημιουργηθεί μια επιμελημένη έκδοση των πρακτικών της επιτροπής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, η οποία θα ανοίξει και στο ευρύτερο κοινό μια πολύτιμη ιστορική πηγή, στο πλαίσιο της ασφάλειας, της εγκυρότητας και της επιστημονικής ακεραιότητας που προσφέρει το κύρος των δύο Κοινοβουλίων.
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευθύνη που βρίσκομαι ενώπιον σας γι΄ αυτό το θέμα. Ιδιαίτερα όμως αισθάνομαι συγκίνηση, διότι 43 χρόνια δεν είναι απλά πολλά, είναι υπερβολικά πολλά και έχουν διαμορφώσει ένα ιστορικό ρήγμα μνήμης και ευθύνης» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και χαρακτήρισε «ιστορικό χρέος» την παράδοση του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου».
«Στη δικιά μου γενιά τότε, πάρα πολύ παλιά, κολλάγαμε κάτι αυτοκόλλητα που έλεγαν"δεν ξεχνώ", για την Κύπρο. Πέρασαν 43 χρόνια και εκείνο το ?δεν ξεχνώ?, ενδεχομένως υπήρξε ένα άλλοθι συλλογικό για τη λήθη, ηθελημένη ή αθέλητη μιας ολόκληρης κοινωνίας, μιας ολόκληρης χώρας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, θυμίζοντας ότι με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, τους τελευταίους μήνες υποδέχθηκαν δύο φορές στην Τανάγρα από 16 φέρετρα, «παιδιών, στρατιωτών» που σήμερα θα ήταν συνομήλικοί τους, αλλά υπήρξαν θύματα πολεμικών συγκρούσεων, έστω και αν δεν αναφέρονται πουθενά ως πολεμικές συγκρούσεις.