"Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης" χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τ/στ Kontra Channel το βράδυ της Παρασκευής.
"Σε αυτή τη χώρα έχουμε 11 εκατομμύρια ευθύνες πολιτών, αλλά το κυβερνητικό συμβούλιο δεν έχει καμία. Ο κ. Κικίλιας, εξαφανισμένος οκτώ μήνες, βγήκε πριν μια εβδομάδα και αντί να μας πει τί θα κάνει για τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, μιλούσε για opinion leaders και ατομική ευθύνη", ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση "να ζητήσει συγνώμη από τις οικογένειες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη λειτουργία των σχολείων".Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ για τη "συνειδητή υποτίμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας", λέγοντας μάλιστα ότι "οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές και αυτό το βλέπει και το βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πλέον". Ξεκαθάρισε όμως πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει μικρόπολιτική στη βάση των θυμάτων της πανδημίας και γι αυτό από την αρχή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Αντιθέτως υποστήριξε "η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά προβαίνει σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές γιατί ξεκάθαρα δεν πιστευει στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι που θα προσληφθούν θα είναι οι πρώτοι που θα δώσουν αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ που προωθεί η ΝΔ".
Ακολούθως υποστήριξε ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κοινωνικής χρεοκοπίας, και μάλιστα χωρίς να έχουμε μπει σε μνημόνιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε ένα πτωχευτικό κώδικα που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει στις μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης, στα εργασιακά νομοθέτησε την απλήρωτη εργασία και ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο, αλλά σε όλα αυτά βρέθηκε πλήρως απομονωμένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικής χρεοκοπίας είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 3,9 δισ. ευρώ εισοδήματος μέσα στην πανδημία".
Υποστήριξε ακόμη ότι "η πανδημία είναι για τη ΝΔ μια ευκαιρία να υλοποιήσει τη βαθιά αντικοινωνική της πολιτική, ενάντια σε εργαζομένους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό πως τέσσερις στις πέντε ΜμΕ εξαιρούνται από την επιστρεπτέα ενίσχυση. Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι η ύφεση είναι προϊόν της πανδημίας, θέλω να σας θυμίσω ότι η ελληνική οικονομία το γ΄τρίμηνο του 2019 έτρεχε με ρυθμό 2,8% - άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου - και ήδη από το τέλος του 2019 βρισκόταν σε ύφεση. Όταν, δε, μπαίναμε στην πανδημία ο κ. Σταϊκούρας μας έλεγε για μηδενική ύφεση. Αλλά το 10% ύφεσης με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι τώρα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη", σημείωσε.