Οι περιφερειακές εξελίξεις, οι προοπτικές για επενδύσεις και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Αλ Σαούντ.
Oι δύο ηγέτες συμπροεδρεύουν της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών, με το Ριάντ να αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας εμπορικής, επενδυτικής και ενεργειακής συνεργασίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Σ. Αραβία, έρχεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τριμερή Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αίγυπτο, που εξέπεμψε τα δικά της ηχηρά μηνύματα προς τον εξ ανατολών γείτονα, όσον αφορά στις κινήσεις του στο μέτωπο της Συρίας.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας, στη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα συμφωνηθούν περισσότερες από 40 κοινές πρωτοβουλίες ανάμεσα στην Αθήνα και στο Ριάντ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στην ενεργειακή συνδεσιμότητα, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα, αναμένεται ότι θα επισημάνει πως η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και ότι ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας αλλά και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία.
Πρέπει να πούμε ότι έχει προηγηθεί η συνάντηση του κυρίου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των συμμαχιών της σε μια κρίσιμη περίοδο, σε μια περίοδο ανακατατάξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία και τη Γάζα. Οι συνομιλίες του κ. Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου, έτσι και η Σαουδική Αραβία βλέπει με καχυποψία τις κινήσεις της Άγκυρας στη Συρία.
Η Αθήνα τροφοδοτεί συνεχώς τις συμμαχίες της προκειμένου να θέσει ισχυρά αναχώματα στους σχεδιασμούς της Άγκυρας όσον αφορά σε μια τουρκοσυριακή συμφωνία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.
Πηγή: ertnews.gr