Σε «βαρομετρικό χαμηλό», με πολύ σκληρή κριτική, αλλά με τη «φρουρά Τσίπρα» να μην περνάει τις κόκκινες γραμμές πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως υπήρξε διαφωνία ακόμη και για το αν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία επί της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας –τα οποία έχουν συνυπογράψει και το κείμενο των «87»– διαφώνησαν και καταψήφισαν την εισήγηση του προέδρου. Πρόκειται για τους Ολγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ελένη Συμεωνίδου. Το τελικό σκορ, σύμφωνα με τους διαφωνούντες, φέρεται να έγραψε 7-9 με απόντες τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Μαρία Κουβέλη και Μάγκυ Δούση. Υπενθυμίζεται πως με τις δύο διασπάσεις είχαν αποχωρήσει πολλά μέλη από το όργανο τα οποία, σε αντίθεση με την Κεντρική Επιτροπή, δεν αντικαθίστανται. Πρόσφατα αποχώρησε και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι δεν έγινε ψηφοφορία επί του συνόλου της εισήγησης, αλλά εκφράστηκαν διαφωνίες επί συγκεκριμένων θεμάτων από μέλη του οργάνου.
Τα στελέχη με τα «επτά ηχηρά όχι» διαφώνησαν κυρίως ως προς την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που έκανε ο πρόεδρος. Ανέφερε ότι «παρά τους κλυδωνισμούς που ακολούθησαν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής, τη διπλή διάσπαση και την περίοδο εσωστρέφειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διέψευσε όσους τον είχαν τελειωμένο λίγο καιρό πριν. Οι επιθέσεις της Ν.Δ., των φιλικών της μέσων, αλλά και του συνόλου, σχεδόν, των υπόλοιπων κομμάτων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έπεσαν στο κενό. Η εδραίωσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα αφετηρία».
«Λειτούργησε μόνος του»
Τι ενόχλησε τη μειοψηφία μέσα στην Π.Γ.; Το γεγονός πως δεν έκανε καμία αυτοκριτική για το ότι δεν υπήρχε συλλογικότητα, «λειτούργησε μόνος του», όπως του υπογράμμισαν χαρακτηριστικά και δεν συνεδρίασαν ποτέ τα όργανα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να του είπε ότι αντί να συζητήσει μετεκλογικά όλα τα θέματα προχώρησε σε αναρτήσεις για «μαύρα χρήματα», χαρακτήρισε «υπονομευτή» τον Αλέξη Τσίπρα και έκλεισε την «Αυγή». «Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα έχει πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να ανακληθεί», φέρεται να ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Η Ολγα Γεροβασίλη, απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «και εμείς εκλεγήκαμε αδιαμεσολάβητα από τα μέλη του κόμματος στα όργανα. Και βεβαίως αδιαμεσολάβητα από τους Ελληνες πολίτες, ως βουλευτές». Κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη φέρεται να άσκησαν και άλλα μέλη του οργάνου που βρίσκονται πιο κοντά του, ανάμεσά τους και ο Παύλος Πολάκης, αναφερόμενος στην υπερπροβολή του και στη ζημιά που αυτό προκάλεσε στο κόμμα προεκλογικά. Ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να του είπε ότι «πρέπει να καταθέσουμε μια πρόταση για τη Διαύγεια και για τα κόμματα. Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα για τα οικονομικά του κόμματός μας».
Και οι αναφορές που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την Κεντροαριστερά δεν ήχησαν καλά στους «επτά», υποστηρίζοντας πως κινήθηκαν σε ένα εσωστρεφές πλαίσιο και ότι το κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτό στη δημιουργία ενός νέου φορέα. Επισήμαναν, μάλιστα ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί στη βάση μέσω των μελών. Υπήρξαν μέλη της Π.Γ. που φέρεται να τόνισαν στον Στέφανο Κασσελάκη πως μόνος του επέλεξε να ανοίξει όλα τα ζητήματα από τις ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας που επέλεξε να δημοσιεύσει στα social media.
Από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη μιλούν για συνεδρίαση που διεξήχθη σε «γόνιμο και παραγωγικό κλίμα χωρίς εντάσεις» χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με το παρελθόν. Ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένοντας στα περί ηγεμονίας του κόμματος, τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου κόμματος του χώρου, οφείλει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης. Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο και το προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό για να το πετύχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπαίνει μπροστά σε αυτή τη διαδικασία». Ο Στέφανος Κασσελάκης φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση έτοιμος να ρίξει «νερό στο κρασί» του ενόψει της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δευτερολόγια του ζήτησε «να πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα», ενώ η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα με οργανωτικό χαρακτήρα, αλλά και στα τέλη Ιουλίου.
Προεδρικό mea culpa για την «Αυγή»
Ο «ξαφνικός θάνατος» της «Αυγής» συνεχίζει να είναι ένα από τα ανοιχτά μέτωπα που πιέζουν πολύ τον Στέφανο Κασσελάκη. To «λουκέτο» στην ιστορική εφημερίδα το βρίσκει συνεχώς μπροστά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό συνέβη και χθες, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. «Πάρθηκε μία απόφαση ερήμην μας, είμαστε απλήρωτοι και μας οφείλονται και παλιοί μισθοί», είπαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας στον Στέφανο Κασσελάκη. Τον περίμεναν μπροστά από την είσοδο της Κουμουνδούρου και έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους που οι ανακοινώσεις έγιναν από τις ΗΠΑ. Εκαναν σαφές πως για εκείνους τίποτα δεν τελείωσε. Ο ίδιος εμφανίστηκε απολογητικός, δηλώνοντας «mea culpa» για το γεγονός ότι δεν συζήτησε προηγουμένως μαζί τους. Τους ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώνουμε την εκτύπωση του καθημερινού φύλλου» και συμπλήρωσε πως η αναστολή έκδοσης της εφημερίδας δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν απολύσεις. Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» περίμεναν μέχρι την ολοκλήρωση της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) προκειμένου να αναλύσουν τα αιτήματά τους στο κορυφαίο όργανο. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, ενώ ενημέρωση υπήρξε και από τον διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. «Σε αυτή την κατεύθυνση», εξήγησε στην εισήγησή του στην Π.Γ. «πάρθηκε και η εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη απόφαση για την αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλου της “Αυγής”, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της “Αυγής” που ενέκρινε το Εκτελεστικό Γραφείο». Εκανε λόγο για ανάγκη αναβάθμισης του κυριακάτικου φύλλου και της ψηφιακής έκδοσης. Τα μέλη της Π.Γ. τού άσκησαν σκληρή κριτική αντιπαραβάλλοντας το κλείσιμο με το «μαύρο της ΕΡΤ», ενώ αναφέρθηκαν και στις ευθύνες που επιχείρησε να περάσει στην προηγούμενη ηγεσία, αλλά και στους βουλευτές για μη οικονομική συνδρομή.
Πηγή: kathimerini.gr