Η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τις πιθανές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου αποτελεί μια στρατηγική κίνηση με πολλαπλούς στόχους παρά μία κίνηση που είναι έκπληξη ή εντυπωσιασμός.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι, μέσω αυτής της απόφασης, η κυβέρνηση επιδιώκει να αναδείξει την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση, καθώς και να απορρίψει τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασίζονται σε ελλιπή στοιχεία.
Η Νέα Δημοκρατία, πέρα από την υπεράσπιση της θέσης της, εστιάζει και στη διαφοροποίηση των δύο κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Εντός της κυβέρνησης εκτιμάται ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι απόρροια του ανταγωνισμού εντός της αντιπολίτευσης, με στόχο την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες περί απόκρυψης στοιχείων από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, τονίζοντας ότι ενήργησε σύμφωνα με τις θεσμικές του υποχρεώσεις. Τα συμπληρωματικά στοιχεία της δικογραφίας είχαν ήδη γνωστοποιηθεί, όπως προκύπτει από δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για αβάσιμες επιθέσεις και υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε ο κ. Τασούλας ήταν απολύτως σύμφωνες με τον Κανονισμό της Βουλής.
Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται σε έξι βασικούς άξονες όπως επισημαίνεται από κοινοβουλευτικές πηγές:
- Προσήλωση στη διαφάνεια: Η κυβέρνηση θεωρεί την υπερψήφιση ως απόδειξη της δέσμευσής της στην απόλυτη διαφάνεια και την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συγκάλυψης ή φόβου.
- Διαχωρισμός από το περιεχόμενο της πρότασης: Παρά την υπερψήφιση, επισημαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συντάσσεται με το περιεχόμενο της πρότασης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως προϊόν πολιτικής στρατηγικής και όχι ουσιαστικής βάσης.
- Αμφισβήτηση των κατηγοριών περί συγκάλυψης: Η «συγκάλυψη», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν προκύπτει από κάποια ουσιαστική μαρτυρία ή εντολή, αλλά βασίζεται στη συμμετοχή σε μια «άτυπη συνάντηση» και την παροχή υποστήριξης σε αρμόδιους υπαλλήλους.
- Ανταγωνισμός στην αντιπολίτευση: Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ αποδίδεται στην εσωτερική κούρσα μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επιχειρούν να αποκτήσουν πρωτοβουλία κινήσεων σε βάρος των άλλων.
- Διαψεύσεις περί απόκρυψης στοιχείων: Στη Νέα Δημοκρατία απορρίπτουν τις καταγγελίες περί απόκρυψης, επικαλούμενοι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν γνώση των συμπληρωματικών στοιχείων της δικογραφίας, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αντί να αποδεχθεί την πραγματικότητα, προτίμησε την επιθετική ρητορική.
- Διαφάνεια μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας: Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η προανακριτική επιτροπή θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα θα απορρίψει τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί.
Στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν ότι η υπερασπιστική γραμμή απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης θα δομηθεί γύρω από την έλλειψη επαρκών αποδείξεων στις καταγγελίες.
Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, η διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής δεν θα αποδείξει την ύπαρξη συγκάλυψης, αλλά αντιθέτως θα καταδείξει την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση της υπόθεσης από το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας προσπάθειας πολιτικής εκμετάλλευσης.