Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε πώς ακριβώς το επιτελικό κράτος θα βοηθήσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Έκανε λόγο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από το 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.
Ο διαχωρισμός της δημόσιας διοίκησης από την Κυβερνητική δομή, η απλούστευση των διαδικασιών διοικητικών πράξεων, η μεταφορά του 80% των αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμους και για πρώτη φορά η μεταφορά πόρων μέσω του Φόρου Περιουσίας (σημερινός ΕΝΦΙΑ) που θα περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Αυτοδιοίκησης είναι ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που φέρνει μαζί της η στρατηγική για ένα νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης.
Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «απένταξη» της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική, με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα επιλέγεται αξιοκρατικά ως δημόσιος λειτουργός που δεν θα επηρεάζεται από Κυβερνητικές μεταβολές. Η νέα δομή στόχο έχει την καταπολέμηση της όποιας σχέσης διαφθοράς και πελατείας.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι διοικητικές πράξεις να επιταχύνονται σημαντικά. «Από οκτώ υπογραφές που χρειάζεται σήμερα η άδεια για ένα περίπτερο ή η άδεια για μια βιομηχανική εγκατάσταση, με την απλοποίηση των διαδικασιών οι υπογραφές θα μειωθούν σε δύο με τρεις και θα ολοκληρώνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντή».
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν το ρόλο των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες στο νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες η διακυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κάθαρση της δημόσιας διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.
«Στόχος είναι η μεταφορά στην Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 80% περίπου των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίονται στο κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά .
Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης - ανέφερε - προβλέπεται να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, ώστε να έχουν ίδιους πόρους που θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν επ ωφελεία των πολιτών. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται να περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Πρόκειται για καινοτόμα πολιτική η οποία εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες» τόνισε.
Έκανε ειδική αναφορά στην μικρή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι συνδέεται με την κεντρική γραφειοκρατία και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.
Επεσήμανε ότι στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναφορά στους πόρους που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξει ισορροπία και οι πόροι σχεδόν να κατανέμονται μεταξύ του Κεντρικού Κράτους και της ΤΑ.
Τέλος τόνισε, σχεδιάζεται αύξηση της ευθύνης και λογοδοσία, με συμμετοχή των πολιτών και στη διαμόρφωση των οικονομικών.
Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη συνεχίζονται.