Συνάντηση με τον Ινδό ομόλογο του Jaishankar είχε σήμερα στο Νέο Δελχί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες κατά τη διάρκεια των οποίων ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των διμερών δεσμών, με έμφαση στο εμπόριο, τη ναυτιλία και τις επενδύσεις.
Αμφότεροι υποσχέθηκαν στενότερη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Χ «ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία του έργου IMEEC και τον ρόλο της Ελλάδας ως φυσικό κατώφλι προς την Ευρώπη».
Τέλος, με την ευκαιρία της 75ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ινδίας οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να προωθήσουν τη διαπροσωπική διπλωματία μέσω της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά του επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να ανοίξει δύο νέα Προξενεία στη Βομβάη και τη Μπανγκαλόρ.
Η Ελλάδα στηρίζει τον δρόμο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης
«Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το οραματικό έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC) και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν», αναφέρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Hindu».
«Δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης, της ιδιότητάς μας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και της ηγετικής μας θέσης στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, οραματιζόμαστε να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο», προσθέτει.
Όπως σημειώνει, «βλέπουμε, επίσης, τον IMEEC ως κάτι περισσότερο από έναν απλό οικονομικό διάδρομο. Έχει μια έντονη γεωστρατηγική συνιστώσα. Και έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας διάδρομος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, επουλώνοντας τις πληγές στην ευρύτερη περιοχή και βοηθώντας μας να αυξήσουμε την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις».
Ο κ. Γεραπετρίτης τονίζει ότι «η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει καθυστερήσει τον σχεδιασμό του έργου, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τον IMEEC. Η αποφασιστικότητά μας -αυτή της Ινδίας, της Ελλάδας και των ενδιάμεσων εταίρων μας- είναι που θα φέρει εις πέρας αυτό το έργο ειρήνης και ευημερίας».