Με φόντο τις διεργασίες στα κόμματα που πυροδότησαν η ψήφος εμπιστοσύνης και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε απόπειρα σύνθλιψης του Κινήματος Αλλαγής από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, η επικεφαλής της παράταξης Φώφη Γεννηματά, είπε πως ο κ. Τσίπρας «ξέρει ότι χάνει» και συνεπώς προσπαθεί να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ υποκρινόμενος τον κεντροαριστερό. «Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα σήμερα»
Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη θεωρεί πως θα πετύχει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή εάν μειώσει το ΚΙΝΑΛ, όπως είπε. Τόνισε πως η παράταξη θα επιβιώσει και θα διαδραματίσει ρόλο στο πράγματα.
Βολές για Θεοχαρόπουλο, διακριτική με τον Γ. Παπανδρέου
Αναφερόμενη στην διαγραφή τουαπό την Κοινοβουλευτική Ομάδα λόγω της απόφασής του να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Γεννηματά τόνισε πως πρόθεσή της δεν είναι να τιμωρήσει τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί κάποιον που αντιβαίνει στην πλειοψηφική γραμμή της παράταξης.
Ψήφος για την συμφωνία των Πρεσπών ισοδυναμεί με ψήφο στον Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή την στιγμή είναι φανερά πληγωμένη και αναζητά «δεκανίκια». Όσον αφορά τους ψίθυρους περί «επιβράβευσης» του κ. Θεοχαρόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αυτό θα φανεί στο μέλλον.
Επαναβεβαίωσε δε ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει ομόφωνα να καταψηφίσει τις Πρέσπες στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Η κ. Γεννηματά απέφυγε να μιλήσει ανάλογα για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν είναι βουλευτής αλλά αποτελεί κεντρικό μέλος του πολυκομματικού ΚΙΝΑΛ.
Υπενθύμισε πως ο κ. Παπανδρέου έχει διαπιστώσει μεν θετικά στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά έχει διατυπώσει ενστάσεις για το θέμα της «γλώσσας και της εθνότητας». Τόνισε με νόημα πως εάν ο πρώην πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ δεν είχε αυτές τις ενστάσεις θα είχε δρομολογήσει λύση του Μακεδονικού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πάντως πως σύντομα το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αφήσει πίσω τον πολυκομματικό χαρακτήρα στην λήψη αποφάσεων και στην χάραξη στρατηγικής, που σημαίνει πως όλοι – περιλαμβανομένου του κ. Παπανδρέου – θα πρέπει να δεχτούν το μοντέλο του ενιαίου κόμματος, που θα ορίζει τις θέσεις της παράταξης.