Εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συμβολή Στάινμαϊερ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

 
Εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συμβολή Στάινμαϊερ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 07/04/17 - 19:09

Την συμβολή του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ για την παραμονή της Ελλάδας στην Εε και την Ευρωζώνη, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο συμβάλλατε έτσι ώστε κατά την κρίσιμη περίοδο να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθούν ολόκληρε οι δηλώσεις Παυλόπουλου:

"Σας καλωσορίζω, με ιδιαίτερη χαρά, στην Αθήνα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο Ελληνικός Λαός εκτιμά ιδιαιτέρως αφενός το ότι, καθ’ όλη την διάρκεια της επώδυνης ελληνικής κρίσης, ως Υπουργός Εξωτερικών στηρίξατε ποικιλοτρόπως την Ελλάδα και συμβάλατε, από την πλευρά σας, στην παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Και, αφετέρου, το ότι ανταποκριθήκατε ευχαρίστως στην πρόσκλησή μου και επισκέπτεσθε κατ’ απόλυτη προτεραιότητα την Αθήνα, δείχνοντας έτσι πόσο μεγάλη σημασία δίνετε στην εμβάθυνση των Ελληνογερμανικών σχέσεων.

Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, ιδίως δε για την Ευρωζώνη. Να είσθε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα βαδίσει με συνέπεια τον ευρωπαϊκό της δρόμο, και μάλιστα εντός του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να φαντασθεί το μέλλον της παρά μόνον ως θεμελιώδης συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, πράγμα το οποίον αποδεικνύεται και από το πόσο μεγάλο κόστος πληρώνει γι’ αυτό, με αξιοθαύμαστη γενναιότητα, ο Ελληνικός Λαός, ακόμη και για λάθη που δεν είναι δικά του. Με δεδομένο δε το ότι όλοι τώρα ομολογούν πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχανε την ταυτότητά της δίχως την Ελλάδα, είναι ώρα η Ελλάδα να στηριχθεί από τους Θεσμούς εμπράκτως, στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος. Και χαίρω για το σημερινό αποτέλεσμα του Eurogroup. Και ας είναι όλοι βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αρκεί και οι Εταίροι της να σεβασθούν τις δικές τους.

Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε στενά με όλους τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως με την Γερμανία, ώστε η Ευρώπη να γίνει πάλι ισχυρή και ελκυστική, δείχνοντας σ’ εκείνους που την εγκατέλειψαν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν υποτιμώντας την αποφασιστικότητά της να φθάσει στον τελικό της προορισμό: Την ενοποίησή της και την διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, υπό όρους ολοκληρωμένης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπηρετήσει όχι μόνο τους Λαούς της αλλά και την παγκόσμια αποστολή της. Διότι καμμιά άλλη δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την υπεράσπιση, σε παγκόσμια κλίμακα, ιδίως των αρχών και αξιών της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

Επιτρέψατέ μου ν’ αναφέρω ορισμένα παραδείγματα, τα οποία τεκμηριώνουν την θέση μου αυτή:

· Είναι αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως άλλωστε καταδεικνύει εμφαντικώς η εντελώς πρόσφατη ανείπωτη τραγωδία ιδίως των νεκρών μικρών παιδιών αλλά και η σημερινή εξέλιξη- αφενός να συμβάλλει και εκείνη ενεργώς στον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Μέση Ανατολή, όχι μόνον διότι ο πόλεμος αυτός την αφορά ευθέως λόγω των επιπτώσεών του αλλά και διότι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός διδάσκει πως το τέλος και αυτού του πολέμου δεν είναι τόσο ζήτημα γεωστρατηγικών στόχων αλλά κατ’ εξοχήν ζήτημα εμπέδωσης των αρχών της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού. Και, αφετέρου -και πάντα στην βάση των αρχών της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού- ν’ απαντήσει στην βάρβαρη τζιχαντιστική τρομοκρατία όπως ταιριάζει σ’ εγκληματίες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

· Είναι αποστολή πρωτίστως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ αντιμετωπίσει το, υπαρξιακό και για την ίδια, Προσφυγικό ζήτημα υπό όρους Ανθρωπισμού, που αποτελεί το θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και γι’ αυτό απαιτείται η ειλικρινής και χωρίς προϋποθέσεις Αλληλεγγύη όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι -ευτυχώς λίγοι- Εταίροι μας που δεν εκπληρώνουν ως σήμερα αυτό το καθήκον πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι τέτοια φοβικά σύνδρομα δεν ταιριάζουν στα μέλη της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

· Είναι αποστολή πρωτίστως της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπισθεί την Δημοκρατία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, και μάλιστα σε μιαν εποχή που σε όλο τον κόσμο τα δικαιώματα αυτά απειλούνται από ανεξέλεγκτες πτυχές της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Με άλλες λέξεις είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ αποσοβήσει την επικίνδυνη επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού».

· Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπισθεί την κορυφαία ιδέα της Δικαιοσύνης, και ιδίως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, καταπολεμώντας τις ανισότητες τόσο μέσα σε κάθε κοινωνικό σύνολο όσο και μεταξύ των Λαών, και αποκαθιστώντας έναν εμβληματικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.

· Τελειώνοντας, και θέλοντας ν’ αναδείξω το πόσο η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, επιτρέψατέ μου να τονίσω ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα η Ελλάδα τα εντάσσει πάντα μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Περιορίζομαι σε δύο παραδείγματα:

-Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Και εσείς, από την πλευρά της Γερμανίας, μου είχατε επισημάνει κατά την επίσκεψή σας ως Υπουργός των Εξωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο και είχατε πολύ δίκαιο, και την γερμανική εμπειρία. Δηλαδή την οριστική ενοποίηση της Γερμανίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν έφυγε και ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Ως προς τα Ελληνικά σύνορα, μ’ έμφαση σ’ εκείνα του Αιγαίου, η Συνθήκη της Λωζάνης, σύμφωνα με την πεμπτουσία του Διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται απ’ όλους πλήρως σεβαστή. Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει η Τουρκία, δοθέντος ότι η φιλία και καλή γειτονία που εμείς πάντα επιδιώκουμε αλλά και η ευρωπαϊκή της προοπτική εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Χωρίς έναν τέτοιο σεβασμό δεν μπορούν να υπάρξουν συνθήκες φιλίας και καλής γειτονίας. Και βεβαίως η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Ανήκει σε εκείνους που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο.

Κύριε Πρόεδρε,

Και πάλι σας καλωσορίζω στην φιλόξενη Αθήνα. Και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας ως Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια".

Στάινμαϊερ:Για όσα έχει επωμιστεί η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, πρέπει να έχει τον σεβασμό μας και την εκτίμησή μας

Δεν έχουμε τελική απάντηση στο μεταναστευτικό, αλλά σίγουρα δεν μπορεί η απάντηση να είναι "βελτίωση στην φύλαξη των συνόρων". Απαιτείται ενιαία πολιτική ασύλου, τόνισε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Για τα όσα έχει επωμιστεί η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, πρέπει να έχει τον σεβασμό μας και την εκτίμησή μας, προσέθεσε, ευχόμενος να μην μονοπωλεί τις ελληνογερμανικές σχέσεις το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τα τελευταία νέα για τις διαπραγματεύσεις, ότι υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους θέματα ανέφερε ο κ. Σταϊνμάϊερ, προσθέτοντας ότι αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε να δοθεί τέλος στην ασάφεια και την ανασφάλεια.

Ο κ. Σταϊνμάϊερ προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο "γερμανικό σκέλος" της, όπως είπε στο Κάσελ στην Γερμανία, ενώ αύριο θα εγκαινιάσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο το "ελληνικό σκέλος" της.

Επανήλθα στο λίκνο της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Σταϊνμαϊερ, επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι πριν 50 χρόνια η Ελλάδα έχασε την Δημοκρατία, την οποία ανέκτησε, οπότε οι Έλληνες γνωρίζουν την αξία της Δημοκρατίας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Σχετικά Θέματα:

Σταϊνμάγερ: Συνεχίστε στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχετε φτάσει στο τέλος της διαδρομής