Οι νότιες μεσογειακές χώρες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Λευκωσίας», στηρίζοντας πλήρως την Κύπρο σε θέματα ενέργειας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της και κάλεσαν την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι η πρώτη φορά που χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης στηρίζουν πλήρως τις ελληνικές ή κυπριακές θέσεις και στέλνουν σαφείς προειδοποιήσεις στην Τουρκία.
Η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για μια επανενωμένη Κύπρο, υπογραμμίζουν οι νότιες μεσογειακές χώρες της ΕΕ (MED7), εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εξάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Επίσης καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου και να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας πως "σε αυτή τη βάση ένας υπεύθυνος και στη βάση κανόνων ενεργειακός διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής".
Αναγνωρίζουν ακόμη ότι η περιοχή της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα στρατηγικό διάδρομο για προμήθεια αερίου και ηλεκτρισμού μέσω υποδομών αερίου όπως ο αγωγός EastMed, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτική της `Ενωσης για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς, ως μέρος της στρατηγικής πολιτικής ενεργειακής ασφάλειας της `Ενωσης για την οποία απαιτούνται επίσης καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών μελών της και στις περιοχές της Δυτικής Μεσογείου και του Ατλαντικού.
Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, που εκδόθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, πως "είναι ύψιστης σημασίας όπως η ΕΕ παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις με την επανέναρξή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα παραμείνει ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της ‘Ενωσης, σε συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".
Επίσης επαινούνται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρξει μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο και τον λαό της, να διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, χωρίς ξένες επεμβάσεις, στρατεύματα και εγγυήσεις. Οι εφτά νότιοι της ΕΕ επαναλαμβάνουν την σθεναρή τους υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες από την Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που να οδηγήσουν σε μια συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.
Οι εφτά νότιοι της ΕΕ υπενθυμίζουν εξάλλου τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.
-Ακόμη επαναβεβαιώνουν τη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και για συνεργασία σε ζωτικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, σημειώνοντας παράλληλα πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη χώρα.
-Επαναλαμβάνουν ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
-Υπενθυμίζουν ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι ένα απαραίτητο συστατικό, καλώντας την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εξάλλου αναφέρουν πως "η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία Σύνδεσης και η άρση των απαγορεύσεων στα λιμάνια και στα αεροδρόμια/εναέριο χώρο της για την Κύπρο και τις εταιρείες της ΕΕ που σχετίζονται με την Κύπρο θα είναι επίσης επωφελής για ολόκληρη την περιοχή".
Οι επτά νότιες χώρες της ΕΕ εκφράζουν υποστήριξη στην ταχεία ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας που θα ενισχύσει τους κανόνες της ΕΕ για δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή τους. Επίσης σημειώνουν την ετοιμότητα της Κύπρου όπως η Λευκωσία φιλοξενήσει την έδρα του Οργανισμού αυτού.
Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, στη Διακήρυξη αναφέρεται πως η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ένα περιφερειακό ρόλο για αντιμετώπισή της, προωθώντας τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ένα στοχοθετημένο σχέδιο δράσης.