Επιφυλακτικός ο ESM για την άποψη Τσίπρα για μικρότερα πλεονάσματα

 
Επιφυλακτικός ο ESM για την άποψη Τσίπρα για μικρότερα πλεονάσματα

Ενημερώθηκε: 08/05/19 - 11:25

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σχετικά με την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για εναλλακτικό τρόπο επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ που έχει δεσμευτεί πως θα πετυχαίνει ετησίως η Ελλάδα έως το 2022.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει χαμηλότερο στόχο, της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, την επόμενη τριετία, ώστε να έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στην χάραξη της πολιτικής της.

Προσέθεσε πως προκειμένου να μην παραβιαστεί η συμφωνία με τους δανειστές η Αθήνα θα καταθέσει άμεσα 5,55 δισεκατομμύρια ευρώ σε ειδικό λογαριασμό. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αμιγώς ώστε να καλυφθεί το όποιο κενό υπάρξει στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ESM δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα για πλεόνασμα ύψους 3,5% είναι «ξεκάθαρος», και συμφωνήθηκε ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο αξιωματούχος απέφυγε να ενστερνιστεί την θέση του κ. Τσίπρα.

Το ζήτημα δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, όμως η κυβέρνηση θεωρεί πως πρόκειται για αμοιβαία επωφελή ιδέα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Bloomberg.

«Το ζήτημα είναι πολιτικό και ως τέτοιο θα το συζητήσουμε με τους πιστωτές αλλά είναι μια ιδέα win-win» δηλώνει στο Bloomberg κυβερνητικό στέλεχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Όπως παρατηρεί το Bloomberg μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα «η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022, αμφισβητώντας τη συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ που ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

Το Bloomberg παραθέτει και τη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο ότι «υποσχεθήκαμε να πετύχουμε 3,5% του ΑΠΕ για την εξυπηρέτηση του χρέους μας και αυτό θα πάρουν οι δανειστές».

«Η Ελλάδα μένει να παρουσιάσει το σχέδιό της στους δανειστές» προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι τα 5,5 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας θα προέλθουν από το απόθεμα ασφαλείας (cash buffer) που με βάση απόφαση του Eurogroup απαγορεύεται να διατεθούν για άλλους σκοπούς, επειδή αποτελούν πρόσθετη εγγύηση για τους υποψήφιους επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ετησίως ως το 2022 θα διασφαλίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, η συναίνεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε αλλαγή της χρήσης του «αποθέματος ασφαλείας» δεν πρέπει να θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένη –ιδιαίτερα όταν περάσουν οι ευρωεκλογές και τελειώσει η πανευρωπαϊκή προεκλογική χαλάρωση. Αν και ερωτήθη επισταμένως, ο πρωθυπουργός απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι έχει επέλθει συμφωνία τους θεσμούς για τις προβλέψεις της κυβέρνησης.