Την έντονη αντίδραση στρατιωτικών κύκλων προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, τον οποίο συνέκρινε με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη.
Ο Αρχηγός της ΝΔ στην ομιλία του υπήρξε ιδιαίτερα οξύς, για την επιλογή του στη θέση του υπ. Άμυνας για την οποία είπε ότι έγινε «καθ' υπόδειξη Καμμένου» υπενθυμίζοντας ότι «ποτέ κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε κυβέρνηση εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπ. Άμυνας».
Ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν επί χούντας πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας την έντονη αντίδραση βουλευτών όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Θέλω να πω κάτι για τον Αποστολάκη που διορίστηκε καθ υπόδειξη του Καμμένου: ποτέ καμιά κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος εν ενεργεία στρατιωτικό. Η εξαίρεση Χηνοφώτη ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά πήρε υπουργικά καθήκοντα όχι στο ΥΠΕΘΑ. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης την 21η Απριλίου 1967» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Θύελλα αντιδράσεων στο στράτευμα
Η δήλωση Μητσοτάκη με την οποία του Ευάγγελου Αποστολάκη με εκείνη του χουντικού στρατηγού Γρηγόρη Σπαντιδάκη, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων εντός ΕΔ.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα militaire.gr εκτός από απαράδεκτη και προσβλητική για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες μέχρι χθες είχαν Α/ΓΕΕΘΑ τον Ναύαρχο Αποστολάκη, είναι και ανιστόρητη.
Όπως υπενθυμίζουν παλαιοί στρατιωτικοί “ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι ο Σπαντιδάκης έγινε ΥΕΘΑ αφού πρώτα καταλύθηκε η Δημοκρατία με το πραξικόπημα”.
Κάποιοι άλλοι υπενθυμίζουν στον κ.Μητσοτάκη την περίπτωση του αείμνηστου Ιωάννη Ντάβου. Ο οποίος από Αρχηγός έγινε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ,μόλις 5 ημέρες μετά από την αποστρατεία του ,το 1980. “Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα για τον κ.Μητσοτάκη: ότι για τον Ντάβο μεσολάβησαν πέντε 24ωρα, ή ότι ο Αποστολάκης έγινε ΥΕΘΑ κι όχι ΥΦΕΘΑ”.
Παρέμβαση Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός με την ολοκλήρωση της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε το λόγο και σχολίασε την αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη στην υπουργοποίηση του Ευ. Αποστολάκη, την οποία χαρακτήρισε κολοσσιαίο ατόπημα.
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άθελά του θέλω να πιστεύω υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα. Συνέκρινε τον μέχρι χθες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Πρόκειται για μεγάλη προσβολή στο δημοκρατικό φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και του ζήτησε να ανακαλέσει.
Η απάντηση Μητσοτάκη
«Πάνω στον πανικό σας δεν καταλάβατε τι είπα» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει κανέναν, αλλά να επισημάνει ότι όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα είχαν σεβαστεί την διάκριση εκτελεστικής εξουσίας- ενόπλων δυνάμεων. Σημείωσε δε πως ήταν λάθος του κ. Αποστολάκη να δεχθεί την δεχθεί τη θέση του υπουργού Άμυνας.
Από την πλευρά του οι ίδιοι στρατιωτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η δήλωση Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον ατυχής και η ανάκλησή της δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Η δικαιολογία ότι δεν είχε στόχο τον Αποστολάκη αλλά την επιλογή του Τσίπρα, είναι ακόμη πιο προσβλητική για τον Ναύαρχο.
Η αντίδραση του Πάνου Καμμένου
«Έγκλημα» χαρακτηρίζει ο Πάνος Καμμένος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, τη σύγκριση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του νέου υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Σπαντιδάκη της χούντας, ενώ σημειώνει πως είναι λάθος να στηρίζει ο πρωθυπουργός την «ήδη νεκρή συμφωνία των Πρεσπών».
Συγκεκριμένα, ο απελθών υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε tweet για την εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή γράφει:
«Λάθος του πρωθυπουργού η στήριξη της ήδη νεκρής συμφωνίας των Πρεσπών. ΕΓΚΛΗΜΑ του Κούλη φερόμενου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί τον Έλληνα ΥΕΘΑ, τον Ναύαρχο, τον βάτραχο Αποστολάκη, Σπαντιδάκη. Προσβάλει το Στράτευμα ο αδελφός της κομματάρχη Ερτογάν».
Είναι βέβαιο, τόνιζαν πολιτικοί παρατηρητές, ότι το θέμα αυτό θα έχει συνέχεια.