Οπως συμβαίνει διαχρονικά και στο μέτωπο του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», έτσι «τώρα» -αυτή τη φορά για υποθέσεις δανεισμού τους από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας των Βουλευτών-, στο «στόχαστρο» της κριτικής δίχως καμία «ασπίδα προστασίας» από την πολιτική ηγεσία της Βουλής, βρίσκονται πρώην μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Οι πρώην διαχρονικά αποτελούν τον εύκολο στόχο.
Αφορμή τώρα είναι η δημοσίευση πληροφοριών περί βουλευτών που δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή δανείων τους τα οποία έλαβαν από τον προαναφερθέν Ταμείο, τα κεφάλαια του οποίου δημιουργούνται από κρατήσεις οι οποίες γίνονται στην αποζημίωση των βουλευτών, σε μηνιαία βάση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ενημέρωση που έκανε ανεπισήμως ο κ. Ν.Βούτσης με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, η υπόθεση αφορά 25 συνταξιούχους, πρώην βουλευτές, για συνολικό ποσό που ανέρχεται στις 180 χιλιάδες ευρώ.
Βάσει της ίδιας πληροφόρησης, θα τους δοθεί περίπου ένας μήνας διορία προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους και αν δεν το πράξουν, τότε η Βουλή θα στείλει τους φακέλους στην Εφορία, προκειμένου εκείνη πλέον να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται εκ του νόμου για χρέη προς το δημόσιο.
ΌΠως αναφέρει η ενημέρωση για τέτοια ζητήματα που δημιουργεί κι άλλες «σκιές» στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, παραμένει ακόμα και τώρα ημιτελής: πόσοι εκ των 25 μπορούν μεν αλλά αρνούνται να πληρώσουν την οφειλή τους και πόσοι έχουν αντικειμενική αδυναμία – πιθανότατα εξαιτίας σοβαρού προβλήματος (επί παραδείγματι προβλήματος υγείας);
Κατά τα λοιπά σημειώνεται ότι το πλαφόν για τη λήψη ενός τέτοιου δανείου από βουλευτή, νυν ή πρώην, είναι 15.000 ευρώ. Για δανειολήπτες εν ενεργεία βουλευτές η αποπληρωμή γίνεται μέσω παρακρατήσεων από το ποσό της μηνιαίας αποζημίωσης, ενώ υπάρχει και άγνωστος αριθμός πρώην που έχουν σπεύσει να τακτοποιήσουν, μέσω ρύθμισης, την οφειλή τους. Με αφορμή την τελευταία εξέλιξη, έγινε γνωστό ανεπισήμως και πάλι, ότι το Ταμείο έχει συνολικά χορηγήσει δάνεια περίπου 700 χιλ. ευρώ.