Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Αντίστροφη μέτρηση για Ανδρουλάκη και Δούκα - Τα «συν» των δύο μονομάχων

 
κκ

Ενημερώθηκε: 11/10/24 - 10:29

Δύο ημέρες πριν από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, οι δύο μονομάχοι, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας, μετρούν τις δυνάμεις τους και τα σημεία στα οποία υπερτερούν έναντι του αντιπάλου. Ο κ. Ανδρουλάκης, αν και ο ίδιος και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι την Κυριακή το πρωί οι κάλπες θα είναι άδειες και απορρίπτουν οποιαδήποτε συζήτηση για προβάδισμα με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, εντούτοις εκκινεί από τη θέση του πρώτου, καθώς εξασφάλισε τη διακριτή διαφορά των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλό του.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θεωρείται ότι υπερτερεί είναι η πρόσβαση και ο έλεγχος στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ως αποτέλεσμα της πολυετούς παρουσίας του στο κόμμα και της θητείας του σε θέσεις-κλειδιά, αρχικά ως γραμματέας και μετά ως πρόεδρος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σε αυτή την πολύ καλή γνώση του κομματικού μηχανισμού και της λειτουργίας του οφείλεται τόσο η επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 όσο και η πρώτη θέση της περασμένης Κυριακής.

Ενα άλλο σημείο που πιθανόν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε στις λίγες ημέρες ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη κάλπη να κινηθεί και εκτός Αττικής, επισκεπτόμενος τον Πύργο προχθές και τη Θεσσαλονίκη σήμερα για το κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας.

Τέλος, ως εν ενεργεία πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στο αμιγώς κομματικό ακροατήριο, που θεωρείται πιο πιθανό να φθάσει μέχρι την κάλπη την Κυριακή.

Ο Χάρης Δούκας, στον αντίποδα, έχει στα υπέρ του ότι είναι το αντίπαλο δέος στην υφιστάμενη ηγεσία και μπορεί να «συνομιλήσει» με τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη μιας αλλαγής για να προχωρήσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φθάνει στις κάλπες ως πρώτος – Ο δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να επικαλείται τη μόνη, τα τελευταία χρόνια, νίκη του κόμματος επί της Ν.Δ.

Πέρα από τη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ, έχει στο βιογραφικό του και σταδιοδρομία πανεπιστημιακή, στην οποία παραπέμπει για να δείξει ότι δεν είναι άνθρωπος του κομματικού σωλήνα.

Ενα τρίτο σημείο είναι ότι ο ίδιος μπορεί να επικαλεστεί μια νίκη επί της Ν.Δ. με την επικράτησή του στον Δήμο Αθηναίων, που μπορεί να πιστωθεί ως η πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ έναντι του ιστορικά αντίπαλου κόμματος έπειτα από πολλά χρόνια.

Και πάλι με επίκληση της διαδρομής του στον Δήμο Αθηναίων, ο ίδιος και οι συνεργάτες του προκρίνουν το στοιχείο ότι έχει αποδείξει πως μπορεί να οικοδομήσει συνεργασίες και να συμπορευθεί με όμορες πολιτικές δυνάμεις στην κατεύθυνση μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Εν τω μεταξύ χθες ο Νίκος Παπανδρέου, που στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είχε στηρίξει τον Παύλο Γερουλάνο, με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κ» τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο, εκτιμώντας ότι αυτός «έχει αντιληφθεί το πνεύμα των καιρών και την αναγκαιότητα για ανάληψη άμεσης πολιτικής δράσης για την αμφίπλευρη διεύρυνση της παράταξης και τη σύνδεσή της με τις παραγωγικές τάξεις, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία».

Η Επιτροπή Δεοντολογίας ανακοίνωσε χθες ότι οι κάλπες θα ανοίξουν την Κυριακή στις 7 π.μ. και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 μ.μ.

Τι δείχνει η «παράδοση» των κομμάτων

Στο ΠΑΣΟΚ, η παράδοση που έχει αρχίσει να δημιουργείται δείχνει ότι ο υποψήφιος για αρχηγός που έρχεται πρώτος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είναι και το πρόσωπο που ανακηρύσσεται πρόεδρος στον δεύτερο γύρο. Μόνο στη Ν.Δ. η ακόμα πιο μικρή χρονικά παράδοση δείχνει «ανατροπή».

Η ιστορία της ανάδειξης αρχηγού κόμματος με απευθείας εκλογή από τους πολίτες και όχι από κάποιο συνέδριο άρχισε στην Ελλάδα να γράφεται με πράσινο χρώμα πριν από είκοσι χρόνια, τον Φεβρουάριο 2004. Στις τέσσερις πρώτες εσωκομματικές κάλπες (ακολούθησαν τα έτη 2007, 2012 και 2015), νικητής – πρόεδρος του κόμματος αναδείχθηκε από τον πρώτο γύρο: κατά σειρά ήταν οι Γ. Παπανδρέου στις δύο πρώτες, Ευ. Βενιζέλος και Φώφη Γεννηματά. Για την ιστορία σημειώνεται ότι στις πασοκικές κάλπες του 2004 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής (1.020.145 μέλη και φίλοι του κόμματος), με τον κ. Παπανδρέου να είναι μοναδικός υποψήφιος και να λαμβάνει ποσοστό 99,70%, ενώ σε εκείνες του μνημονιακού 2015, με το ΠΑΣΟΚ στο ναδίρ, συμμετείχαν μόλις 52.388 ψηφοφόροι.

Ο πρώτος του α΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών ήταν και ο τελικός νικητής – Εξαίρεση ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επικράτησε του Ευ. Μεϊμαράκη ερχόμενος από τη δεύτερη θέση.

Ο κύκλος των δύο γύρων ανοίγει όταν οι εσωκομματικές εκλογές αφορούσαν τη μετεξέλιξη του έως τότε ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ. Ο α΄ γύρος στις 12 Νοεμβρίου 2017 αναδεικνύει πρώτη τη Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 41,27% και δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη (24,73%). Μία εβδομάδα αργότερα, η Φώφη Γεννήματα κερδίζει τον αντίπαλό της με ποσοστό 56,75% έναντι 43,25% του κ. Ανδρουλάκη. Σε εκείνες τις εκλογές υποψήφιοι ήταν επίσης οι Γ. Καμίνης, Γ. Μανιάτης και Γ. Ραγκούσης.

Δύο φορές χρειάστηκε να στηθούν οι πράσινες κάλπες και τον Δεκέμβριο 2021: την πρώτη Κυριακή, πρώτος αναδείχθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης (36,88%), με δεύτερο τον Γ. Παπανδρέου (27,97%), αφήνοντας εκτός β΄ γύρου τους άλλους υποψηφίους, Α. Λοβέρδο, Π. Χρηστίδη, Π. Γερουλάνο και Χ. Καστανίδη. Την προεδρία κέρδισε ο κ. Ανδρουλάκης την επόμενη Κυριακή (12/12/21) με ποσοστό 67,17%, με τον κ. Παπανδρέου να παραμένει ξανά δεύτερος (32,19%).

Η προαναφερθείσα «γαλάζια» ανατροπή έγινε στις μοναδικές εσωκομματικές εκλογές των δύο γύρων. Δεκέμβριος 2015: πρώτος έρχεται ο Ευ. Μεϊμαράκης (39,80%) και δεύτερος ο Κυρ. Μητσοτάκης (28,50%). Ωστόσο, στη μεταξύ τους μονομαχία, στις 10/1/2016, ο σημερινός πρωθυπουργός αναδείχθηκε πρώτος με ποσοστό 52,43% και κέρδισε την προεδρία της Ν.Δ.

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ