Από τους κερδισμένους της εκλογικής διαδικασίας είναι οι γυναίκες, οι οποίες πλέον αποτελούν το 23,7% του Σώματος έχοντας λάβει μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Ειδικότερα, στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου εξελέγησαν συνολικά 71 γυναίκες – αυτό το νούμερο, βεβαίως, ενδέχεται να αλλάξει, με δεδομένο ότι η χώρα φαίνεται πως οδηγείται ξανά στις κάλπες στις 25 Ιουνίου. Στην εκλογική αναμέτρηση του 2019 είχαν εκλεγεί 66 γυναίκες, 11 περισσότερες από όσες είχαν εκλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2015 (56).
Υπάρχει μια μικρή ανοδική τάση όσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών, ωστόσο και πάλι προκύπτει μια υποεκπροσώπηση δεδομένου ότι στις φετινές εκλογές το 42% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ήταν γυναίκες, σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 η εκπροσώπηση των γυναικών άγγιξε το 48%, στο ΠΑΣΟΚ το 44% και στο ΚΚΕ το 43%.
Τελικά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα έχει 29 γυναίκες (20%), του ΣΥΡΙΖΑ 22 (31%), του ΠΑΣΟΚ 10 (24%), του ΚΚΕ 6 (23%) και της Ελληνικής Λύσης 4 (25%).
Ποιες είναι οι γυναίκες της νέας Βουλής
Στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί γυναίκα να είναι μία στους πέντε βουλευτές, ωστόσο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εκλέγει τέσσερις κυρίες.
Την Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου: Η επιλογή της πρώην γ.γ. Δημόσιας Υγείας -που διατέλεσε και εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα- είχε προκαλέσει έκπληξη, ακόμα και στην ίδια. Η 43χρονη ψυχολόγος κατάγεται από το Λασίθι και προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών. Δεν είχε επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική και -όπως είχε δηλώσει η ίδια- η απόφαση του πρωθυπουργού να την επιλέξει σηματοδότησε ότι «ένας άνθρωπος που έχει παλέψει, που δουλεύει και φέρνει αποτέλεσμα, προχωρά στη ζωή».
Την Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία πέρασε από σειρά τεχνοκρατικών θέσεων προτού βρεθεί στην ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η 40χρονη, σήμερα, πολιτική επιστήμονας δοκιμάστηκε στον στίβο της εκλογικής μάχης το 2019, όταν ήταν υποψήφια στην Αρκαδία, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επέλεξε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Τη Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία έγινε γνωστή με την ψηφιακή πλατφόρμα «Υπέροχες Γυναίκες», που η ίδια ίδρυσε σε μια προσπάθεια να εκφράσει τους προβληματισμούς της ειδικά σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Η 31χρονη Θεσσαλονικιά, μια γυναίκα της εποχής της, δεν περίμενε ποτέ ότι θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής και έχει υποσχεθεί πως θα πάρει μαζί της τους πάντες σ’ αυτό το ταξίδι μέσω ενός λογαριασμού στο TikTok, στον οποίο θα παρουσιάζει όλα όσα θα ζήσει ως βουλευτής.
Την Μαρία Πολύζου, πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου Μαραθώνιου Δρόμου και πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού. Γεννηθείσα στην Πάτρα το 1968, βρισκόταν στην 7η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και εκλέγεται λόγω της ευρείας νίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τα λοιπά, εξελέγησαν άνετα: πρώτη με 15.999 ψήφους στα Χανιά η Ντόρα Μπακογιάννη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που εξελέγη στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας στην τρίτη θέση με 58.344 ψήφους και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην Α’ Πειραιώς, στη δεύτερη θέση, με 15.979 ψήφους.
Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στην Α’ Ανατολικής Αττικής με 52.689 ψήφους. Επιτυχία κατέγραψαν στην Α’ Αθήνας η Ολγα Κεφαλογιάννη με 37.849 ψήφους και η Φωτεινή Πιπιλή με 19.370 ψήφους.
Επίσης, από γυναίκες που είχαν κυβερνητικό πόστο επανεξελέγησαν η Σοφία Βούλτεψη, η Ζέτα Μακρή και η Μαρία Συρεγγέλα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν συνολικά 22 γυναίκες, με την Ελενα Ακρίτα να ξεχωρίζει, καθώς η γνωστή δημοσιογράφος – σεναριογράφος, με έντονη παρουσία στα social media, εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής. Υπενθυμίζεται ότι βρισκόταν στη 2η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας εκλέγεται -επίσης για πρώτη φορά- η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου, που ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο.
Ξεχωρίζει, επίσης, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνά Λινού, που πάλεψε για την πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα με τον Ευ. Τσακαλώτο. Η κ. Λινού απέκτησε αναγνωρισιμότητα την περίοδο της πανδημίας, όταν συχνά φιλοξενούνταν δηλώσεις της στα ΜΜΕ.
Στα βουλευτικά έδρανα επανέρχεται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία συγκέντρωσε 20.641 ψήφους στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, πίσω από την άλλοτε υπουργό Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Εφης Αχτσιόγλου, η οποία βρέθηκε στην πρώτη θέση με 26.323 ψήφους.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης, δύο κυρίες πρωταγωνίστησαν στον ΣΥΡΙΖΑ: Η άλλοτε υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου με 15.948 ψήφους και η δημοσιογράφος Ράνια Θρασκιά με 15.034 ψήφους.
Από τα πιο γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη στην Αρτα, η άλλοτε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στην Αχαΐα, οι προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας Αθηνών) και Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα), η Θεανώ Φωτίου και η Ραλλία Χρηστίδου, αμφότερες στο Νότιο Τομέα Αθηνών.
Στο ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει στα βουλευτικά έδρανα, ύστερα από 11 χρόνια, η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία πήρε την πρώτη θέση στον Βόρειο Τομέα με 10.668 ψήφους, αφήνοντας στη 2η θέση τον Ανδρέα Λοβέρδο. Επανεκλέγεται η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία στον Δυτικό Τομέα Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση με 9.127 ψήφους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10, στις συνολικά 41 έδρες που κερδίζουν γυναίκες στο ΠΑΣΟΚ, οι 8 είναι από την περιφέρεια και μόλις οι δύο από το λεκανοπέδιο.
Το ΚΚΕ εκλέγει 6 γυναίκες, όλες στο λεκανοπέδιο, πλην της Τίνας Κουζιάκη που εκλέγεται στην Κοζάνη.
Πρώτη στην Α’ Αθηνών με 11.260 σταυρούς ήταν η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη, ενώ η έτερη δημοσιογράφος, Σεμίνα Διγενή, πήρε την πρώτη θέση στο Νότιο Τομέα με 13.377 ψήφους.
Η Ελληνική Λύση εξέλεξε 4 γυναίκες: τρεις στο λεκανοπέδιο και μία στην Ημαθία.