Ο κ. Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, ανέλυσε στην εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία για λογαριασμό του Newsbomb.gr.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24-28 Μαρτίου 2023. Όπως παρατήρησε ο κ. Μαύρος, η προθυμία των πολιτών να συμμετάσχουν είναι αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το διάστημα πριν από το δυστύχημα των Τεμπών, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον ο κόσμος θέλει να εκφραστεί, με το συναίσθημα που κυριαρχεί -αν και με τάση μείωσης- να είναι η οργή.
Η διαφορά Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο 3,3%. Υπάρχει τάση προς τα μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος συνεχίζει να συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό. Στις ηλικίες 17-34 και 35-44, για τις οποίες γίνεται λόγος το τελευταίο διάστημα σε σχέση και με τη συμμετοχή τους στις δεύτερες εκλογές, υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτημα αποτελεί για τη μεν ΝΔ πώς θα καταφέρει να κερδίσει έδαφος σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ πώς αντίστοιχα θα τις αφυπνίσει σε πιο ενεργή συμμετοχή.
Ως προς τα κριτήρια για το πώς τοποθετούνται οι πολίτες απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και για τα δύο κόμματα είναι χαμηλά η ενεργητική θετική συμπεριφορά, δηλαδή το ποσοστό των πολιτών που επιλέγει τη ΝΔ (14,9%) ή τον ΣΥΡΙΖΑ (13%) ως την καλύτερη λύση για τη χώρα. Αντίστοιχα, καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό τιμωρητικής ψήφου, που βλέπαμε συνήθως σε ευρωεκλογές, σημειώνει ο κ. Μαύρος, ενώ έχει εκτοξευθεί η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος, μετά τα Τέμπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός, όμως έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά με τον Αλέξη Τσίπρα, στη διαχρονική εξέλιξη των προτιμήσεων. «Κανέναν από τους δύο» επιλέγει το 26,9%, ποσοστό το οποίο συσχετίζεται και με την πρόταση Ανδρουλάκη, περί κυβέρνησης συνεργασίας με άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού, εκτός των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε ποσοστό 31,6% οι συμμετέχοντες συμφωνούν με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, μέγεθος που μετριέται για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση.
Μεγαλύτερο πρόβλημα οι συμμετέχοντες θεωρούν την ακρίβεια, με τάση ενίσχυσης. Η ορθή λειτουργία του κράτος σε σχέση με την ασφάλεια και την αποφυγή ατυχημάτων υποχωρεί και δίνει τη θέση της στη διαφθορά και την έλλειψη διαφάνειας. Κατά τον κ. Μαύρο, η αλλαγή αυτή ίσως συμβαδίζει με την προσπάθεια ανάκαμψης της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού, παρόλο που ήταν από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης και αφορά και τις νεότερες ηλικίες, συγκεντρώνει χαμηλό ποσοστό των πολιτών που την θεωρεί ικανοποιητική.
To δυστύχημα στα Τέμπη ως κριτήριο επιλογής κόμματος, καταγράφει τάση αποδυνάμωσης. Στον καταλογισμό ευθυνών, ενισχύεται η διαχρονικότητα των ευθυνών των κυβερνήσεων, της σημερινής και όλων των προηγούμενων και μειώνεται η επίρριψη της ευθύνης μόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, αυξάνει το ποσοστό ευθύνης του σταθμάρχη και γενικότερα των διαδικασιών των ΟΣΕ/ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Hellenic Train.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι οι συμμετέχοντες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και αυτοί που επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνοντας υπόψη και το δυστύχημα, επιβεβαιώνουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων στην αναγωγή της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή 33,7% (33,3%) και 29,8% (29,4%) αντίστοιχα, εξηγεί ο κ. Μαύρος.
Τέλος, στα συναισθήματα του κόσμου συνεχίζει να κυριαρχεί η οργή, μειωμένη όμως κατά σχεδόν δέκα μονάδες, στο 56,4%. Αύξηση παρουσιάζει η παραίτηση και η απογοήτευση, στο 42,9%, δείκτης ο οποίος μπορεί να προοιωνίζεται μεγαλύτερη αποχή στις επερχόμενες εκλογές, όπως παρατήρησε ο επικεφαλής της MRB.