Αυξημένος ο αριθμός των sms στο 13033 – Δεν υπάρχει «κόφτης»

 
Αυξημένος ο αριθμός των sms στο 13033  – Δεν υπάρχει «κόφτης»

Ενημερώθηκε: 10/11/20 - 14:05

Περισσότεραα από 8,6 εκατ. SMS, για κυκλοφορία στους δρόμους, εστάλησαν στο 13033 το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πως πρόκειται για 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, «ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο lockdown».

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε.

«Το σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς, είχαμε ελάχιστες αρρυθμίες στην αρχή, αλλά αν ο πολίτης έχει κάνει φραγή στα πενταψήφια πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο για να τα λαμβάνει και να τα στέλνει», επεσήμανε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί αποστολής 1 εκατ. μηνυμάτων για άθληση την Κυριακή ο υπουργός ανέφερε: «Δεν βλέπουμε εμείς τις κατηγορίες. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο σύστημα». Όπως είπε ο αριθμός που ανέφερε o κ. Πέτσας ήταν κατά προσέγγιση.

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος διευκρίνισε πως όσον αφορά στα sms ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown.

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ» ο κ. Ζαριφόπουλος επεσήμανε πως «δεν υπάρχει θέμα “κόφτη” στα μηνύματα SMS στο 13033 που στέλνει ο κάθε πολίτης». «Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα 242.000 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων – 57.722 έλεγχοι σε 24 ώρες

Συνολικά 57.722 ελέγχους πραγματοποίησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δ.Α. Αθηνών) το τελευταίο 24ωρο και κατεγράφησαν 1.776 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 242.000 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε ένα κατάστημα (για 15 ημέρες).

Όπως τονίζεται η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.754)

Κυριότερες παραβάσεις: 

-- Μη χρήση μάσκας

-- Μη αποστολή sms

-- Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης

-- Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας σε ΚΥΕ

-- Μη τήρηση κανόνων λειτουργίας λαϊκών αγορών

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, ΜΜΜ, πλοία, ΕΙΧ και ΕΔΧ) με τους ελέγχους ιδιαίτερα το πρωί του Σαββάτου να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα.

Παράλληλα συνεχίστηκαν και οι έλεγχοι σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (take away, delivery και drive through), καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Το τηλεφωνικό κέντρο καταγγελιών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 1520, αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά του COVID-19, δέχτηκε χθες 11.662 κλήσεις.

Οι καταγγελίες που αφορούσαν σε ελέγχους τήρησης των μέτρων κατά του COVID-19, διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Πηγή: Καθημερινή