Οι καταλήψεις και οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν φέρει σε αντιπαράθεση υπουργούς με υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του κόμματος με την κυβέρνηση, και το Μαξίμου να μην παίρνει επί της ουσίας θέση. Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συνεχείς δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για το θέμα, αλλα την κήρυξη εμφυλίου των συνιστωσών του. Σε τούτο τον «εμφύλιο θέση πήραν» τόσο η κίνηση των «53+» η οποία καταδίκασε την έφοδο της Αστυνομίας στις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη και η κίνηση του υπουργού Εξωτερικών «Πράττω» που έδωσε στήριξη στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Μετά την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας,και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη χτες, δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (Αυλωνίτου, Κυρίτσης) προστέθηκαν σήμερα στους «αλληλέγγυους» των καταληψιών και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την επέμβαση της Αστυνομίας, είπε «η χρήση βίας φέρνει δράση και αντίδραση».
Ταυτόχρονα, η νομαρχιακή οργάνωση Θεσσαλονίκγης του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίων του ευρωβουλευτή που προχτές εξέφρασε τη διαφωνία του με την ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει «σε όσους διαφώνησαν ή εξακολουθούν να διαφωνούν με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για την επιχείρηση εκκένωσης των κατειλημμένων κτιρίων της Θεσσαλονίκης, ότι το κόμμα μας ουδέποτε υποστήριξε την καταστολή και τις πρακτικές των μαζικών συλλήψεων και των μαζικών δικών».
Η δημόσια αντιπαράθεση κόμματος και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται στο φόντο του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Οκτώβρη.
Ε. Αυλωνίτου: «Αξιέπαινα παιδιά» οι καταληψίες
«Αξιέπαινα παιδιά» γιατί δείχνουν αλληλεγγύη χαρακτήρισε τους καταληψίες κτιρίων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, μιλώντας το πρωί στο Σκάι.
«Οι καταλήψεις ενός δημόσιου χώρου δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, παντού γίνονται και πολλές φορές υπάρχει και κάποια ανάγκη. Υπάρχει έλλειψη δημοσίου χώρου, καλύπτουν ίσως κάποιες ανάγκες...» είπε η κ. Αυλωνίτου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καλώς έγιναν οι εκκενώσεις των καταλήψεων.
Παράλληλα, η κ. Αυλωνίτου σχολίασε τις δηλώσεις της Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία δήλωσε ότι ανάμεσα στις καταλήψεις και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, προτιμά τις καταλήψεις. «Δεν νομίζω ότι τα είπε έτσι. Δεν εξισώνονται αυτά τα δύο. δεν μπαίνουν στο ζύγι. Δεν νομίζω ότι και η ίδια ήθελε να το πει με αυτό τον τρόπο. Είναι άστοχη η δήλωση, αλλά θεωρώ ότι δεν το είπε με αυτό τον τρόπο».
«Το ένα είναι τρομοκρατία και το άλλο καλύπτει κάποιες ανάγκες, παιδιά που αν θέλετε προσπαθούν να βοηθήσουν τους μετανάστες. Τα παιδιά αυτά, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και λόγω της ανεργίας, έχουν έρθει πιο κοντά. Αν είχαν κάποιο στόχο και κάποια προοπτική θα κοίταζαν τη δουλειά τους. Παρόλα βρίσκονται με τα αισθήματα αλληλεγγύης κοντά στους πρόσφυγες και τους βοηθούν. Δεν μπορείς να αμφισβητήσεις την προσπάθεια που κάνουν, την αλληλεγγύη που έχουν. Αυτά τα παιδιά είναι πραγματικά αξιέπαινα για αυτό που έκαναν» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Κυρίτσης: Οι καταλήψεις βρίσκονται στο «γκρίζο σημείο» μεταξύ νόμου και πολιτικής αντίληψης
Σε ερώτηση αν μια κατάληψη είναι παράνομη, ο βουλευτής απάντησε ναι αν βέβαια «αντίκειται στο νόμο» για να σημειώσει ότι οι καταλήψεις βρίσκονται στο «γκρίζο σημείο» μεταξύ νόμου και πολιτικής αντίληψης.
Ο κ. Κυρίτσης θέλησε να διευκρινίσει τις διαφορές μεταξύ καταλήψεων σε εγκαταλειμμένα κτίρια και σε κτίρια που βρίσκονται σε λειτουργία, στην τηλεοπτική του παρουσία στον ΣΚΑΙ. Σε ερώτηση αν μία μέθοδος καταλήψεων, ανεξαρτήτως στόχου, είναι αποδεκτή ως μέθοδος ο κ. Κυρίτσης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση λέγοντας πως «Δεν προσφέρεται για γενικεύσεις αυτό το θέμα. Σε όλα υπάρχουν διαβαθμίσεις. Δεκάδες δημόσια κτίρια και κτήματα είναι καταπατημένα και από την Εκκλησία ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν κολλήσουμε σε δύο ή τρεις καταλήψεις στέγης νομίζω πως αδικούμε το θέμα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δήλωσε δε, πως για τις μακροχρόνιες καταλήψεις μπορεί να βρεθεί χρυσή τομή «με συμφωνία κυρίων», δηλαδή η πλευρά των καταληψιών θα δώσει κάποιες εγγυήσεις και ανάλογα θα πράξει και το κράτος.
Όπως ανέφερε, πολλές καταλήψεις έχουν λειτουργήσει υπέρ του κοινωνικού συνόλου, βοηθώντας μετανάστες ή αστέγους, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στις γειτονιές. «Χιλιάδες κτίρια είναι σήμερα καταπατημένα, και από την Εκκλησία ακόμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κυρίτσης.
Σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ασκούνταν κριτική στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την εκκένωση κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της στάσης του γραφείου Τύπου δηλώνοντας πως «όπου βρίσκουμε θέμα που έχουμε διαφωνία με τον υπουργό το επισημαίνουμε».
Φρόντισε όμως ο κ. Κυρίτσης να κρατήσει αποστάσεις από την εισβολή αντιεξουσιαστών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Θεσσαλονίκης: «Με τους λεγόμενους χώρους λατρείας σε μια εποχή θρησκευτικών παθών θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Κ. Ζαχαριάδης: «Η χρήση βίας φέρνει δράση και αντίδραση»
«Η χρήση βίας φέρνει δράση και αντίδραση» δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ για τις καταλήψεις ο διευθυντής του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
«Να μην είμαστε ανεκτικοί στην ανομία, αλλά να μη δημιουργούμε ζητήματα εκεί που δεν υπαρχουν» τόνισε, αναφέροντας πως «επικοινωνιακά είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει στην καθημερινότητα του πολίτη.»
Νομαρχιακή οργάνωση Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ: Κατανόηση στις καταλήψεις
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:
Με αφορμή τη δήλωση του σ. Κ. Χρυσόγονου, μέλους της ΚΕ και ευρωβουλευτή του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει σε όσους διαφώνησαν ή εξακολουθούν να διαφωνούν με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για την επιχείρηση εκκένωσης των κατειλημμένων κτιρίων της Θεσσαλονίκης, ότι το κόμμα μας ουδέποτε υποστήριξε την καταστολή και τις πρακτικές των μαζικών συλλήψεων και των μαζικών δικών. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής και της αντιμετώπισης κινητοποιήσεων με χημικά και ρόπαλα ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους που κυβέρνησαν πριν το 2015.
Η επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από ενέργειες όπως οι συγκεκριμένες καταλήψεις, οφείλουν να γίνονται με κατανόηση, διάλογο και συνεννόηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Άλλωστε η αποτελεσματικότητα της μεθόδου που τελικά επιλέχτηκε, ελέγχεται, αφού δημιούργησε μια σειρά από άλλα προβλήματα.
Τέλος, με την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η πόλη μας θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν όλοι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται υπέρμαχοι της τήρησης της δήθεν νομιμότητας, καθίζοντας στο εδώλιο των δικαστηρίων τους καταληψίες, επιδείκνυαν την ίδια ευαισθησία στην κατάληψη από ιδιώτες κάθε σπιθαμής ελεύθερου, δημόσιου, κοινωνικού χώρου.
Η Γραμματεία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σ. Αναγνωστοπούλου: Προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία και στη Γερμανία