Η είδηση του θανάτου της Αρλέτας που έφυγε από την ζωή στα 72 της μετά από μακρά νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. έφερε θλίψη στον πολιτικό κόσμο. Ακολούθησαν ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα social media με τα τραγούδια της και ένα… «αντίο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αρλέτας, της τραγουδοποιού που σφράγισε την εποχή της και συγκίνησε πολλές γενιές με τα τραγούδια και την τόσο χαρακτηριστική ερμηνεία της.
«Η Αρλέτα υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, ποιήτρια και ζωγράφος, που σφράγισε με την ευαισθησία, το λυρισμό, αλλά και την ανατρεπτικότητά της το ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».
«Η Αρλέτα υπήρξε ένας φάρος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια καλλιτέχνης μοναδικής τρυφερότητας, μια τραγουδοποιός που άγγιξε το κοινό με τους ευαίσθητους στίχους της και τη ζεστή φωνή της. Τα τραγούδια της, αλύγιστα στο χρόνο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, θα μας κρατάνε συντροφιά, ακούραστα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. «“Τα ήσυχα βράδια…” μας, από δω και στο εξής, δεν θα είναι πια τα ίδια. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Αρλέτα, μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, δεν είναι πια κοντά μας. Έπειτα από μακρά ταλαιπωρία με την υγεία της, η τρυφερή κι αισθαντική φωνή της έσβησε, τα τραγούδια της όμως, τόσο εκείνα που έγραψε η ίδια, όσο και εκείνα των σημαντικών δημιουργών που ερμήνευσε, θα μας συντροφεύουν πάντα.
Η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1945 και η καλλιτεχνική της φύση την οδήγησε αρχικά στην Καλών Τεχνών, γρήγορα όμως την κέρδισε το τραγούδι, εν μέσω της δεκαετίες του ’60, του ελληνικού «νέου κύματος» και των μπουάτ. Η φωνή της ξεχώρισε, όπως ξεχώρισε και το σπάνιο ήθος της, η επιλεκτικότητά της όσον αφορά τις εμφανίσεις της στη σκηνή, αλλά και συνολικά τη δημόσια παρουσία της. Τραγούδησε τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε στη δισκογραφία και με δικά της τραγούδια, ενώ λίγο αργότερα έκανε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με τραγούδια των Λάκη Παπαδόπουλου και Μαριανίνας Κριεζή.
Εκείνη που χαρακτηρίστηκε «ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ», κέρδισε, μέσα από τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, κάτι πραγματικά σπάνιο, να αγαπηθεί από διαδοχικές γενιές που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της και εκτίμησαν την ιδιαίτερη παρουσία της, το ταλέντο αλλά και το ήθος της, τον γνήσιο ρομαντισμό αλλά και το γλυκόπικρο χιούμορ της.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλειά της και απευθύνουμε στους οικείους της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».
«Σίγησε σήμερα, μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, η Αρλέτα, μια σημαντική καλλιτέχνης, η οποία ξεκίνησε με το «νέο κύμα», συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και άφησε το στίγμα της ακόμα και στις νεότερες γενιές. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».
«Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θλίψη αποχαιρετούν την τραγουδοποιό Αρλέτα. Αγαπημένη ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός, με την ιδιαίτερη και αισθαντική της φωνή γνώρισε μεγάλη επιτυχία την εποχή των Μπουάτ. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της πορεία τη δεκαετία του 60 τραγουδώντας μεγάλους Συνθέτες όπως Σπανό, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαυρουδή και άλλους. Ανήκε στους δημιουργούς του Νέου Κύματος. Σταθμός στη σταδιοδρομία της η συνεργασία της με το Λάκη Παπαδόπουλο και τη Μαριάννα Κριεζή. Άφησε το προσωπικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε ήρεμα και αθόρυβα όπως και έζησε. Θα την θυμόμαστε…».