Ανδρουλάκης: «Μετά τις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρχει άλλη κυβέρνηση με σεβασμό στα προβλήματα του ελληνικού λαού»

 
Ανδρουλάκης: «Μετά τις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρχει άλλη κυβέρνηση με σεβασμό στα προβλήματα του ελληνικού λαού»

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/12/24 - 21:52

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα «Το Βήμα» με θέμα: «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια Εξωτερικής Πολιτικής».

«Μετά τις επόμενες εκλογές πρέπει να υπάρχει άλλη κυβέρνηση με σεβασμό στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Όταν θα τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τι θα γίνει με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας; Έχει απαντήσει κάποιος καθαρά; Όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μείωσε τους συντελεστές φορολόγησης, είναι έτσι ακριβώς; Μείωσαν κάποιους συντελεστές φορολόγησης, αλλά έχουν υπερκέρδη από τους έμμεσους φόρους λόγω της ακρίβειας. Τι έκαναν λοιπόν; Στρατηγική Λατινικής Αμερικής. Έκαναν τον πληθωρισμό δημοσιονομικό εργαλείο. Αυτό σημαίνει σταθερά, μακροπρόθεσμα έσοδα; Όχι, όταν τελειώσει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια -και εύχομαι να τελειώσει γρήγορα προς όφελος του ελληνικού λαού- θα χαίρεται ο λαός και θα κλαίει ο κ. Μητσοτάκης διότι δεν θα έχει υπερέσοδα από τον ΦΠΑ» σημείωσε.

Ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά και τις έντονες εσωκομματικές διαφοροποιήσεις εντός Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που εσωτερικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας μεταφράζονται σε ζητήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Είναι αυτές οι λεγόμενες εσωτερικές, κομματικές αντιφάσεις. Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία; Να συζητάμε χωρίς αυταπάτες. Νομίζω ο κ. Γεραπετρίτης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες χωρίς να υπάρχει ανάλογο περιβάλλον σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Δηλαδή, υπάρχει περιβάλλον να πάμε στη Χάγη για το ένα και μόνο θέμα που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας; Κατά την άποψή μου, είναι τόσα πολλά τα θέματα που βάζει η Τουρκία στην ατζέντα, που δεν βλέπω πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό».

Αποτιμώντας τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Ανδρουλάκης χτύπησε καμπανάκι. «Αν στη Συρία προκύψει μία κυβέρνηση, που θα είναι δορυφόρος προς την Τουρκία, μπορεί να έχουμε ένα “τουρκοσυριακό” σύμφωνο, όπως είδαμε στο παρελθόν και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και εξήγησε ως προς τη γεωπολιτική ασφάλεια της χώρας:«Είμαστε το κεφάλι της Αφρικής και η μύτη της Ασίας. Ό,τι και να συμβεί σε αυτές τις γεωπολιτικές σφαίρες, δεν θίγονται οι Αμερικανοί. Και σε περίπτωση που θιγούν, θα είναι με ένα domino effect, το οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν. Είναι θωρακισμένοι από δύο ωκεανούς. Εμείς όμως έχουμε άμεσες επιπτώσεις. Πρέπει, λοιπόν, σε αυτόν το βαθμό και με αυτούς τους υψηλούς κινδύνους που έχουν αυξηθεί ραγδαία με την τρομοκρατία, με την αστάθεια, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Σε άλλη περίπτωση, θα ερχόμαστε εδώ και θα συζητάμε: θα γίνει δημοκρατία η Συρία ή θα γίνει “ νέο Αφγανιστάν” ; Το θέμα είναι, εμείς έχουμε ρόλο; Θέλω να σας πω ότι αυτές τις τελευταίες ημέρες είμαι πολύ ανήσυχος, βλέποντας την τεράστια αμηχανία όλων των ευρωπαϊκών ηγεσιών για τα ζητήματα της Συρίας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι Το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα «για να γίνουμε ο δεύτερος ισχυρός πόλος που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση».

«Όταν τελείωσαν τα μνημόνια, ο πολίτης τι περίμενε από εμάς; Ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα, μακριά από πελατειακές νοοτροπίες, μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό. Αντ’ αυτού έχουμε στρατούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στα social media, κουκουλοφόρους του διαδικτύου, πληρωμένες πένες, αποδόμηση του αντιπάλου, ανήθικα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Εκπροσωπώ κάτι άλλο. Αυτό λοιπόν το άλλο, καταλαβαίνω ότι μπορεί να ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία που μας χαρακτηρίζει “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ”. Ενοχλεί και τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει “τα κάνουν αυτά για να συγκυβερνήσουν”. Και οι δύο θα αποκαλυφθεί ότι έχουν λάθος. Το ΠΑΣΟΚ ήρθε όχι για να μείνει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ήρθε για να γίνει κυβέρνηση με ένα αξιόπιστο προοδευτικό πρόγραμμα, που θα μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή του λαού μας, να εγγυηθεί τη διάκριση των εξουσιών, το κράτος δικαίου και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, καθώς σήμερα δυστυχώς καταρρέει η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο ίδιο συνέδριο ότι θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε αιχμηρά: «Ο κ.Τσίπρας πρέπει να κάνει ένα συνέδριο για να αποφανθεί πώς για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ένα κόμμα ηττήθηκε δύο φορές -και μάλιστα τη δεύτερη φορά με πάνω από 20% διαφορά-, να αποφανθούν γιατί η πολιτική και το στυλ αντιπολίτευσης τους ηττήθηκε με τέτοιο πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης τρόπο. Το θεωρώ λίγο παράλογο, να έρχεται το ίδιο πρωταγωνιστικό πρόσωπο να μου κάνει μαθήματα αντιπολίτευσης».

«Θα το πω πολύ απλά: έχω ένα άλλο στυλ αντιπολίτευσης, όχι μόνο γιατί είναι έτσι ο χαρακτήρας μου αλλά γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η πατρίδα μας πολιτική κουλτούρα. Θα συγκρούομαι μετωπικά με τη Νέα Δημοκρατία όταν πιστεύω ότι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον. Και θα ζητώ συναίνεση από όλα τα κόμματα, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, όταν βλέπω θέματα στα οποία πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί» ανέδειξε ο κ. Ανδρουλάκης φέρνοντας ως παράδειγμα το δημογραφικό και την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Ως προς τα δημοσκοπικά ευρήματα, που δείχνουν να αυξάνεται η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στον χώρο του Κέντρου, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «ο κόσμος του κέντρου αποστρέφεται την αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και τη διαφθορά. Όπως αποστρέφεται και την τοξικότητα κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν καθαρό πολιτικό λόγο με προτάσεις. Παραδείγματα συγκεκριμένα:

α) Μιλάμε για βαρέα και ανθυγιεινά στους υγειονομικούς. Μας λένε ότι δεν μπορούν όλοι να ενταχθούν. Πάμε μόνο για τους νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν ήδη υπαχθεί. Λέει πάλι “όχι” η Νέα Δημοκρατία. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν θέλουν να δώσουν κίνητρα ενώ καταρρέει το ΕΣΥ σε επίπεδο προσωπικού.

β)Το θέμα των τραπεζών: 480 εκατ. ευρώ θα απέφερε η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών που προτείναμε. Φάνηκαν λίγα στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησε και εκεί η Νέα Δημοκρατία. Πάμε σε νέο πακέτο προτάσεων για καταχρηστικές χρεώσεις, προμήθειες και για να υλοποιηθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου ως προς τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο τα οποία ανεβαίνουν όταν ανεβαίνει το Euribor, αλλά όταν πέφτει το Euribor δεν έχει υποχρέωση η τράπεζα να τα κατεβάσει. Πάλι διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι δήθεν θέλουμε να καθορίσουμε διοικητικά τα επιτόκια. Ας τα πουν αυτά στον ελληνικό λαό, που πληρώνει υπερχρεώσεις, υπερπρομήθειες και έχουμε τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων – επιτοκίου χορηγήσεων».

«Όταν μία κυβέρνηση λέει “όχι” συνεχώς, το κάνει διότι δεν θέλει να συγκρουστεί. Υπηρετεί συγκεκριμένα μεγάλα ολιγοπώλια: τους μεγάλους παίκτες στην ιδιωτική υγεία, τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας, τις μεγάλες τέσσερις τράπεζες και, βέβαια, ζητήματα που αφορούν στην εμπορία τροφίμων» κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ