Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σχετικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επανέλαβε χτες ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει προασπίζεται τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μίλησε για «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα της μειονότητας είναι μεταξύ των θεμάτων που προτάσσει η Τουρκία στον διάλογο με την Ελλάδα.
Η Αθήνα, λοιπόν, επαναλαμβάνει από την πλευρά της, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σαφώς σε μουσουλμανική μειονότητα, επισημαίνοντας ότι η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα στη Θράκη και τα Δωδεκάνησα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Επίσης, η ελληνική πλευρά έθεσε στην τουρκική αντιπροσωπεία τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν συζητήθηκε κανένα θέμα κυριαρχίας.
Όσον αφορά τις έρευνες το ιταλικό ερευνητικό συνεχίζει τις εργασίες του για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας αυτή τη στιγμή στα ανοικτά της Κύπρου.
Αναλυτικά, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν τα εξής μετά τις δηλώσεις Φιντάν:
•Η ατζέντα ήταν ίδια όπως ακριβώς και στις προηγούμενες συναντήσεις. Διμερή, διεθνή και περιφερειακά θέματα, ιδιαιτέρως δε στη συγκεκριμένη συνάντηση και το Κυπριακό.
•Ετέθησαν από την ελληνική πλευρά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγονται για την ηλεκτρική διασύνδεση.
•Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε.
Επίσης, δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
•Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα.
•Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
•Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Γεραπετρίτης: Υποχρέωση των διπλωματών προς την πατρίδα «να μη δειλιάσουν ποτέ για να υποστηρίξουν τα δίκαιά μας»
«Μια νέα σειρά ακολούθων συμβολίζει, όχι μόνο τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής, συμβολίζει πρωτίστως τα φιλοπάτριδα αισθήματα των νέων ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στην τελετή ορκωμοσίας της ΚΗ΄ Εκπαιδευτικής Σειράς Υποψήφιων Ακολούθων Πρεσβείας νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Σημείωσε δε πως πρόκειται για νέους ανθρώπους, οι οποίοι προσέρχονται με όνειρα να υπηρετήσουν την πατρίδα, να κάνουν σκοπό της ζωής τους το δύσκολο έργο να μπορέσουν να στηρίξουν την εικόνα και τα εθνικά δίκαια ανά τον κόσμο.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γονείς, στους συγγενείς, στις οικογένειες των νέων Ακολούθων, για «τη θυσία, όχι μόνο για να φτάσουν οι νέοι Ακόλουθοι στο σημερινό τους επίπεδο, αλλά κυρίως τη θυσία του ότι στο μέλλον θα τους στερηθούν για ικανά χρονικά διαστήματα, όταν οι ίδιοι θα βρίσκονται ανά τον κόσμο για να υπηρετήσουν την πατρίδα, υπό ορισμένες αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, όπως είναι εξάλλου και οι σημερινές».
«Είναι σημαντικό να έχουμε στη νέα γενιά των διπλωματών ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν μόνο την αναγκαία γνώση, αλλά και το αναγκαίο αίσθημα για να μπορέσουν να υπηρετήσουν την πατρίδα», σημείωσε. «Διότι θα είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, δεν θα είναι μόνο η πρώτη εικόνα που θα έχει ο καθένας στο εξωτερικό από την Ελλάδα, αλλά θα είναι η έκφραση, ο λόγος της Ελλάδας, ο λόγος της πατρίδας μας ανά την υφήλιο».
Όπως υπογράμμισε, σε μια περίοδο, «η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη, σε συνθήκες, οι οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι οι καλύτερες για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, με τεράστιες προκλήσεις, με μεγάλες ασυμμετρίες, θα κληθούν να φέρουν εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο».
«Και σε αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλο το οπλοστάσιο, το οποίο απέκτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους στη Διπλωματική Ακαδημία, τις παραστάσεις τις οποίες έλαβαν. Αλλά κυρίως το αίσθημα του λειτουργήματος», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε πως αυτό που από σήμερα οι νέοι ακόλουθοι «καλούνται να επιτελέσουν, δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα, το οποίο αποκτούν, ένα στάτους, το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό, αυτό του διπλωμάτη. Είναι κυρίως το χρέος, η υποχρέωση προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ για να υποστηρίξουν τα δίκαιά μας».
Σε αυτό, τόνισε, «θα έχουν ένα οπλοστάσιο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι όλα τα εργαλεία, τα οποία διαθέτει η σύγχρονη διπλωματία, η μεγάλη ελληνική διασπορά, η οποία βρίσκεται παντού και αποτελεί μια μεγάλη ήπια δύναμή μας».
Και βεβαίως, πρόσθεσε, το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της χώρας, «το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2025 καθίσταται και περισσότερο ενεργό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως συμπαραγωγού όλων των διεθνών πολιτικών».
Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς τους νέους ακολούθους, σημείωσε «ξέρω ότι θα έλθουν στιγμές που θα είναι εξαιρετικά δύσκολες, όταν θα βρίσκεστε κάπου απομονωμένοι, υπό τη δαμόκλειο σπάθη παγκόσμιων προκλήσεων, πολέμων, αναταραχών, εμφυλίων πολέμων».
«Θέλω όμως να θυμάστε ένα και μόνο -αν μου επιτρέπετε να δώσω μια συμβουλή- ότι δεν πρέπει να δειλιάσετε και να απογοητευτείτε ποτέ. Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και θα έρθουν στιγμές ματαιότητας. Όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα και υπηρετείτε την ελληνική ψυχή. Και εμείς θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας», κατέληξε.
«Η αρχή της καριέρας σας συμπίπτει με εξαιρετικά σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις», είπε μεταξύ άλλων στους ακόλουθους η κ. Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική μία πολιτική αρχών.
Πηγή: ertnews.gr