Από εδώ και στο εξής θα τελειώσει η δραματική περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Εσπευσε να προσθέσει ωστόσο ότι «μετά τις γερμανικές εκλογές περιμένουμε πιο σαφή μέτρα για το χρέος».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τον προϋπολογισμό του 2019 θα έχουμε τη δυνατότητα να τον διαμορφώσουμε εμείς, τον Αύγουστο 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο».
Ωστόσο ομολόγησε ότι «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Υπερεκτιμήσαμε την υπόθεση της ποσοτικής χαλάρωσης αναφορικά με τις αγορές. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο, διότι ανταποκρίθηκαν οι .
Προανήγγειλε πάντως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές. «Αυτό είναι ένα πιο εύκολο καλοκαίρι - Δεν πρέπει όμως να ησυχάσουμε» τόνισε. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε καλύψει μέρος των χαμένων θέσεων στην αγορά εργασίας, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά. Οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σιγά - σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δεν θα δούμε άμεσα αυτές τις αλλαγές. Θα έρθουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά θα έρθουν και οι θέσεις εργασίας. Ήδη υπάρχει αύξηση απο το 2015».
Οπως είπε «δουλέψαμε με σχέδιο, δεν παρασυρθήκαμε. Δεν ακούσαμε τις φωνές που έλεγαν βγείτε, ή μη βγείτε.Είχαμε υπερκάλυψη προσφορά πάνω από δύο φορές, δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Εχουμε καλύψει το 1/3 στην καταστροφή στην αγορά εργασίας.
Χαρακτήρισε ως «ιστορική στιγμή» την 15η Ιουνίου ενώ υποστήριξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 είχε επικοινωνιακούς σκοπούς. «Η ζωή έδειξε ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 δεν είχε προοπτική - Ηταν στη λογική να χτιστεί ένα success story» υποστήριξε. Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε εκδοθεί το ομόλογο το 2014 ο πρωθυπουργός υποστήριξε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2014 δεν είχε σχέση η κοινωνία με σήμερα. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 2014 δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 2017. Ο Σαμαράς είχε υπογράψει τεράστιους στόχους πλεονασμάτων, ήταν άδεια τα ταμεία και δεν υπήρχε θετικό κλίμα για επενδύσεις».
«Έχουμε αφήσει τα πιο δύσκολα πίσω μας. Θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Και αυτό φάνηκε χθες. Ήταν ιστορική στιγμή η 15η Ιουνίου.
«Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα και είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας» είπε και πρόσθεσε «κλειδώσαμε μακροπρόθεσμα τοστο 2%, όταν με βάση το σύμφωνο σταθερότητας θα έπρεπε να είναι 2,6%».
«Για τη φορολογία έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ και μας ζητούν να κάνουμε κάτι, μην τρελαθούμε», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε να μην ενεργοποιηθούν «κόφτες», αλλά... «δότες».
«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε, είναι οξύμωρο», είπε και πρόσθεσε για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης: «Σας υπογράφω πως εάν δεν ήμασταν εμείς κυβέρνηση θα έπαιρναν αμάσητα όλα τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές χωρίς αντίμετρα».
Οπως τόνισε «δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς την χώρα, την παραλάβαμε χρεοκοπημένη και λεηλατημένη. Δύο χρόνια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, οι δείκτες είναι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται, οι επενδυτές έρχονται. Μια μερίδα πολιτών τραβά ακόμη κουπί, το ξέρουμε. Σχεδιάζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, από το 2021 που θα είναι εκτός μνημονίων. 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει τώρα «να σχεδιάσουμε το αύριο, όχι να μεμψιμοιρούμε για το παρελθόν». Επανέλαβε ότι «έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο. Οσα εισπράξουμε θα πάνε για φοροελαφρύνσεις». Κατηγόρησε τους δανειστές ότι εκείνοι επιβάλλουν την υψηλή φορολογία ενώ επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ λέγοντας: «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δε θα ρωτάγαμε την κα Velculescu, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους εδώ και 7 χρόνια» για να σημειώσει: «Αν ισχύουν όσα λέει το ΔΝΤ για το χρέος, τότε όσοι εμπιστεύθηκαν χθες την ελληνική οικονομία δεν ξέρουν τι έκαναν» είπε χρακτηριστικά.
Για Βαρουφάκη
Για όσα λέει οο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Τι απ’ όλα αυτά δεν γνωρίζατε; Τι απ’ όλα αυτά σας κάνει εντύπωση;». Πρόσθεσε ότι «ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας να πουλήσει το βιβλίο του» και ευχήθηκε ειρωνικά «καλές πωλήσεις». «Η ιστορία το έχει αποδείξει» είπε ερωτηθείς αν έκανε λάθος στην επιλογή Βαρουφάκη.
Είπε επίσης ότι η μάχη που έδωσε το 2015 ήταν συλλογική και όχι προσωπική και πως γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα με την υπόθεση αυτή.
Ο Πρωθυπουργός ομολόγησε επίσης ότι δεν ανέμενε τις αντιδράσεις των δανειστών: «Το ομολογώ δεν περίμενα το ευρωπαϊκό σύστημα είναι τόσο κυνικό απέναντι στην μάχη ενός λαού» είπε. Πρόσθεσε δε πως «ο ελληνικός λαός μάχεται και πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις του παρελθόντος. Αναβαθμίστηκε πλέον η εικόνα μας στο εξωτερικό».
Για τον συμβιβασμό του 2015
Αναφερόμενος στους χειρισμούς του το 2015 είπε πως φτάσαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό. «Δεν είναι εύκολο να μιλάς εκ των υστέρων. Δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε τις αντιδράσεις. Έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων με πίστη σε άνισο αγώνα, για να μην προδώσω την εντολή του ελληνικού λαού στη διαπραγμάτευση».
Πρόσθεσε μάλιστα: «Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή. Αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε μέχρι τέλους, εκεί που δεν υπήρχε αύριο. Τότε φτάσαμε σε συμβιβασμό. Πήγαμε σε εκλογές μετά. Οι προηγούμενοι έκαναν πρώτα εκλογές και μετά έκαναν συμβιβασμούς. Μετά την συμφωνία εμείς κάναμε εκλογές. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο».
Καταλαβαίνω ότι το κοκτέιλ φόρων είναι επιβαρυντικό
Παράλληλα είπε ότι πλέον «το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών πληρώνουν λιγότερες εισφορές», ότι «χτίζουμε ένα πλεονασματικό ταμείο» και πως «ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατανοεί πως «το κοκτέιλ φόρων και εισφορών είναι επιβαρυντικό» και πως πρέπει να γίνουν αλλαγές στην φορολογία. «Το να συνδέσεις το ασφαλιστικό με το εισόδημα, είναι δίκαιο. Πρέπει να σώσουμε το καράβι. Οι πιο δυνατοί πρέπει να πάρουν το κουπί, όχι οι αδύνατοι. Κάποιοι έκαναν λούφα, να φέρουν τα λεφτά από το εξωτερικό. Κάποτε καθόντουσαν στο κατάστρωμα όταν βούλιαζε το πλοίο».
Είπε ακόμη ότι οι έλεγχοι στις λίστες είναι αρκετοί και τα έσοδα πολλαπλάσια από το παρελθόν αλλά σημείωσε: «Δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμη από τις εισπράξεις. Έχει φέρει αποτελέσματα ο νόμος, αν και είχαμε αρνητική εξέλιξη από τη δικαιοσύνη για την παραγραφή χρεών. Ωστόσο σεβόμαστε την απόφαση. Γίνεται προσπάθεια. Υπάρχει βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε που υπήρχε στην Υγεία σταμάτησε. Όποια πέτρα σήκωνες υπήρχε διαφθορά».
Αλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης είπε αρχικά πως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη ωστόσο προσέθεσε: «Αλλο ανεξάρτητη και άλλο ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη. Οι υπουργοί και οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις. Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε άποψη και να ασκούμε κριτική σε αποφάσεις που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αλλο διάκριση των εξουσιών και άλλο η πολιτική των διακρίσεων».