Το άγνωστο "προφητικό" βιβλίο του Προκοπή Παυλόπουλου για την κρίση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

 
Το άγνωστο "προφητικό" βιβλίο του Προκοπή Παυλόπουλου για την κρίση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Ενημερώθηκε: 10/09/17 - 03:00

Ένα βιβλίο του Προκοπή Παυλόπουλου, που δεν είναι ευρέως γνωστό, αναδεικνύεται ιδιαίτερα προφητικό ειδικά στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς, όπου ο Ευρωπαϊκός και ο εν γένει Δυτικός Πολιτισμός απειλείται πολλαπλώς από εκείνους που πιστεύουν ότι η κοινωνία πρέπει να υπηρετεί την οικονομία των αριθμών και όχι η οικονομία να υπηρετεί την ευδαιμονία των ανθρώπων., καθώς και από εκείνους που θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει α λα καρτ, ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών την "γηραιάς ηπείρου".

Και όλα αυτά μέσα από ένα δοκίμιο για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και τους τρεις πυλώνες του: Την Αρχαία Ελλάδα και το Πνεύμα της, την Αρχαία Ρώμη και τους Θεσμούς της, την Χριστιανική Διδασκαλία και τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά της.

Όλα αυτά συμπυκνώνονται μέσα από τους συμβολισμούς της «Αθηνάς Σκεπτομένης», του περίφημου γλυπτού του 460 π.Χ., που βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και εμπνέει πάντα κατά την αναζήτηση των ριζών του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, συμβολίζοντας στο διηνεκές τις δύο βασικές αρχές του Πολιτισμού αυτού: Την Παιδεία και το Θάρρος.

Πάνω σ΄αυτές τις κορυφαίες έννοιες θεμελιώνονται και οι τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ήτοι :

Πρώτον, ο πυλώνας της Αρχαίας Ελλάδας. Δηλαδή ο πυλώνας του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος. Ο οποίος εκφράζει την γέννηση της Δημοκρατίας και, μέσα από το «ξεμάγεμα» του κόσμου, την γέννηση της Επιστήμης.

Δεύτερον, ο πυλώνας της Αρχαίας Ρώμης. Δηλαδή ο πυλώνας των Θεσμών, του Νόμου και του Κράτους Δικαίου. Ιδίως δε ο πυλώνας που στήριξε την έννοια της Res Publica, του σύγχρονου δημόσιου συμφέροντος, ως κύριας νομιμοποιητικής συνισταμένης της κρατικής δράσης.

Και, τρίτον, ο πυλώνας της Χριστιανικής Διδασκαλίας. Αυτός που κληροδότησε στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό τα ανθρωπιστικά του χαρακτηριστικά, με έμφαση στα χαρακτηριστικά της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης και πρωτίστως της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς, όπου ο Ευρωπαϊκός και ο εν γένει Δυτικός Πολιτισμός, όπως προαναφέραμε, απειλείται πολλαπλώς, η «Αθηνά σκεπτομένη» και το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα δείχνουν αδιάκοπα τον δρόμο για το πώς μπορούμε και πρέπει να υπερασπισθούμε τον κοινό μας Πολιτισμό.

Πρόκειται για τον δρόμο του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Κράτους Δικαίου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.