Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δίνουν το πολιτικό στίγμα της κοινωνίας σήμερα. Στην πρώτη δημοσκόπηση σε ένα δείγμα-γίγας 10.000 ατόμων φαίνεται να κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και Συριζα στις 5,5 μονάδες, στην δεύτερη η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4,6 μονάδες, ενώ στην τρίτη η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων εμφανίζεται απογοητευμένη από τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κομμάτων της Βουλής.
Αναλυτικά η πρώτη δημοσκόπηση είναι της Κapα Research για την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος» και επιβεβαιώνει την σμίκρυνση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται, όπως είπαμε, για μια δημοσκόπηση με ένα δείγμα «γίγας» 10.000 ατόμων.
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ βρίσκεται πρώτη με 23,3%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,8%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 8,7%, στην τέταρτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με 6,9% και στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ με 5,7%.
Εκτός Βουλής παραμένουν ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Λαϊκή Ενότητα, αφού τα ποσοστά τους δε ξεπερνούν το 3%.
Στη δημοσκόπηση οι πολίτες κλήθηκαν να σχολιάσουν επίσης τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ, με το 58% να δηλώνει αρνητικό στην υπογραφή της, ενώ το 30% των ερωτηθέντων είναι θετικό.
Σε άλλο ερώτημα: «Τι πιστεύετε ότι θα κάνει η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση» το 56% δήλωσε ότι η ΝΔ θα διατηρήσει τη σημερινή συμφωνία, ενώ το 23% θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία. Μόλις το 11% πιστεύει ότι θα καταργήσει τη συμφωνία.
Στο ερώτημα για πρόωρες εκλογές το 50% απαντά αρνητικά και το 48% θετικά.
Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis
Η δεύτερη δημοσκόπηση είναι της Vox Pop Analysis για την εφημερίδα Documento και στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει:
ΝΔ: ............................28,4%
ΣΥΡΙΖΑ:......................23,8%
Χρυσή Αυγή:................8,5%)
ΚΙΝΑΛ:.........................7,4%
KKE:.............................5,8%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ:...2,2%
ΑΝ.ΕΛ:..........................1,1%
Άλλο Κόμμα:................10,3%
ΔΞ/ΔΑ:.........................12,5%.
Η δημοσκόπηση έγινε μετά την συμφωνία στο Eurogroup, αλλά και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έχει καταγράψει την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας τα στοιχεία δείχνουν τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, κάτι που σημαίνει παίζεται ακόμη και η 1η θέση στις προσεχείς εκλογές, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχουμε πεντακομματική Βουλή.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ φαίνεται να έχει το προβάδισμα με ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, αφού συγκεντρώνει το 56,6% των θετικών απαντήσεων.
Δυσαρέσκεια για Μακεδονικό και όχι μόνο
Στο ερώτημα «Συμφωνείτε με το προτεινόμενο σχέδιο λύσης του ονοματολογικού ζητήματος της πΓΔΜ» το 63,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί. Ωστόσο, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το 34,5% που συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι πρόσφατη και χρειάζεται χρόνος για να αναδειχθούν τα όποια θετικά στοιχεία της.
Στο ερώτημα «Σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν στη σωστή ή στη λάθος κατεύθυνση;» ένα συντριπτικό ποσοστό, το 70,1% των ερωτηθέντων, απαντά Μάλλον προς τη Λάθος κατεύθυνση, το 28,1% απαντά Μάλλον προς τη Σωστή και το 1,8% Δεν Γνωρίζει/Δεν Απαντά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σχεδόν ισοψηφούν στο ερώτημα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 26% ο πρώτος και 26,8% ο δεύτερος. Ωστόσο, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (44,8%) καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι «ο κανένας».
Δημοσκόπηση MRB: Αποδοκιμασία και απογοήτευση για τα κόμματα
Στην δημοσκόπηση της MRB που έγινε για λογαριασμό της Realnews η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κομμάτων της Βουλής σε ποσοστό 84,4% ενώ συμφωνεί μόλις το 11,2%.
Μεταξύ των απογοητευμένων βρίσκονται σχεδόν εννέα στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (88,5%), πάνω από επτά στους δέκα (73,1%) εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από οκτώ στους δέκα (81,9%) των ΑΝΕΛ. Μεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά είναι ανάλογα ή και μεγαλύτερα, με τους «μη ικανοποιημένους» ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων να αγγίζουν το απόλυτο 100%.
Μόλις τρεις στους δέκα (29,8%) απάντησαν απολύτως θετικά ή μάλλον θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, «απολύτως αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» απάντησαν περίπου τέσσερις στους δέκα (39,1%), ενώ σε ποσοστό 26,3% οι πολίτες απάντησαν ότι το αντιμετωπίζουν με «αδιαφορία».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τι δείχνει ο Μέσος Όρος των 5 τελευταίων δημοσκοπήσεων (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) σύμφωνα με στοιχεία της ΝΔ